Unbreakable Kimmy Schmidt Beeld Netflix
Unbreakable Kimmy SchmidtBeeld Netflix

Televisie★★★★☆

‘Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs. the Reverend’ op Netflix: Muilen met Daniel Radcliffe

Ik had volledig verkeerd gekozen. Alweer. Zo kwam een personage me dwars door de vierde wand vertellen. ‘De Kimmy die wij kennen zou zoiets nooit doen, jij maakt beroerde keuzes.’ En kijk, daar spoelde het beeld al terug. Anders dan het echte leven, geeft Netflix je oneindig veel kansen om beslissingen te herzien.

Joris Bellwinkel

Televisie is niet dood en de toekomst van televisie is interactie, zo hoorde je een tijdje geleden weleens mensen roepen die nog nooit een videogame hadden gespeeld. Wie vervolgens het interactieve ‘Black Mirror: Bandersnatch’ op Netflix zag, wist dat het zo’n vaart niet zou lopen. De keuzemomenten haalden alle vaart en spanning uit het verhaal en, erger, de keuzevrijheid bleek een illusie. Voortdurend moest je scènes opnieuw bekijken omdat je per ongeluk niet de keuze had gemaakt die de makers voor ogen hadden. Je koos niet zelf hoe je wilde dat het verhaal liep, je speelde een quiz waarbij je het goede antwoord moest gokken.

Echt heel enthousiast was ik dus niet toen ik hoorde dat de onweerstaanbaar grappige sitcom ‘Unbreakable Kimmy Schmidt’ na vier seizoenen zou worden afgesloten met zo’n interactieve special. Vooral toen al na een paar minuten bleek dat ‘Kimmy vs. the Reverend’ precies dezelfde techniek – laten we het de ‘terugspoelmechaniek’ noemen - als ‘Black Mirror’ gebruikt. Het grappige is: bij comedy blijkt het juist wonderwel te werken.

Het is alsof je middenin een wilde brainstorm van de schrijvers bent beland. ‘Wat als Kimmy die baby aan zijn lot overlaat in een verlaten tankstation?’. ‘Wat als Titus een imaginair banket leegvreet?’. ‘En wat als Kimmy nu Daniel Radcliffe vol op de mond pakt?’. Het levert uitstekende grappen op die normaal in de vuilbak zouden belanden, maar nu verborgen zitten achter een keuzemenu. Wie een verkeerde keuze maakt, wordt beloond met een absurd zijpaadje waar een boel extra grappen op je wachten. Dat je na een vrolijke interventie alsnog een achtergelaten baby van een vroege dood kan redden, is ook mooi meegenomen.

Bovendien, en dat wisten we al uit ‘Unbreakable Kimmy Schmidt’, heeft Kimmy de gewoonte om beslissingen met haar hart te maken en brengen die keuzes haar meer dan eens diep in de problemen. Maar ieder die ooit 15 jaar opgesloten heeft gezeten in een apocalyptische sekte, laat wat alledaagse moeilijkheden niet aan het hart komen. Een ‘verkeerde keuze’ is hier dus maar relatief. Zeker als je er een hilarische muilscène met Daniel Radcliffe voor terugkrijgt.

Aan het eind van de film krijg je de vraag voorgeschoteld of je nog eens wil spelen. Pas dan besef je écht wat een goed idee deze interactieve special was: het, immer lastige, definitieve einde van een uitstekende serie wordt zo een klein beetje uitgesteld. Je kunt nog altijd een keertje terugkeren om alle gemiste grappen te ontdekken.

‘Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs. the Reverend’ is nu te zien op Netflix.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234