null Beeld

tv-tips'Over 5 jaar'

Vijf jaar later, een wereld van verschil: ‘Geen Trump, geen corona en Anderlecht kampioen!’

Noud Jansen

Vijf jaar geleden interviewde Wim De Vilder negen Interessante Lieden - van Meyrem Almaci tot Lieven Scheire en van Dirk De Wachter tot Dominique Leroy - over waar zijzelf en bij uitbreiding de gehele samenleving zouden staan in 2020. De tapes stopte hij in een ondergrondse, door een ploegje tot de tanden bewapende VRT-suppoosten bewaakte kluis, en hij haalde ze er onlangs weer uit voor het vervolg: ‘Over 5 jaar’, waarin hij met dezelfde negen terugblikt op de voorspellingen die ze destijds deden.

WIM DE VILDER «Vijf jaar lijkt kort, maar als je ziet wat er in die tijd allemaal veranderd is! Toen ik mijn negen interviewees voor het eerst tegenover me had zitten, hadden de aanslagen in Brussel en Zaventem nog niet plaatsgevonden, wisten we nog niet of de Britten leave of remain zouden stemmen in hun Brexitreferendum, en zaten we midden in een vluchtelingencrisis - hét thema van 2015. Slechts de helft van de bevolking had een smartphone, WhatsApp bestond amper en geen mens had ooit van #MeToo gehoord, laat staan van Black Lives Matter. En Obama zat nog in het Witte Huis! Zeer opvallend: niemand van mijn negen gesprekspartners kon zich überhaupt voorstellen dat Trump het van Obama zou overnemen. Ze gingen er allemaal van uit dat, wanneer ik hen in 2020 opnieuw zou ontmoeten, Hillary Clinton president zou zijn.»

HUMO Hoe werd er naar 2020 vooruitgeblikt?

DE VILDER «Met behoorlijk wat optimisme. Met name de politici namen hun wensen vaak voor werkelijkheid.»

HUMO Meyrem Almaci voorspelde dat Groen in 2020 de tweede grootste partij zou zijn?

DE VILDER «Niet letterlijk, maar het scheelde niet veel.

»Langs de andere kant had je de ondernemers: die maakten een vrij realistische inschatting van hoe 2020 er voor hen persoonlijk zou uitzien.»

HUMO Had iemand corona voorspeld?

DE VILDER «Nee. Maar Dirk De Wachter zei in 2015 wel iets dat perfect op de huidige situatie van toepassing is: ‘Als je mensen vraagt om de toekomst te voorspellen, dan krijg je bijna altijd een uitvergroting van wat we vandaag al kennen. De échte veranderingen in de geschiedenis worden beïnvloed door gebeurtenissen die we niet hebben zien aankomen.’»

HUMO Werden er ook voorspellingen gedaan waaraan de voorspeller niet meer herinnerd wenst te worden?

DE VILDER «Ruben Van Gucht voorspelde dat Anderlecht in 2020 kampioen zou zijn (lacht). Ik heb vernomen dat hij zijn glazen bol inmiddels op 2dehands.be heeft gezet.»

Over 5 jaar
Eén, woensdag 11 november, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234