I'll Be Gone In The Dark Beeld Streamz
I'll Be Gone In The DarkBeeld Streamz

tv-tip'I'll be gone in the dark'

Vind uw eigen Golden State Killer: ‘Er zit een Sherlock Holmes in ieder van ons’

Joshua Migneau

True crime-schrijfster Michelle McNamara heeft haar leven gewijd aan de zoektocht naar de Golden State Killer, een seriemoordenaar die in de jaren 70 en 80 Californië terroriseerde, maar ze heeft zijn arrestatie in 2018 niet meer meegemaakt. Twee jaar eerder is ze bezweken aan een overdosis pijnstillers. De beklijvende HBO-docureeks ‘I’ll Be Gone in the Dark’ bracht vorige zomer de intense speurtocht van McNamara en het leed van de nabestaanden al in beeld, nu komen de makers met een bonusaflevering.

ELIZABETH WOLFF (regisseur) «Net toen de eerste afleveringen te zien waren, werd Joseph James DeAngelo (75) alias de Golden State Killer tot levenslang veroordeeld. Ik zat in de rechtszaal samen met de slachtoffers die het konden navertellen. Na decennia konden ze eindelijk hun kwelgeest in de ogen kijken. Dat kippenvelmoment wilden ze graag met de wereld delen, vandaar de extra episode.»

HUMO Je zet je tanden ook in een nieuwe zaak: de cold case van Kathy Lombardo.

WOLFF «Kathy Lombardo was een 24-jarige vrouw die in 1984 op klaarlichte dag is verkracht en vermoord. De zaak kreeg weinig aandacht van de media en van de speurders: na drie maanden was het onder-zoek afgerond, zonder resultaat.

»Michelle McNamara was destijds een tiener in hetzelfde dorp in Illinois. Enkele dagen na de moord bezocht ze de plaats delict: daar vond ze onderdelen van de walkman van Kathy. ‘Moordzaken en vermissingen hebben me sindsdien niet meer losgelaten,’ schreef Michelle daarover. Ze is de zaak altijd blijven volgen en was van plan om een boek over Kathy Lombardo te schrijven. Ze had al met de jongens gesproken die het lichaam hebben gevonden, en met de familieleden en betrokken agenten. Ik vond het gepast dat wij haar onderzoek zouden voortzetten.»

HUMO Hoe spannend is het onderzoek naar een seriemoordenaar?

WOLFF «We zijn aan deze reeks begonnen met het idee dat wij, net zoals Michelle, de Golden State Killer nooit zouden vinden. Op de allereerste opnamedag kwam echter het ongelofelijke nieuws binnen dat ze de dader hadden gevat, dankzij DNA-onderzoek. Toen ik de adrenaline voelde stromen, dacht ik: nu snap ik waarom Michelle hierop kickte! De meeste true crime-verhalen behandelen oude, afgeronde zaken. Maar Michelle was alleen geïnteresseerd in onopgeloste zaken: ze wilde met haar artikels speurders én gewone burgers aanmoedigen om zelf op onderzoek te gaan. Zoals zij het zo mooi formuleerde: ‘Er zit een Sherlock Holmes in ieder van ons.’»

I’ll be gone in the dark: seizoen 1 + bonusaflevering
Nu te zien op Streamz

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234