Viktor Vlogdown - Viktor Verhulst praat in vlog over zijn mamaBeeld RV

televisie★★½☆☆

‘Viktor Vlogdown’ op VIER: het dagboek van de Vierkanten Verhulst, een rücksichtslose democratisering van de schermtijd

‘Zo, televisie kan wel inpakken’, moet de uitvinder van het videodagboek gejubeld hebben na zijn eerste pioniersopname. Na rijp beraad, en zijn hoofd lelijk gestoten te hebben tegen de deurpost tijdens de daaropvolgende vreugdesprong, noemde hij het ‘een vlog’, en in dezelfde adem zwoer hij dat het de wereldbevolking dichter tot bij elkaar zou brengen - een rücksichtslose democratisering van de schermtijd, iederéén het recht op uitzenden. Ontelbare manen later zat ik te kijken naar Viktor Verhulst die een ei bakte en een plafond witte. ‘Het is een vak, entertainen’, dacht ik terwijl ik ‘m in een pot verf zag roeren, en verder dacht ik niets, zoals vermoedelijk de bedoeling was.

Viktor - ‘de Vierkanten Verhulst’ zullen genealogen hem aanduiden in de stamboom - houdt sinds het afroepen van de quarantaine op vraag van VIER en VIJF, dat andere familiebedrijf van z’n vader, bij hoe die periode van afzondering sporen trekt door zijn dagelijkse bestaan. Na ettelijke digitale hoofdstukken van zijn videodagboek doorbladerd te hebben, had ik vooral de indruk dat de averij reuze meevalt. Afgetekende eenzaamheid heb ik bijvoorbeeld niet gezien, want bovenal stijgt er een clangevoel op uit ‘Viktor Vlogdown’: ondanks hun respectievelijke staat van wasdom brachten namelijk zowel Viktor als zijn zus Marie - ‘de Fluwelen Verhulst’ - tot nog toe het grootste deel van de afzonderingsperiode door onder het ruim bemeten dak van stamvader Gert. Daarbij zitten de gezinsleden elkaar echter niet op de lip, want zoals af te leiden uit de vele beelden van het interieur waartegen de inheemse rich and famous zich aldoor voortbewegen, zou er makkelijk ook nog een middelgroot Syrisch gezin, inboedel inbegrepen, de intrek kunnen nemen in hun domicilie zonder dat de bewonersgroepen elkaar daarbij ooit tegen het lijf zouden lopen.

Het kan niet anders of ook in de pretparksector zit de mot erin tegenwoordig, maar met uitzondering van Vader Verhulst, die ten overstaan van z’n publiek, dat je hem niet moet leren kennen, met zekere regelmaat het enthousiasme uitdraagt van iemand die net van de dokter te horen heeft gekregen dat het toch een colonoscopie zal worden, laat de familie zoiets zelden de pret drukken. Het voorlopige hoogtepunt, zo bleek ook volgens een top tien ter gelegenheid van de vijftigste aflevering - een samenvatting die late instappers flink wat tijd bespaarde - was de nachtelijke invasie van de slaapkamer van de stamvader door zijn inwonende kinderen, die zich mede door het generatieverschil in tegenstelling tot hun verwekker niets wezenlijks meer kunnen voorstellen bij het begrip ‘privacy’. De aflevering bevatte meer informatie dan te verhapstukken in amper zeven minuten: zo kon je er pakweg in opsteken dat een bedrijfsleider van een miljoenenbedrijf liefst voor middernacht de sponde opzoekt, zij het met een uitdrukking die schreeuwt ‘Ik kan niet wachten tot die klaplopers van kinderen de deur weer uit zijn’. Ook kreeg je een blik op de bedrijfsleider zoals hij erbij ligt rond drieën ‘s nachts: de mond opengesperd, geenszins aan het plafond bungelend met de armen gekruist over de borst, zoals boze tongen anders wel beweren over zijn nachtrust. De mate waarin ik me na die vaststelling tot barstens toe geïnformeerd voelde, laat zich amper beschrijven. ‘Het leukste aan ‘Viktor Vlogdown’ is dat je achteraf weer wat liever bent voor de televisie’, dacht ik. En verder niets.

Bekijk een fragment

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234