kijktip
Vogelen met Jan Decleir, de Londense schlemiel in Hugh Grant en een terminale tiener: de films die u deze week niet mag missen op televisie
‘BABYTEETH’ ★★★½☆
CANVAS, ZATERDAG 6 MEI, 22.10
DRAMA Een film over een terminaal zieke tiener, en dat op een zaterdagavond? Zappeuh, horen we u al denken, maar doe toch maar niet. ‘Babyteeth’ is immers allesbehalve een voor de hand liggende tranentrekker. Rijzende ster Eliza Scanlen (ook al geweldig in de miniserie ‘Sharp Objects’) speelt Milla, een tiener met kanker die weet dat haar tijd beperkt is. Op haar eigen, onhandige tienermanier, probeert ze nog zoveel mogelijk uit haar korte leven te halen, inclusief een relatie met drugdealer Moses – iets waar haar ouders niet bepaald fan van zijn. De wat dromerige sfeer clasht prachtig met het harde onderwerp, regisseur Shannon Murphy heeft talent voor wrange humor en visueel speelt ze op een interessante manier met kleuren. Maar bovenal: in tegenstelling tot Hollywoodiaanse melodrama’s over hetzelfde onderwerp, geloof je volledig in deze personages: feilbare, gefrustreerde, mooie mensen.
‘MIRA’ ★★★½☆
VTM GOLD, VRIJDAG 5 MEI, 20.35
DRAMA Hugo Claus bewerkte de roman van Stijn Streuvels, over de inwoners van een Vlaams dorp die zich verzetten tegen de bouw van een brug over de Schelde. Willeke van Ammelrooy brak door als het wulpse titelpersonage, die met haar vrijages figuurlijk een brug naar de opkomende middenklasse probeert te maken.
‘HOSTILES’ ★★★½☆
CANVAS, VRIJDAG 5 MEI, 21.30
WESTERN Grauwe western met Christian Bale als kapitein die anno 1892 een stervend Cheyenne-opperhoofd (Wes Studi) naar zijn geboortegrond moet begeleiden. Een gevaarlijke tocht die – u zag hem al komen – leidt tot een toenadering tussen de twee mannen. Geen actiefilm, wél een beklijvend, sfeervol geregisseerd drama.
‘ROBOCOP’ ★★★★☆
PLAY6, VRIJDAG 5 MEI, 22.10
ACTIE Eerste grote Amerikaanse film van Paul Verhoeven en meteen een schot in de roos. Een bewust vulgaire, hypergewelddadige satire over een vermoorde flik (Peter Weller) die wordt omgetoverd tot gepantserde ordehandhaver. Een gedurfde, vaak geestige snapshot van het Amerika van Ronald Reagan.
‘OORLOGSWINTER’ ★★★½☆
NPO 3, VRIJDAG 5 MEI, 22.50
OORLOG Knappe verfilming van de klassieke jeugdroman van Jan Terlouw, over een 15-jarige jongen die tijdens de strenge winter van ’43-’44 een neergestorte Britse piloot verbergt. Regisseur Martin Koolhoven neemt zijn bronmateriaal serieus en maakt er níét expliciet een jeugdfilm van, wat de prent oprechte pathos geeft.
‘IT’ ★★★☆☆
PLAY6, ZATERDAG 6 MEI, 22.25
HORROR Eerste deel van Andy Muschietti’s tweeluik, gebaseerd op het boek van Stephen King. Een groepje van zeven prille pubers neemt het op tegen een griezelige clown die hun dorp onveilig maakt. De film steunt wat te hard op jump scares, maar is op zijn best wanneer de relaties tussen de kinderen centraal staan.
‘BOSS LEVEL’ ★★★½☆
VTM 2, ZATERDAG 6 MEI, 23.00
ACTIE Heerlijke actiefilm van Joe Carnahan, met Frank Grillo als een ex-elitesoldaat die, ‘Groundhog Day’-gewijs, steeds dezelfde dag opnieuw meemaakt. Jammer genoeg is het net een dag waarop ninja’s en dwergen hem van kant proberen te maken. Botten kraken, bloed vloeit en Mel Gibson gaat over de top als slechterik.
‘CARMEN JONES’ ★★★★☆
BBC 2, ZONDAG 7 MEI, 15.40
MUSICAL Update van de opera ‘Carmen’, geregisseerd door Otto Preminger, met een all black cast (een gewaagde keuze anno 1954), onder wie de recent overleden Harry Belafonte. Voor een musical is de regie opvallend ingehouden, en hoewel je vraagtekens kunt plaatsen bij het concept van de film, wérkt het drama wel nog.
‘NOTTING HILL’ ★★★½☆
VTM 3, MAANDAG 8 MEI, 20.35
ROMCOM Donzige Britse romantische komedie, met Hugh Grant als doodgewone Londense schlemiel die toevallig op Amerikaanse filmster Julia Roberts botst. Charmante zwijmelkomedie met behoorlijk wat geslaagde grappen en een sympathieke cast. Vermijdt nog nét de kritieke massa aan meligheid van ‘Love Actually’.
‘1917' ★★★★☆
BBC 2, MAANDAG 8 MEI, 22.00
OORLOG Visueel indrukwekkend oorlogsdrama van Sam Mendes, over twee soldaten aan het westelijk front die een belangrijke boodschap tot bij een ander regiment moeten brengen. Ogenschijnlijk in één take gefilmd (zoek naar de verborgen cuts!), wat gimmicky kan lijken, maar wel helpt om de film spanning bij te brengen.
‘THE DEATH OF STALIN’ ★★★½☆
BBC 2, DINSDAG 9 MEI, 0.15
KOMEDIE Na het plotse overlijden van de Russische dictator in 1953 ontstaat er een manische, vaak hilarische machtsstrijd tussen verschillende leden van Stalins inner circle. Armando Iannucci gebruikt die historische achtergrond om een messcherpse politieke satire te creëren, vol heerlijke dialogen en absurde situaties.