Danira in de laatste uitzending van 'Vandaag' Beeld VRT
Danira in de laatste uitzending van 'Vandaag'Beeld VRT

Televisie★★★☆☆

‘Vandaag’ op Eén was op zijn best als Danira de karwats bovenhaalde

Slechts anderhalf jaar was voorbijgegaan sinds ‘Van Gils en gasten’ uitliep in een bedrijfsfeestje dat per abuis aan de verkeerde kant van het decor werd georganiseerd, maar daar stond je al opnieuw een talkshow uit te zwaaien. Om het vroegtijdige verscheiden van ‘Vandaag’ te behuilen, daarvoor ben ik de voorbije achttien maanden een te irregulier afnemer gebleken, maar laat me toch maar stellen dat, al heeft het vooralsnog geen volledig geslaagd resultaat opgeleverd, ik een openbare omroep zonder op z’n minst de ambitie om een breed toegankelijk praatprogramma te maken toch te kort vind schieten in minstens één kerntaak. Vooral als de pleziervaart van Gert Verhulst zo vanzelf het enige alternatief wordt. Hem gaat het al genoeg voor de wind, me dunkt.

Tom Raes

Dat Danira Boukhriss-Terkessidis zich in tegenstelling tot ‘r voorganger gevoelig minder feestgedruis zou laten welgevallen, kon ik ook wel raden zonder dat restricties op samenscholingen alle verrassingspartijtjes onmogelijk maakten. Hoewel ze zich voor het afscheid nog zonder zichtbare tegenzin door drie dagen business as usual werkte - lees: bekende koppen dulden die stuk voor stuk iets aan te prijzen hadden - dacht ik in haar namelijk opnieuw het soort gastvrouwe gezien te hebben dat zich ten opzichte van haar praatgasten stiekem even graag bedient van de karwats als van de stroop.

Misschien zelfs liever. Politici die denken open doek en vrij spel te hebben louter omdat ze niet in ‘De zevende dag’ zitten en Kathleen Cools zich niet meteen voordoet in hun blikveld, zijn in dat opzicht doorgaans werkbare kleiduiven. Toen Boukhriss-Terkessidis op maandag Sihame El Kaouakibi bevroeg over diens boek, zat volgens mij haar sympathie haar nog in de weg, en op donderdag had ze wellicht de eindmeet al in zicht toen Conner Rousseau ook al lectuur van zijn hand kwam slijten, maar toen op woensdag Alexander De Croo zich aandiende, meende ik alsnog de karwats gehoord te hebben. De Croo, waarschijnlijk te zeer op zijn gemak door de kennis dat hij in eenzelfde aflevering zat met de gebroeders Clouseau, Niels Destadsbader én An Swartenbroekx - hoe zou je zelf zijn - kreeg na enkele beleefdheden al snel de Nederlandse oprisping van Marc Van Ranst voor de voeten dat het dit land ontbeert aan een coronabeleid die naam waardig. De Croo keek vooral verzoenend. Van Ransts bewering dat het bataljon aan ministers van Volksgezondheid in dit land elkaars naam niet eens kent, laat staan elkaars telefoonnummer, deed hij aanvankelijk zelfs af als ‘een boutade’, maar toen kreeg hij ze door zijn gastvrouwe alle acht in een rastertje gepresenteerd, opdat hij zelf eens kon proberen. De Croo ging de boot in, waarmee quod voor mijn part demonstrandum was: een herinnering die me ongetwijfeld blijvend zal heugen wanneer ik straks voor de verandering zelf eens de eenzame verbeeldt aan eigen kerstdis. Nog maar eens het fragment van het vijftienjarige Alexje met bovenlipschimmel hoefde dus niet meer voor mij, maar ik heb me er onderhand bijna bij neergelegd dat veelvuldig archiefduiken wel een dingetje zal zijn in de moderne talkshow.

Bart Peeters, die een nieuw nummer geschreven had, tekende op donderdag voor de uitgeleide, in een gesprek dat al snel meer inhoud prijsgaf dan eender welke politicus die op een ochtend na gedane zaken een boek aantrof in de toiletpot. Als ode aan Danira Boukhriss-Terkessidis had hij een zelfgepend gedicht meegebracht, dat slechts bij momenten aan Joe Roxy ontleend leek. ‘Misschien ontbreekt het Vlaanderen ook gewoon aan degelijke talkshowgàsten’, dacht ik na dat slotakkoord. Waarna ik vaststelde dat er alwéér een avond voorbij was.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234