tv-tipsKijktip
Van frauduleuze vegans tot formule 1: Humo selecteert het beste dat u komende week kunt streamen (van 11 tot 17 maart)
Turning red
vanaf 11 maart op Disney+
FILM Het pratende speelgoed uit ‘Toy Story’, het verliefde afvalverwerkingsrobotje uit ‘Wall-E’, het aan een triatlon deelnemende zeemonstertje uit ‘Luca’: in de animatiefilmwereld van Pixar krioelt het van de onvergetelijke personages. Dat wonderlijke gezelschap wordt in de spiksplinternieuwe Pixarprent ‘Turning Red’ uitgebreid met Mei Li, een 13-jarig schoolmeisje dat op een dag ontdekt dat ze van haar Chinese voorvaderen een wel héél bijzondere eigenschap heeft geërfd: telkens als ze zich opwindt, verandert ze in een gigantische rode pandabeer. Kom dát tegen! Net als Dr. Banner, die nu en dan als de Hulk uit zijn kleren scheurt, zal Mei Li haar emoties moeten leren te beheersen, al vinden haar vriendinnen het wel zalig om zich eens goed tegen haar pluizige pandavacht aan te kunnen drukken. Niet verbaasd zijn als uw ukken achteraf om een pluchen pandaknuffel zagen!
Bad Vegan: Fame, Fraud, Fugitives
Vanaf 16 maart op Netflix
SERIE Ook Netflix doet mee met Dagen zonder Vlees met de nieuwe truecrimedocu ‘Bad Vegan’, waarin de tumultueuze carrière van de Amerikaanse foodie Sarma Melngailis wordt gereconstrueerd. Melngailis stond in de VS jarenlang bekend als de Queen of Vegan Cuisine dankzij haar restaurants Pure Food And Wine en One Lucky Duck, twee erg populaire trekpleisters waar enkel rauw en veganistisch voedsel werd geserveerd. Nadat haar werknemers hadden geklaagd dat ze niet meer werden uitbetaald, verdween ze in 2015 met de noorderzon en kwam uit dat Melngailis miljoenen dollars uit de restaurants had weggesluisd. Volgens ‘Bad Vegan’ zou de jongedame ook een slachtoffer zijn, en wel van haar toenmalige echtgenoot Anthony Strangis. Hij zou zijn vrouw zodanig gemanipuleerd hebben dat zij al haar centen aan hem gaf. Een verhaal dat dus even sappig is als een blok tofu, en het zal dan ook niet verrassen dat ‘Bad Vegan’ geproduceerd is door dezelfde mensen die de wereld lieten kennismaken met Joe Exotic.
Phoenix Rising
Vanaf 17 maart op Streamz
DOCU In interviews had actrice Evan Rachel Wood (‘Westworld’) al vaker gesproken over een ex-geliefde die haar had mishandeld, maar pas een jaar geleden kleefde ze een naam op de man in kwestie. In een lange boodschap op Instagram wees ze Brian Warner, genoegzaam bekend als rockmuzikant Marilyn Manson, met de vinger als degene die haar ‘jarenlang heeft misbruikt, gehersenspoeld en gemanipuleerd’. ‘Ik wil naar buiten brengen hoe gevaarlijk hij is,’ schreef ze, ‘voor hij nog meer levens kapotmaakt.’ Vier andere vrouwen kwamen toen met soortgelijke verhalen naar buiten en Manson, die alles ontkende, werd ontslagen door zijn platenlabel. Tot een vervolging is het nog niet gekomen, al kan dat veranderen nu ‘Phoenix Rising’ verschijnt: in deze tweedelige documentaire getuigt Wood uitgebreid over het misbruik en vertelt ze onder meer over hoe Manson haar in 2007 verkrachtte tijdens de opnames van de videoclip voor ‘Heart-Shaped Glass’.
The Andy Warhol Diaries
Vanaf 9 maart op Netflix
DOCU Andy Warhol is al 35 jaar dood, maar van Netflix mag hij toch een nieuwe docureeks over zijn leven en werk presenteren. Een Warhol-robot, een uit artificiële intelligentie opgetrokken deepfake-wezen, leest fragmenten uit de dagboeken van het popicoon voor, zoals: ‘Ik ben gewoon een freak die met niemand erg close is, al had ik dat graag anders gezien.’ Komen ook herinneringen ophalen: de analoge versies van regisseur Spike Lee, acteur Rob Lowe, Debbie ‘Blondie’ Harry en Jerry Hall (echtgenoot: Rupert Murdoch, ex: Mick Jagger). De zes afleveringen zijn samengesteld door Ryan Murphy, de man achter ‘Glee’ en ‘Ratched’, en beslaan Warhols volledige leven, van zijn moeilijke jeugdjaren als zoon van immigranten over zijn iconische kunstwerken tot zijn pruiken, liefdesleven en druggebruik.
Formula 1: Drive to Survive – Seizoen 4
Vanaf 11 maart op Netflix
SPORT ‘Drive to Survive’ doet voor de formule 1 wat ‘The Last Dance’ deed voor het basketbal, ‘Cheer’ voor cheerleaders en ‘Château Planckaert’ voor, euh, renovatiewerken: met een blik achter de schermen zowel kenners als leken plezieren. Netflix brengt in zijn populaire docusoap voor het vierde jaar op rij het afgelopen formule 1-seizoen in beeld, met aandacht voor wat er op en vooral naast het racecircuit is gebeurd. 2021 was het jaar van Max Verstappen, maar de Nederlander weigerde mee te werken: ‘Netflix verzint rivaliteiten.’ Zijn concurrent Lewis Hamilton zet met plezier uiteen hoe Verstappen de wereldtitel alleen na een bedenkelijke beslissing van de wedstrijddirecteur heeft kunnen winnen. De ideale opwarmer voor het nieuwe raceseizoen, dat op 20 maart in Bahrein start.
The Adam Project
Vanaf 11 maart op Netflix
FILM ‘Eindelijk nog eens een verhaal voor kinderen én volwassenen, in de traditie van ‘The Goonies’, ‘E.T.’ en ‘Back to the Future’,’ bejubelde Ryan Reynolds de nieuwe Netflixfilm ‘The Adam Project’. Hij speelt een tijdreiziger die de hulp van zijn jongere zelf inschakelt om de wereld te redden, gewapend met ruimteschepen en lichtsabels. Regisseur Shawn Levy wist al eerder de nostalgische magie van de jaren 80 op te roepen in ‘Stranger Things’. Marvelfans herkennen naast Deadpool (Reynolds) ook de Hulk (Mark Ruffalo), Elektra uit ‘Daredevil’ (Jennifer Garner) en Gamora uit ‘Guardians of the Galaxy’ (Zoe Saldana) in de cast.