Conversations with friends, 'All of us are dead'; 'Dear White People' Beeld rv
Conversations with friends, 'All of us are dead'; 'Dear White People'Beeld rv

Master in het bingewatchen

Verplichte stof: de vijftien allerbeste studentenseries om komend semester te overleven

Het nieuwe academiejaar is begonnen, maar de blok is nog ver weg. Alle tijd dus voor een goede tv-serie over het studentleven. En deze vijftien zijn het allerbeste:

Redactie

Euphoria (Streamz)

Euphoria Beeld Streamz
EuphoriaBeeld Streamz

Geen serie wekte de laatste jaren meer controverse dan deze rauwe en bijwijlen haast choquerend harde dissectie van wat het betekent om jong, puistig en zoekende te zijn in een voor tieners toch redelijk heftige tijd van bodyshaming, sexting, cyberpesten, alomtegenwoordige drugs, vervagende genders en een onder een constante niet altijd even vrolijke berichtenstroom oplichtende telefoon. Regisseur-scenarist Sam Levinson verpakte het ook nog eens in een flitsende visuele en narratieve stijl die het prikkelbombardement moet reflecteren waaraan digital natives worden blootgesteld en tot het gedurfdste en bij momenten meest overdonderende behoort dat we in tijden in een tv-serie (en zelfs op het witte doek) hadden gezien. Niet echt een aanrader voor ouders die zich weleens zorgen maken over hun tienerkinderen en nú al slecht de slaap kunnen vatten.

Sex Education (Netflix)

Sex Education Beeld Netflix
Sex EducationBeeld Netflix

Een comedy uit het land van de brexit met een Amerikaanse uitstraling en – fieuw! – Britse humor. Otis is de onervaren tienerzoon van twee sekstherapeuten en begint, samen met zijn ervaren klasgenote Maeve, een handel in relatie- en seksadvies op de Moordale Secondary School. Geile praat verkoopt – vraag maar aan Dennis Black Magic – maar ‘Sex Education’ is om de juiste reden een kijkcijferkanon geworden. De dramedy van bedenkster Laurie Nunn maakt op sublieme, intelligente en hilarische wijze komaf met een taboe dat de Vlaamse huiskamers en ver daarbuiten behekst.

Never have I ever (Netflix)

null Beeld Reporters / Splash
Beeld Reporters / Splash

Bij ons een beetje onder de radar gebleven maar zeer de moeite: ‘Never have I ever’, een comedyreeks van Mindy Kaling (bij ons vooral bekend van de Amerikaanse versie van ‘The Office’) over een Amerikaans tienermeisje met Indiase roots. Nadat haar vader aan een hartaanval stierf, verloor Devi alle gevoel in haar benen en moest ze maandenlang in een rolstoel zitten, wat haar sowieso al geringe populariteit nog verder liet afkalven. Door aan te pappen met de knapste jongen op school hoopt ze haar status van ‘Unfuckable Nerd’ kwijt te raken, maar dat heeft natuurlijk onvoorziene gevolgen. Noem het gerust ‘Sex Education’ met een Indiase insteek, maar ‘Never have I ever’ is wel bijzonder charmante televisie, met als fijne bonus een grappige John McEnroe - ja, de tennislegende - als commentaarstem.

The Chair (Netflix)

null Beeld ELIZA MORSE/NETFLIX
Beeld ELIZA MORSE/NETFLIX

De eerste serie van ‘Game of Thrones’-producers David Benioff en D.B. Weiss voor Netflix is geen spectaculaire fantasyreeks maar een bescheiden, bijzonder aangenaam komisch drama dat zich afspeelt op het departement Engels aan een fictieve Amerikaanse universiteit, waar met Ji-Yoon (een sterke Sandra Oh) voor het eerst een vrouw de scepter zwaait. Van de druk op literatuurstudies om mee te gaan met de tijd over seksisme aan de top van de universiteit tot de invloed van ‘woke studenten, ‘The Chair’ fileert even scherp als grappig het academische leven in de VS.

Community (Netflix)

Community Beeld Netflix
CommunityBeeld Netflix

De animatieserie ‘Rick & Morty’ van Dan Harmon is al enige tijd een populaire titel op Netflix, maar tien jaar geleden brak hij door met ‘Community’, een komische reeks - met echte acteurs, voor alle duidelijkheid - over een groepje outcasts en nerds die samen onderwijs voor volwassenen volgen in Greendale Community College. Dat niet echt wereldschokkende uitgangspunt levert een briljante serie op, vol hommages aan populaire films en reeksen, een reeks ook waarin alles kon en mocht. Paintballgevechten in de stijl van de spaghettiwesterns? Een aflevering die zich afspeelt in een videogame uit de jaren 80? Een verhaal van 20 minuten met zes verschillende tijdlijnen? ‘Community’, dat liep van 2009 tot 2015, had het allemaal.

How to sell drugs online (fast) (Netflix)

How to sell drugs online (fast) Beeld rv
How to sell drugs online (fast)Beeld rv

Het lijkt een Duitse kopie van ‘Breaking Bad’, deze reeks over een tiener, Moritz Zimmerman, die pillen begint te dealen om zich stoerder voor te doen en zo in de criminaliteit rolt. Maar dankzij de humor en zin voor zelfrelativering – twee eigenschappen die je niet meteen associeert met Duitsers – wordt ‘How to’ veel meer dan een doorslagje. Er hangt een anarchistisch sfeertje in de reeks, waarbij elk zijsprongetje toegelaten is: als Moritz klaagt over zijn liefdesleven, krijg je een overzicht van alle relaties van Leonardo DiCaprio, wanneer het gaat over de maximumdosis voor MDMA leest iemand een erg gedetailleerde bijsluiter voor en hoe je bitcoins omzet in cash wordt uitgelegd in dríé korte, grappige filmpjes. Tussen alle ongein door slaagt ‘How to’ er echter ook in – het kenmerk van een echt goede reeks – mensen neer te zetten met wie je meeleeft: Moritz zelf, die met drugs begon om zijn vriendin terug te winnen en haar net daardoor helemaal dreigt te verliezen; de knappe, schijnbaar onbezorgde Dan, die door zijn vader constant gekleineerd wordt; en vooral Lenny, een terminaal zieke nerd in een rolstoel die voor het eerst de liefde leert kennen. Het blijven, ondanks de stapels MDMA onder hun bed, tieners die een plek zoeken in de wereld.

Derry Girls (Netflix)

Derry Girls Beeld Netflix
Derry GirlsBeeld Netflix

Komische reeks over enkele tienermeisjes die opgroeien in het Noord-Ierland van de jaren 90, toen de Troubles – de eufemistische benaming voor de burgeroorlog tussen katholieken en protestanten – nog volop woedden en het Britse leger door de straten patrouilleerde. Al na de eerste aflevering besloot Channel 4 een tweede seizoen te bestellen, en tegen het einde van het zesdelige eerste seizoen was ‘Derry Girls’ de populairste sitcom voor de zender in meer dan twintig jaar. Dat succes is terecht, want ‘Derry Girls’ is een juweeltje, met vier meisjes (en één mannelijke meeloper) die zichzelf in allerlei pijnlijk grappige situaties manoeuvreren maar tegelijk moeten opgroeien tegen een achtergrond van terreur en onderdrukking. Op 7 oktober komt het langverwachte derde en laatste seizoen op Netflix, dat vertraging opliep vanwege de coronapandemie: hoog tijd dus om de schade in te halen.

Dear white people (Netflix)

null Beeld LARA SOLANKI/NETFLIX
Beeld LARA SOLANKI/NETFLIX

‘Dear White People’ wordt wel omschreven als een comedyserie, maar lachen doet u groen. De reeks van Justin Simien is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2014 en speelt zich af op een prestigieuze universiteit met spanningen tussen de witte en zwarte studentengemeenschappen. In haar radioshow ‘Dear White People’ hekelt studente Samantha White (ha!) het diepgewortelde racisme dat de school beheerst. Het resultaat: véél satire en doordachte dialogen die de Netflix-serie tot de zeldzame categorie ‘intelligent tienerdrama’ bombarderen. ‘Dear White People’ hield ons vier seizoenen lang in de ban en sloot af met een erg gewaagd slotseizoen dat grotendeels een musical was.

Skins (Netflix)

Skins Beeld Netflix
SkinsBeeld Netflix

‘Skins’ was baanbrekende televisie - vol drugs, drank en seks - en is dat veertien jaar na zijn verschijnen eigenlijk nog steeds. Weinig series wisten de tijdsgeest, wat jongeren dreef en bezighield, zo goed te vatten. Misschien ook wel omdat de makers zelf amper ouder waren dan de cast. Na de eerste seizoenen werd het wel iets minder.

Elite (Netflix)

Elite - SERIE (Spanje-2018) Beeld Netflix
Elite - SERIE (Spanje-2018)Beeld Netflix

Uiterst verslavende Spaanse tienerserie over drie beursstudenten uit arbeidersgezinnen die op een exclusieve privéschool terechtkomen. ‘Elite’ start als een verhaal over de kloof tussen de rijken en de arbeidersklasse, maar de onderliggende boodschap luidt dat níémand deugt. De ene is van adel, de andere komt uit een kruidenierszaak, maar de verschillen zijn niet zo groot: ze feesten allemaal als de beesten, experimenteren met drugs en seks, en maken hun familie te schande. De competitie tussen de studenten is ook moordend, letterlijk zelfs: al in de eerste aflevering valt er een dodelijk slachtoffer op de school. Grensverleggende televisie? Nee, maar u zult zich geen moment vervelen.

How to get away with murder (Netflix)

How to get away with murder Beeld rv
How to get away with murderBeeld rv

Viola Davis kreeg een Emmy voor haar vertolking van Annalise Keating, een professor die haar studenten op een heel eigen en boeiende manier door de wereld van het strafrecht leidt - de benaming van haar vak en de titel van deze serie zijn hetzelfde. Al in de eerste aflevering van ‘How to get away with murder' blijkt al dat enkele haar beste studenten waarschijnlijk zelf betrokken waren bij een moord en de plotwendingen die daaruit volgen blijven aflevering na aflevering komen. Uiteindelijk ging de reeks - gemaakt door Shonda Rhimes, bekend van ‘Grey Anatomy’ en Bridgerton’ - zes seizoenen mee en ook al begonnen die steeds vaker de wetten van de logica te tarten, het bleef wel perfecte popcorn-tv.

All of us are dead (Netflix)

All Of Us Are Dead Beeld rv
All Of Us Are DeadBeeld rv

‘Squid Game' is met de meeste aandacht en prijzen gaan lopen, maar in de slipstream van het monstersucces verschenen op Netflix nog enkele goede titels uit Zuid-Korea. ‘All of us are dead’ bijvoorbeeld, een horrorserie waarin een middelbare school te maken krijgt met een virus - gemaakt door een gefrustreerde leraar biologie - dat mensen verandert in zombies. Het grote euvel in dit soort reeksen - dat zombies niet echt interessante personages zijn - krijgt ‘All of us are dead’ ook niet opgelost maar met de mix van bloederige scènes en satirische steekjes richting de echte wereld zit het wel goed. Favoriete personage: de directeur van de school die, terwijl er zombies door de gangen lopen, niet aan de veiligheid van de scholieren denkt maar vooral wil dat zijn gebouw open blijft en de lessen kunnen blijven doorgaan als normaal.

Conversations with friends (vanaf 2 oktober op VRTMAX)

null Beeld BBC/Element Pictures/Enda Bowe
Beeld BBC/Element Pictures/Enda Bowe

Goed nieuws voor studenten Germaanse Talen die graag op plechtige toon verklaren dat ‘het boek toch beter was’: Canvas brengt na ‘Normal People’ ook ‘Conversations with friends' , de verfilming van de debuutroman van Sally Rooney, op het scherm en op de dag dat de reeks op tv begint worden alle twaalf de afleveringen beschikbaar op VRTMAX. ‘Conversations with friends' gaat over de twee studenten Frances en Bobbi, vriendinnen en ex-geliefden, die een ouder getrouwd koppel leren kennen en betrokken raken in een ménage-à-quatre. De seks is minder veelvuldig aanwezig als in ‘Normal People’, maar de rake karaktertekeningen en acteerprestaties van de redelijk onbekende cast zijn wel van hetzelfde niveau.

Archive 81 (Netflix)

'Archive 81' Beeld Netflix
'Archive 81'Beeld Netflix

Filmstudent Dan Turner krijgt van zakenman Virgil Davenport een in alle opzichten aparte jobaanbieding: hij mag voor de ronde som van 100.000 dollar een collectie beschadigde videocassettes die in het bezit zijn van Davenport restaureren, helemaal op zijn eentje in een afgelegen landhuis. Het filmmateriaal werd gedraaid Melody Pendras, een jongedame die jaren voordien haar eindwerk heeft gemaakt over de New Yorkse ‘Visser Appartments’ en zijn bewoners, en wanneer Dan begint te kijken, bekruipt hem langzaamaan het gevoel dat er iets niet helemaal pluis was met Melody of het Visser-gebouw. Erg goed gemaakt thrillerserie, die je heel lang in het ongewisse laat over wat er precies aan de hand was met Pendras en daardoor net spannender wordt.

Heartbreak High

HEARTBREAK HIGH Beeld LISA TOMASETTI/NETFLIX
HEARTBREAK HIGHBeeld LISA TOMASETTI/NETFLIX

Remake van de Australische reeks die voor tieners in de jaren 90 was wat ‘Euphoria' of ‘Sex Education’ is voor de jongeren van vandaag. Wellicht niet toevallig neemt deze moderne versie van ‘Heartbreak High’ ook veel dingen over van de populairste ‘high school’-series van nu - de visuele stijl, de onbevangen omgang met seks, de vanzelfsprekende diversiteit - en daardoor ontbreekt het soms aan een eigen smoel. Maar ‘Heartbreak High’ voelt wel altijd oprecht en gemeend aan en vindt een goed evenwicht tussen hard, hartelijk en humoristisch.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234