The Red Wedding

Televisie

Van The Trinity Killer tot de Starks: Dit zijn de 10 beste plotwendingen ooit in televisieseries!

The Red WeddingBeeld HBO

Een grootse plotwending kan een serie maken of kraken. Humo blikt terug op de tien állerstrafste twists uit de tv-geschiedenis, gerangschikt volgens shockfactor. Van bloederige trouwfeesten over wraakzuchtige jongetjes tot onwaarschijnlijke leugens. Spoilers troef!

Joshua Migneau

Opgelet: dit artikel staat vol - maar echt vól - spoilers!

10. The Trinity Killer maakt één laatste slachtoffer (‘Dexter’ – S4E12)

De hoogst aaibare seriemoordenaar Dexter Morgan (Michael C. Hall) verzadigde al vier seizoenen lang zijn moordlust door andere criminelen een kopje kleiner te maken. Maar The Trinity Killer, gespeeld door een angstaanjagende John Lithgow, bleek geen killer om zonder handschoenen aan te pakken. Na een gevaarlijk kat-en-muisspel kreeg Dexter hem in de seizoensfinale eindelijk te pakken. Eind goed, al goed? Nope. Bij zijn thuiskomst vond Dexter zijn onwetende vrouw Rita in een bad gevuld met haar bloed. Trinity had dan toch de laatste moord.

De Trinity killer Beeld x
De Trinity killerBeeld x

9. Híj is Dr. Manhattan?! (‘Watchmen’ – S1E07)

Wij waren op ons hoede tijdens ‘Watchmen’. Maker Damon Lindelof had namelijk, na talloze WTF-momenten in ‘Lost’ en ‘The Leftovers’, de titel van Meester van de Televisietwist verdiend. Maar ondanks onze behoedzaamheid verraste de onthulling van Dr. Manhattan in de straffe nieuwe HBO-reeks ‘Watchmen’ ons. Cal, die zachtaardige man van Angela, is Dr. freakin’ Manhattan? Dat was zo’n groot geheim dat zelfs Cal er niets van afwist. Angela friste dan maar het warrige geheugen van haar man op, waarna ze hem bewerkte met een hamer.

null Beeld

8. A different kind of cop (‘The Shield’ – S1E01)

Men lijkt ‘The Shield’ – te zien via Amazon Prime Video - vaak te vergeten wanneer men spreekt over de start van het Gouden Tijdperk van de Televisie. Maar de feilloze reeks rond Vic Mackey doet niet onder voor ‘The Sopranos’ en ‘The Wire’. De allereerste aflevering maakte al meteen duidelijk dat ‘The Shield’ een politieshow is als géén ander. Nadat Vic een drugsdealer neerknalde, joeg hij een kogel door het hoofd van zijn collega Terry Crowley, omdat die moeilijke vragen stelde. ‘The good cop and bad cop left for the day. I’m a different kind of cop,’ zei Vic eerder in de aflevering. Nagels met koppen.

9. Bernard ontdekt wie hij echt is (‘Westworld’ – S1E07)

In de HBO-reeks ‘Westworld’ mochten rijke mannen en vrouwen hun wildste fantasieën botvieren in een pretpark vol cyborgs. Programmeur Bernard Lowe (Jeffrey Wright) leek het enige enigszins sympathieke personage. Tot hij ontdekte dat hij zélf een cyborg is, gemaakt door Anthony Hopkins’ personage Robert Ford. Waarna Bernard op bevel van Ford zijn minnares de kop in sloeg. Tegen het derde seizoen zal blijken dat praktisch elk personage in ‘Westworld’ eigenlijk een robot is, maar die eerste onthulling was een ware shocker.

null Beeld

6. Eric Cartman neemt wraak op Scott Tenorman (‘South Park’ – S5E04)

Eric Cartman is altijd de lul van de bende vrienden in ‘South Park’ geweest. Maar toen de tiener Scott Tenorman hem meermaals vernederde, werd pas duidelijk hoe lullig Cartman wérkelijk is. Cartman wreekte zich uiteindelijk door Scott zijn gemalen ouders te voederen, terwijl zijn lievelingsband Radiohead toekijkt. ‘Scott Tenorman Must Die’ staat inmiddels bekend als het beste dat makers Trey Parker en Matt Stone ooit hebben afgeleverd, en er zouden nog heel wat afleveringen rond Sociopaat Cartman volgen.

Scott Tenorman Beeld SP
Scott TenormanBeeld SP

5. Het hoofd van de leider (‘Game Of Thrones’ - S1E09)

Een rechtvaardige leider, een voorbeeldige vader, een mens die handelde naar eer en trouw. Ziedaar, dé held van ‘Game Of Thrones’: Eddard Stark, de heer van Winterfell, gespeeld door beroemdheid Sean Bean. De moedige man ging de strijd aan tegen de corrupte en incestueuze Lannisters. Hij werd al snel gevangengezet, maar dat hoefde geen probleem te vormen: zoals altijd zou de held van de show wel op een of andere miraculeuze wijze van de dreigende dood gered worden. Zelfs toen de wachters Ned naar het schavot brachten om hem te onthoofden, maakten wij ons geen zorgen. En toen werd het muisstil en ging het zwaard van de beul ongenadig naar beneden. Verdomme.

Eddard Stark Beeld HBO
Eddard StarkBeeld HBO

4. De hemel is de hel (‘The Good Place’ - S1E13)

‘Lang geleden dat we nog eens zo’n grappige reeks hebben gezien,’ schreef Onze Man over ‘The Good Place’, een van de beste komedies van de afgelopen jaren. Eleanor Shellstrop (Kristen Bell) belandde er tot haar verbazing in de hemel nadat zij vroegtijdig het leven liet – oorzaak: enkele losgeslagen winkelkarren. Ze deed haar uiterste best om een aangenamer mens te worden en zo haar plaatsje werkelijk te verdienen, al bleek de hemel eigenlijk lang niet zo hemels als verwacht. En dan had Eleanor ineens een openbaring. The good place is the bad place: een plek gebouwd om Eleanor te laten boeten voor haar fouten. Er staat een geestig filmpje op het internet met de reactie van de acteurs en actrices die de twist voor het eerst horen.

null Beeld Netflix
Beeld Netflix

3. Who killed Laura Palmer? (‘Twin Peaks’ – S2E14)

Wie vermoordde Laura Palmer? Van de marginale vrachtwagenchauffeur Leo Johnson tot femme fatale Josie Packard: iedereen in het bergdorpje van Twin Peaks werd op een gegeven punt in verdenking gesteld. Wel, iedereen, behalve die arme Leland, de vader die na zijn dochters dood schijnbaar in een diepe depressie was gezonken. Er waren nochtans alarmsignalen voor zijn kwaadaardige bezetenheid in overvloed. De onthulling van zijn ware aard kwam met het afschuwelijke besef dat Leland zijn dochter niet alleen had vermoord, maar ook jarenlang had misbruikt. David Lynch heeft een verknipte verbeelding.

Laura Palmer Beeld
Laura Palmer

2. We have to go back! (‘Lost’ - S3E23)

Door die teleurstellende laatste seizoenen zou je bijna vergeten dat ‘Lost’ destijds straf en zo nu en dan zelfs revolutionair was. Damon Lindelof (zie ook: nummer 9) perfectioneerde bijvoorbeeld het format van de flashback door elke aflevering in het verleden van een andere survivor op het mysterieuze eiland te duiken. In de emotionele finale van het derde seizoen – we missen je, Charlie! – kregen we nog eens Jack in de buitenwereld te zien. Een flashback, zo dachten wij, tot zijn eilandliefje Kate ineens verscheen. Dat moest wel een gigantisch gat in het plot zijn, gezien Kate en Jack elkaar niet kenden vóór de vliegtuigcrash. Waarna Jack vijf legendarische woorden uitsprak: ‘we have to go back. We have to go back!’ Door die plotse flashforward vond ‘Lost’ een tweede adem. Niet alleen bleek de reeks nog steeds in staat om te verrassen, Jack en Kate waren blijkbaar ook geslaagd in het onmogelijke: dat vervloekte eiland verlaten.

x Beeld x
xBeeld x

1. The Red Wedding (‘Game Of Thrones’ – S3E09)

Schrijver George R.R. Martin wond er geen doekjes om: geen enkel personage in ‘Game Of Thrones’ is ooit veilig. De slogan van de reeks is niet voor niets valar morghulis. Vertaald uit het Valyrisch: iedereen moet sterven. Het was een lesje dat we hadden moeten leren na de vroegtijdige dood van Eddard Stark (zie: nummer 5). Toch begon ‘Game Of Thrones’ steeds meer op het succesverhaal van underdog Robb Stark te lijken. Niet dus. Tijdens een huwelijksfeest werden hij en zijn metgezellen in enkele verpletterende minuten afgemoord. Eerst moest Robb toezien hoe zijn zwangere vrouw stierf, waarna hij zelf een zwaard in de borst kreeg. Zijn moeder Catelyn Stark was laatst aan de beurt. The Red Wedding deed een schokgolf over de wereld trekken. Je hoeft ‘Game Of Thrones’ niet eens gezien te hebben om van The Red Wedding af te weten. Wat een shock. Wat een lef. En wat hebben die Starks toch afgezien.

Eervolle vermeldingen: de aarde is een nucleaire woestenij (‘Battlestar Galactica’), Perry is Ziggy’s vader (‘Big Little Lies’), Bojack Horseman vergist zich van begrafenis (‘Bojack Horseman’), Walter White laat Jane stikken (‘Breaking Bad’), Frank Underwood geeft Zoe Barnes een duwtje (‘House Of Cards’), Mr. Robot en Elliot zijn dezelfde persoon (‘Mr. Robot’), Nina is de mol (’24’).

Lees ook: de 10 verrassendste plotwendingen uit de filmgeschiedenis

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234