Katelen Perez T'Seyen, Ferdy Motallebi, Bram Van Geert en Leena van Loon Beeld VRT
Katelen Perez T'Seyen, Ferdy Motallebi, Bram Van Geert en Leena van LoonBeeld VRT

tv-tip'First Dates Teens'

‘Veel van de tieners zijn LGBTQ+, het was niet altijd even makkelijk om te weten wat ik al dan niet mocht zeggen’

Naar het lichtend voorbeeld van Engeland, waar het oorspronkelijke format ooit werd uitgebroed, lanceert ook de VRT nu een tienerversie van ‘First Dates’. Dit eerder bescheiden tussendoortje (het telt slechts zeven afleveringen, waarvan vijf enkel op VRTNU te bekijken zullen zijn), wijkt qua personeelsbezetting in zoverre van de normale ‘First Dates’ af dat vaste maître Patrick zijn baard aan de haak heeft gehangen ten faveure van kelner Leena.

Noud Jansen

Leena van Loon «De makers hebben mij gevraagd om het van Patrick over te nemen omdat ik qua leeftijd, en dus ook qua persoonlijkheid, wat dichter bij de deelnemers sta – met mij als maître zouden die wat spontaner zijn aan de pupiter. Ik heb ook al wel wat ervaring als maître, want mijn vriend en ik baten een restaurant uit – wie langs wil komen: het heet Sensi – waar ik doorgaans insta voor de ontvangst. Ik doe niks liever dan babbeltjes slaan!»

HUMO Volgens de VRT plaatst maar liefst twintig procent van de 1.300 tieners die zich inschreven, zichzelf in het hokje LGBTQ+. Dat lijkt me aanzienlijk meer dan in de volwassen versie.

Van Loon «Ja, en ik moet toegeven dat het in het begin niet altijd even makkelijk was om te weten wat ik al dan niet mocht of moest zeggen. Zelf ben ik 26, en veel van mijn vrienden zijn een stuk ouder. Wij zijn niet opgegroeid met termen als LGBTQ+, body positivity en X, hè? Gelukkig werd ik wel steeds goed gebrieft, zodat ik niet al te veel flaters sla. Een vraag als ‘Welk meisje mag hier straks voor jou staan?’ kan bijvoorbeeld al totaal fout overkomen op iemand die helemaal niet op zoek is naar een meisje. En dus blijf je daar open in, zodat je hem, haar of die niet kwetst. Het was zoeken, maar na een tijdje heb ik er mijn draai wel in gevonden.»

HUMO Waren er zo nog opvallende verschillen met de reguliere ‘First Dates’?

Van Loon «Mij viel op dat veel deelnemers heel hard hun best deden om niet zenuwachtig over te komen, terwijl ze, als puntje bij paaltje kwam, allemaal even bloednerveus waren. De meesten hadden ook nog geen ervaring met daten. Laat staan met daten op restaurant: tieners tussen de zestien en de achttien zijn in de regel enkel op restaurant geweest met hun ouders. Om hen een beetje op hun gemak te stellen, hebben de makers dus gekozen voor een wat lossere aanpak: onze outfits zijn minder deftig, het menu bevatte meer burgers en fingerfood, en het decor had met al dat neonlicht en die felblauwe en -roze tinten wat weg van een Amerikaanse ice cream parlour. Ferdy en Katelen hebben zelfs een poging gewaagd om op rolschaatsen op te dienen, maar dat bleek, om het zacht uit te drukken, een tikje moeilijker dan verwacht.»

HUMO Leuk materiaal voor als er ooit een blooperaflevering wordt uitgezonden.

Van Loon «Nee nee, ’t zit in de uitzending! Ik kijk er even hard naar uit als jij.»

First Dates Teens, Eén, maandag 20 december, 21.45

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234