'De ideale wereld' Beeld vrt
'De ideale wereld'Beeld vrt

relletje'De ideale wereld'

Voltallige Vlaamse regering geschokt door een fragment uit ‘De ideale wereld’; Jan Jaap van der Wal biedt zijn excuses aan

De voltallige Vlaamse regering reageert ‘geschokt’ op een fragment uit het VRT-programma ‘De Ideale Wereld’ van gisteravond. In het fragment wordt een medewerkster van de Vlaamse overheid, afkomstig uit Somalië, voorgesteld als een poetsvrouw die voor machtige witte mannen minderwaardig werk moet doen. Presentator Jan Jaap van der Wal heeft al laten weten zich te zullen excuseren tegenover de vrouw.

Redactie

In het satirische programma ‘De Ideale Wereld’ van donderdagavond werd gespot met de persconferentie van de Vlaamse regering over het relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’. Dat op zich is volgens minister-president Jan Jambon ook geen probleem. ‘Scherpe satire gericht op publieke personen, zoals politici, moet altijd kunnen’, stelt Jambon. Maar er is een beeldfragment (na 2:46) waarbij de presentator zegt dat de ‘oude machtige blanke mannen’ de vergaderzaal verlaten om plaats te maken voor een zwarte vrouw die komt poetsen.

De vrouw in het fragment is een ervaren medewerkster van de Vlaamse overheid van Somalische afkomst. Dat zij in het programma wordt afgeschilderd als een zwarte poetsvrouw of dienstmeid van ‘machtige blanke mannen’, is bij de ministers van de Vlaamse regering in het verkeerde keelgat geschoten. De voltallige regering reageert ‘geschokt’.

Verdrietig

‘Deze vrouw, die ooit vluchtte voor het geweld in haar geboorteland, werkt al ruim vijftien jaar voor de Vlaamse overheid. Zij was medewerkster van verschillende eerste ministers en ministers-presidenten. Ook vandaag is zij op het kabinet van de Vlaamse minister-president de eerste verantwoordelijke voor alle protocollaire aangelegenheden. In die functie ontvangt en begeleidt zij binnen- en buitenlandse regeringsleiders en zelfs staatshoofden. Dat werk doet zij uitstekend en met grote nauwgezetheid. Iedereen is vol lof over haar’, staat in een gezamenlijke reactie van de regering.

Toen de dame vanochtend de beelden zelf te zien kreeg, reageerde ze diep verdrietig. ‘Zij voelt zich door de tv-makers vernederd en gekwetst’, klinkt het. ‘Allen zijn we geschokt’ stelt minister-president Jan Jambon. ‘Dit is onaanvaardbaar en kan nooit als humoristisch worden bestempeld’, meent Jambon. En hoewel satire gericht op publieke personen moet kunnen, is dit fragment volgens Jambon onaanvaardbaar. ‘Nu hebben ze een topvrouw diep geraakt, ook in haar arbeidsfierheid. Dit is er ver over. Schandelijk, dat woord is hier op zijn plaats.’

Van Der Wal: ‘Oprechte excuses’

In een reactie zegt presentator Jan Jaap van der Wal: ‘In de monoloog bespreken we op een humoristische manier beelden uit de actualiteit; we geven er satirische commentaar bij. We baseren ons op wat we zien. Beelden liegen niet, maar ze tonen inderdaad niet altijd de hele waarheid en dat is hier zeker het geval. Met wat we nu weten, zouden we een grap over deze regeringsmedewerkster niet hebben gemaakt. Het was uiteraard ook niet de bedoeling om haar te schofferen. We begrijpen dat dit verkeerd is binnen gekomen. Ik zal contact opnemen met de medewerkster en haar ook persoonlijk mijn oprechte excuses overbrengen.’

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234