'De amazone' Beeld VRT
'De amazone'Beeld VRT

TELEVISIE★★★★☆

Van ‘De amazone’ op Canvas worden we lichtjes ongerust

De Amazone is, naast een vrouw te paard, ook een behoorlijk groot bos, en zoals het grote bossen wel vaker vergaat in de 21e eeuw is het ook met de Amazone niet bijzonder goed gesteld.

Tom Raes

‘Nergens valt er zoveel leven op te merken’, begon ‘De amazone’ nog goedgemutst, vooraleer daar al snel ‘Maar hoelang nog?’ aan toe te voegen. Kijk, van zulke vragen word ik altijd een tikkeltje ongerust. In de Amazone verdwijnt dagelijks voetbalveld na voetbalveld onder beton: ik ga erdoor op slag nog minder van voetbal houden dan al het geval was in zo’n jaar waarin er geen EK op de loer ligt om me op andere gedachten te brengen.

‘De amazone’ wordt geleid door Sandra Korstjens, een Nederlandse die in Brazilië woont als correspondent, maar voor wie de jungle naar eigen zeggen altijd een mysterie bleef. Naast het voordeel dat ze feilloos Portugees en Spaans spreekt, leek ze me aldoor van kop tot teen geschikt voor een reeks als dit. In de eerste aflevering, die om haar thuishaven Brazilië draaide, trok ze naar Manacapuru, een stad groot geworden door de handel in hardhout. Het bos geeft gul, tot het op een dag niets meer te geven heeft. In het kielzog van een plaatselijke houtbaron keek ze toe hoe enkele van diens handlangers een zoveelste boom neerlegden: goed voor zo’n honderd euro, werd er geschat. Het is vast een talent, aan natuur meteen de prijskaartjes zien hangen. ‘Wat verdrietig’, zei Korstjens. Ze leek midscheeps geraakt door het vellen, wat me voor haar innam. ‘Ik word hier net blij van’, zei de boombaron. ‘Honger vind ik erger.’ Hij zag er nochtans uit alsof hij al even geen honger meer had moeten lijden, maar ook hij had wellicht een punt.

De houtkap waaruit de stoutmoedige houtvester z’n duiten haalde, was in strikte zin illegaal, maar de beroepsbezigheden van lui als hij werden tegenwoordig oogluikend toegestaan. President Bolsonaro, bekend coronapatiënt en tevens de Latijns-Amerikaanse variant op het noordelijker succesnummer Donald Trump, werd door types met boomzagen immers geprezen als een wijs man, daar hij net als hen doordrongen was van het idee dat de Amazone hoofdzakelijk gezien moet worden als een inkomstenbron. Het bos geeft gul. De jaarlijkse branden die de wouden teisteren, juicht Bolsonaro dan ook stilzwijgend toe - meer plaats voor landbouwgronden namelijk - wat van de vrijwillige brandweerlieden die ze bestrijden aangeschoten wild maakt. De aanvoerder van zo’n klein geïmproviseerd korps die Korstjens sprak, zei elke voorbijrijdende auto angstvallig in het oog te houden: een kogel is snel gevlogen. Twee maand na het interview zat de man al in de cel, op bevel van een laaghartige hogerhand. Ook de wetenschapper die in cijfers had gevat hoeveel bos er onder Bolsonaro verdween, moest de presidentiële toorn ondergaan. Drie voetbalvelden per minuut, berekende hij. En geen EK in zicht.

Elk jaar voelden ze het wat warmer worden, zeiden de opvarenden van de boot waarop Korstjens zich bevond, gestaag schuivend over de Amazone-rivier. ‘Vroeger was het hier nochtans best fris’. Dit weekend dertig graden, zei Sabine.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234