null Beeld Netflix
Beeld Netflix

kijktip'Human Playground'

Van duivenmelken tot jagen met arenden: ‘Idris Elba was meteen razend enthousiast!’

De Belgische fotografe Hannelore Vandenbussche reisde voor Jimmy Nelsons iconische fotoboek ‘Before They Pass Away’ uit 2013 naar de verste uithoeken van de wereld om verdwijnende stammen te portretteren. Toen ze de smaak te pakken had, begon Vandenbussche aan een eigen project: ‘Human Playground’, over de spelende mens. Het resultaat van haar jarenlange ontdekkingstocht: een fotoboek, uit sinds juni, en een docureeks op Netflix, waarin niemand minder dan Idris Elba de prachtige beelden van commentaar voorziet.

Joshua Migneau

HUMO Een wereldwijde release via Netflix en de Chinese streamingdienst Youku, straf!

HANNELORE VANDENBUSSCHE «Bedankt. Na ‘Before They Pass Away’ wilde ik een eigen fotoboek in elkaar boksen over de verschillende sporten en spelen die de mens beoefent, waarvan ik er heel wat had gezien in mijn jaren als assistente van Jimmy Nelson. In Mongolië zag ik kleine kindjes twintig kilometer racen op een pony, een levensgevaarlijk overgangsritueel. In Ethiopië wagen mannen zich aan stokvechten, waarbij ze elkaar verwonden om hun dominantie te tonen en een vrouwenhart te veroveren.

»Ik droomde gaandeweg van een documentaire, het liefst op Netflix. Maar ik had een grote naam nodig om de streaminggigant te overtuigen, en via via kwam ik bij mijn droomcommentator uit: Idris Elba, die al eerder sportdocumentaires als ‘Idris Elba: Fighter’ heeft gemaakt. Ik stuurde hem een pilootaflevering die ik zelf had gefinancierd en hij antwoordde: ‘Ik vind je project niet leuk, ik vind het gewéldig.’ Hij heeft prompt een vergadering op het hoofdkantoor van Netflix in Los Angeles opgezet.»

HUMO Wat maakt de spelende mens een docureeks waard?

VANDENBUSSCHE «Elke cultuur heeft zijn eigen spelen. In Kirgizië jagen ze met arenden in competitieverband, in China worden kinderen naar kungfu-internaten gestuurd en bij ons wordt gefietst en getennist en gevoetbald en nog veel meer. Maar hoe verschillend al die spelen ook zijn, we doen het allemaal, en om dezelfde redenen.

»De reeks bestaat uit zes afleveringen, ingedeeld volgens drijfveer. Sporten uit traditie is er één, sporten om je grenzen te verleggen, perfectie na te streven, geld te verdienen... In de big business-aflevering komt een Belgische discipline aan bod: de duivensport. Een West-Vlaamse duivenmelker wist zijn duif Armando voor meer dan een miljoen te verkopen aan een Chinese fanaat.»

HUMO Hoe verhouden boek en serie zich tot elkaar?

VANDENBUSSCHE «Ze staan elk op zichzelf, al komen sommige sporten in beide voor. De opzet was voor mij alleszins dezelfde: met sprekende beelden mooie en menselijke verhalen vertellen. In de reeks volgen we bijvoorbeeld een vrouw die haar vader in de bergen heeft verloren en daarom zélf de Mont Blanc wil beklimmen. En een Amerikaan die sinds een ongeluk aan een rolstoel is gekluisterd en dan maar is beginnen te bodybuilden. Of een atlete met een beenprothese die in zeven dagen zeven marathons in de Marokkaanse woestijn wil lopen.»

Human Playground
Vanaf 30 september op Netflix

Dankzij Humo steekt er geen andere onzin in je broekzak. Download nu de app van Humo en ontdek de interessantste verhalen, grappigste cartoons en scherpste meningen. Klik hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234