kijktipkijktip
Vissen naar verhalen met Arnout Hauben: ‘Bidden voor een pijnloze dood’
Vanaf 21 maart trekt Arnout Hauben terug op pad voor Eén. Dwars door de Lage Landen, deze keer, en onderweg doet hij waar hij zo goed in is: luisteren naar de verhalen van toevallige passanten.
ARNOUT HAUBEN «Ik blijf dat oprecht fantastisch vinden. In de eerste aflevering filmen we bijvoorbeeld in de Vistrap in Oostende. We raken er aan de praat met een visverkoopster. Je voelt dat het een vlotte vrouw is, die het, door op de markt te staan, gewend is om te babbelen. En dan laat ze plots in haar hart kijken, als ze vertelt dat de man met wie ze samenwerkt haar ex is. Ik vind dat mooi, dat mensen ons dat vertrouwen geven.»
Lees ook:
De echte heldin van ‘Lost Luggage’, Karima Douch: ‘Als ik een luide knal hoor, is het nog altijd alsof ze mijn keel dichtknijpen’
‘De mol’ ging van start met een joelende ode aan één van zijn favoriete kandidaten ooit ★★★★☆
HUMO Post-corona kunnen we opnieuw de wereld rond. Vanwaar de keuze om in België en Nederland te blijven?
HAUBEN «Onze reeksen lopen heel goed in Nederland, ‘Rond de Noordzee’ wordt er nu voor de vijfde of zesde keer heruitgezonden. Het leek ons daarom tof om iets voor Vlamingen en Nederlanders samen te maken dat ook in beide landen tegelijkertijd wordt uitgezonden. En we ontdekten weer eens nieuwe gebieden. Aan de grens met Duitsland, bijvoorbeeld, ligt een schoon stuk Nederland. Je denkt dan aan koeien en polders en stugge boeren, maar het is veel meer dan dat.»
HUMO Wat maakte op jou de meeste indruk?
HAUBEN «Zoals altijd: de gesprekken, de mensen. In Smakt, een klein bedevaartsoord in Nederland, ontmoetten we twee vrienden, niet veel ouder dan ik. Eén van hen bleek terminaal ziek, hij kwam er bidden tot de heilige Jozef om een pijnloze dood af te smeken. Hij vertelde dat hij net met zijn kinderen een tocht naar Parijs had gemaakt. Ik was de zomer ervoor ook met mijn kinderen op reis geweest, maar bij hem was het om afscheid te nemen. Zulke gesprekken maken veel indruk. We hebben na de opnames contact gehouden, een maand geleden is hij gestorven.
»Ook Amedé, die je ziet in de eerste aflevering, is fantastisch. Hij is een oudere man die al zijn hele leven in de polders woont. Toen we er aankwamen, vond ik een dood vogeltje in zijn hof. Ik toonde hem dat, blijkt hij een groot vogelliefhebber te zijn die er al zijn hele leven van droomt om te vliegen. Nu wil het toeval dat wij geregeld filmen met een drone, en daar zit een bril bij waarmee je met die drone kunt meekijken. Alsof je meevliegt, dus. We hebben Amedé over zijn polders laten ‘vliegen’. En dat allemaal door dat dode vogeltje. Zoiets vergeet je niet meer.»
HUMO Wel goed dat er ondertitels zijn: Amedé spreekt authentiek West-Vlaams.
HAUBEN «Mijn vrouw is West-Vlaamse, dus ik ken de taal al een beetje (lacht). We zijn onderweg fenomenaal veel dialecten tegengekomen. Niet altijd even makkelijk, maar soms moet je gewoon ‘ja’ zeggen en achteraf een beetje puzzelen. Een goeie reporter weet wanneer hij moet zwijgen.»
Dwars door de Lage Landen
Eén, maandag 21 maart, 20.40
NPO 2, dinsdag 22 maart, 20.25
Vanaf 21 maart ook te bekijken via VRT. NU
Dankzij Humo steekt er geen andere onzin in je broekzak. Download nu de app van Humo en ontdek de interessantste verhalen, grappigste cartoons en scherpste meningen. Klik hier.