Years and Years Beeld BBC/Red Productions/Guy Farrow
Years and YearsBeeld BBC/Red Productions/Guy Farrow

SERIEYears & years

Vandaag over veertien jaar: 'Een schoonmaakrobot die ook inzetbaar is als seksspeeltje: waarom niet?'

Tenzij u stiekem hoopt dat Trump opnieuw president wordt, het Verenigd Koninkrijk na de Brexit wegzakt in chaos of de klimaatopwarming overal ter wereld voor rampspoed zorgt, is 'Years and Years' een brok verontrustende televisie. In deze beklijvende zesdelige dramaserie stelt bedenker Russell T Davies ('Dr. Who') zich voor hoe het ons zal vergaan tussen nu en 2034, en zijn toekomstbeeld is niet bepaald optimistisch.

Redactie

RUSSELL T DAVIES «Ik wilde al jaren een serie schrijven over hoe onze beschaving langzaam aan het wegglijden was. Toen een paar jaar geleden in enkele maanden tijd Trump verkozen werd en de Britten stemden voor de Brexit, wist ik: 'Dit is het moment!' (lacht) De wereld voelt de laatste jaren chaotischer aan en politiek is persoonlijker geworden. Vroeger ging het vooral over jobs, economie en gezondheidszorg, maar nu bepaalt je politieke voorkeur je identiteit.

»Ik heb alleen nog even moeten zoeken naar een goede vorm: je kunt niet zomaar wat voorspellingen op een hoop gooien. Nee, je hebt personages nodig die alles zelf meemaken. Toen realiseerde ik me dat de sleutel om dit verhaal te vertellen een modaal gezin was. Je kunt de familieleden laten reageren op alle veranderingen in de samenleving, maar tegelijk heb je iets om op terug te vallen: wat er ook gebeurt, iedereen kan nog steeds samenkomen bij oma voor een zondags diner, een barbecue of een verjaardag.»

HUMO Bij de start van de reeks begint Trump aan een tweede ambtstermijn, vier jaar later wordt hij opgevolgd door Mike Pence. Heb je ooit overwogen om fictieve figuren te gebruiken?

DAVIES «Daar hebben we lang over gediscussieerd, ja. Maar ik wilde 'Years and Years' zo herkenbaar mogelijk houden, en als je dan een onbekende Amerikaanse president opvoert, schiet je jezelf in de voet. Ik heb er wel even aan gedacht om Trump zichzelf nog een derde keer te laten opvolgen - nadat hij tussendoor de wet had veranderd - maar dat heb ik toch maar niet gedaan.»

HUMO Ook de technologie is futuristisch maar heel herkenbaar, met spraakassistenten in ieders huis, Snapchat-filters die je ook in het dagelijkse leven kunt opzetten, huishoudrobots...

DAVIES «Omdat het over de nabije toekomst gaat, moest het geloofwaardig blijven. Het heeft geen zin om van iedereen hologrammen te maken: het moest blijven aanvoelen als een gewone wereld, met gewone mensen. Zulke technologische snufjes zouden te veel afleiden van het verhaal. Maar sommige dingen waren te leuk om te laten liggen, zoals dat Snapchatmasker, of de robot die je huis schoonmaakt, maar die ook inzetbaar is als seksspeeltje (lacht).»

HUMO Het opvallendste personage uit de reeks is de Britse populistische politica Vivienne Rook, gespeeld door Emma Thompson.

DAVIES «Er zitten elementen van bekende politici in Vivienne Rook: Donald Trump, Nigel Farage, Boris Johnson ook, die net als zij eerst jarenlang in panelshows op televisie de clown uithing voor hij in de politiek stapte. Maar eigenlijk is het te makkelijk om naar die extreme figuren te wijzen, want het punt van de serie is dat Vivienne Rook in elk van ons zit. Haar woede, haar vijandigheid, het idee dat er voor alles een simpele oplossing bestaat, maar ook haar humor en haar gevatheid: ga maar eens op sociale media kijken, daar zit het vol Viviennes. Je kunt je afvragen waar iemand als Trump vandaan komt, maar uiteindelijk zijn wij allemaal voor een stukje Trump.»

Years and Years NPO 2, vrijdag 17 juli, 22.15

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234