'Succession', 'Scenes From a Marriage' en 'Curb Your Enthusiasm' Beeld
'Succession', 'Scenes From a Marriage' en 'Curb Your Enthusiasm'

humo gidststreaming

Voor u bekeken en goedgekeurd: 25 uitstekende series die de afgelopen tijd verschenen zijn

Wekelijks bijgewerkt: deze nieuwe series op Netflix, Streamz, Disney+ en co zijn uw tijd zeker waard.

Stefaan Werbrouck

Billion Dollar Code (Netflix) ★★★½☆

Billion Dollar Code Beeld Netflix
Billion Dollar CodeBeeld Netflix

DRAMA In 2014 spande de Duitse softwareproducent ART+COM een proces aan tegen Google, omdat de internetgigant bij de ontwikkeling van Google Earth een deel van de code zou hebben gebruikt van Terravision, een gelijkaardig programma dat ART+COM eerder had ontwikkeld. De Duitse miniserie ‘Billon Dollar Code’ reconstrueert de strijd tussen David en Google, en werpt tegelijk een erg interessant licht op de computerwereld van de jaren 90, toen programmeren nog een uit de hand gelopen hobby was.

Colin in Black and White (Netflix) ★★★★☆

COLIN IN BLACK & WHITE Beeld SER BAFFO/NETFLIX
COLIN IN BLACK & WHITEBeeld SER BAFFO/NETFLIX

DRAMA Miniserie over de jeugd van footballspeler Colin Kaepernick, de man die de wereld en ook onze Rode Duivels leerde knielen voor aanvang van een wedstrijd. Regisseur Ava Du Vernay (‘13th’, ‘When They See Us’) puurt uit het verhaal van Kaepernick, die opgroeide als zwarte adoptiezoon van witte ouders, een erg intelligente en soms schokkende reeks die laat zien hoe racisme in alle geledingen van de Amerikaanse maatschappij op de loer ligt, en hoe ook bovengemiddeld getalenteerde atleten er niet aan ontsnappen.

Curb Your Enthusiasm – seizoen 11 ★★★★½ (Netflix) (lees hier de recensie)

Larry David als zichzelf in 'Curb Your Enthusiasm'. Beeld HBO
Larry David als zichzelf in 'Curb Your Enthusiasm'.Beeld HBO

COMEDY Larry David weet op zijn 74ste en in het elfde seizoen van zijn comedyklassieker ‘Curb Your Enthusiasm’ toch nog te verrassen. Door alles wat met corona en de lockdown – nochtans gevonden vreten voor de neuroot die David is/speelt – te maken heeft onaangeroerd te laten, en in plaats daarvan gewoon te doen waar hij het best in is. Namelijk: het maximaal uitbuiten van onnodig ongemakkelijke situaties, idiote sociale conventies of andere ergernissen en frustraties die al dan niet vrijwillig contact met anderen kunnen oproepen.

F**k You Very Very Much (Streamz) ★★★★☆ (lees hier de recensie)

F**c you very very much Beeld rv
F**c you very very muchBeeld rv

COMEDY Wonderlijke, enorm geestige en alle kanten uitschietende komische dramareeks over drie vriendinnen (Frances Lefebure, Evelien Bosmans en Daphne Wellens) die een leven als dertigers proberen uit te bouwen. Kom voor de goeie grappen (Bosmans als Kim Clijsters!), de slimme filmreferenties en de absurde zijsprongetjes, blijf voor de rake, geduldige schetsen van enkele personages die op een immer herkenbare manier klooien, sukkelen en aanmodderen.

Kastanjemanden (Netflix) ★★★½☆

Kastanjemanden Beeld Netflix
KastanjemandenBeeld Netflix

MISDAAD Søren Sveistrup lag met ‘The Killing’ vijftien jaar geleden aan de basis van de golf van Scandinavische misdaadseries die de wereld heeft overspoeld, van Netflix mocht hij daar nu nog een titel aan toevoegen. Voor ‘Kastanjemanden’ verfilmde Sveistrup zijn eigen misdaadroman over de jacht op een moordenaar die bij zijn slachtoffers poppetjes gemaakt van kastanjes achterlaat, het resultaat is een krimi die geen wereldschokkende dingen doet in het genre maar wel meer dan genoeg spanning, sfeer en druilerige beelden van Denemarken bevat om de liefhebbers te plezieren.

Kevin Can F**k Himself (Amazon Prime Video) ★★★★☆

Kevin can f*ck himself Beeld RV
Kevin can f*ck himselfBeeld RV

COMEDY Gewaagde, genres en grenzen doorbrekend komisch drama over een vrouw (Annie Murphy, bekend van ‘Schitt’s Creek’) die gevangen zit in een liefdeloos huwelijk. ‘Kevin can f**k himself' is eigenlijk twee series in één: Allison speelt samen met haar man en familie mee in een klassieke sitcom - inclusief lachband - en is daarin de punchline van alle seksistische grappen die typisch zijn voor dat soort reeksen. Maar zodra ze de deur van het decor - een felverlichte woonkamer - achter zich dicht trekt, belandt ze in het echte leven. Daarin probeert ze zelfstandig te worden en los te komen van haar echtgenoot, die niet weet wat voor onheil hem boven het hoofd hangt.

Lucifer – seizoen 6 (Netflix) ★★★½☆

Lucifer Beeld JOHN P. FLEENOR/NETFLIX
LuciferBeeld JOHN P. FLEENOR/NETFLIX

MISDAAD Na twee wederopstandingen, ééntje na het derde seizoen en ééntje na het vijfde seizoen, neemt het populaire ‘Lucifer’ nu toch voorgoed afscheid. De tien afleveringen van het zesde seizoen bevatten alles wat van de misdaadreeks sinds 2016 zo’n fijne televisie heeft gemaakt: spitante dialogen, whodunits die goed in elkaar zitten en een verfrissende onwil om zichzelf heel erg serieus te nemen. Bonuspunten voor een erg knappe aflevering waarin de personages deels in een geanimeerde versie te zien zijn en een finale die de fans niet teleurgesteld zal achterlaten.

Maid (Netflix) ★★★★☆ (lees hier de recensie)

MAID Beeld RICARDO HUBBS/NETFLIX
MAIDBeeld RICARDO HUBBS/NETFLIX

DRAMA In het holst van de nacht sluipt Alex samen met haar dochtertje weg terwijl haar man, een alcoholist die zijn vrouw emotioneel misbruikt, ligt te slapen. Het is het begin van een helletocht langs opvangcentra voor daklozen, vluchthuizen voor getraumatiseerde vrouwen, ongeïnteresseerde ambtenaren en werkgevers die haar proberen uit te buiten. Het tiendelige, op ware feiten gebaseerde ‘Maid’ is een ontroerende, respectvolle reeks over hoe armoede je hele bestaan bepaalt en hoe moeilijk het is om een beter leven op te bouwen wanneer het hele systeem in je nadeel lijkt te werken.

McCartney 3,2,1 (Disney+) ★★★★☆ (lees hier de recensie)

McCartney 3, 2, 1 - Series (USA-2021) - Caption: Paul McCartney en Rick Rubin Beeld TMDb
McCartney 3, 2, 1 - Series (USA-2021) - Caption: Paul McCartney en Rick RubinBeeld TMDb

DOCU Heerlijke podcast-met-beelden waarin überproducer Rick Rubin ex-Beatle Paul McCartney interviewt over leven en werk. Over de man zelf of zijn ex-collega’s bij de Fab Four kom je niet heel veel nieuws te weten, maar wanneer de twee oude knarren samen de songs van de Beatles ontleden, springen de vonken van het scherm. Gesneden brood voor elke rechtgeaarde muziekfan.

Only Murders in the Building (Disney+) ★★★½☆ (lees hier de recensie)

Only Murders in The Building

 Beeld Reporters / Splash
Only Murders in The BuildingBeeld Reporters / Splash

COMEDY Wanneer er in hun chique appartementsgebouw een man zelfmoord pleegt, trekken zelfverklaarde true crime-liefhebbers Charles-Haden, Oliver en Mabel – Steve Martin, Martin Short en Selena Gomez – samen op onderzoek uit. Er komt zelfs een podcast van, die vooral dient om de ouder wordende Charles-Haden en Oliver weer een doel in hun leven te geven. Intelligente misdaadreeks die tegelijk spannend en grappig is en op een heerlijke manier de zo populaire true crime-podcasts in hun hemd zet.

Reservation Dogs (Disney+) ★★★★½ (lees hier de recensie)

Reservation Dogs Beeld Disney+
Reservation DogsBeeld Disney+

COMEDY Heerlijk komisch drama over enkele jonge boefjes die leven in een reservaat voor indianen en genoeg geld willen verzamelen om elders een beter bestaan op te bouwen. De titel, de radiozender die muziek uit de jaren 70 speelt, de personages die in kostuum over straat lopen... De verwijzingen naar Quentin Tarantino’s debuutfilm zijn niet te missen. Maar ‘Reservation Dogs’ ademt ook hetzelfde rock-’n-rollgevoel van ‘Reservoir Dogs’ uit en kan met weinig middelen heel veel sfeer en spanning creëren.

Scenes From a Marriage (Streamz) ★★★★½ (lees hier de recensie)

'Scenes From a Marriage' Beeld RV
'Scenes From a Marriage'Beeld RV

DRAMA Vijfdelige miniserie - een remake van Ingmar Bergmans reeks/film uit de jaren 70 - over een koppel uit Californië dat in een huwelijkscrisis verzeilt nadat zij verliefd is geworden op een andere man. We volgen Mira en Jonathan (Jessica Chastain en Oscar Isaac in bloedvorm) op enkele momenten in hun leven, voor en na de scheiding, terwijl ze in lange praatscènes hun liefde, hun relatie en elkaar tot op het bot ontleden en hun pijn, teleurstelling en spijt de vrije loop laten. Een clusterbom van emoties, die intense en soms verbluffende tv oplevert.

Search Party – seizoen 1-4 (Streamz) ★★★★☆

Search Party Beeld Streamz
Search PartyBeeld Streamz

COMEDY Een al wat oudere reeks - het eerste seizoen dateert van 2016 - die pas nu voor het eerst de oversteek vanuit de Verenigde Staten kan maken. Geen dag te laat ook, want ‘Search Party’ is een heerlijke, niet voor één gat te vangen mix van donkere komedie, thriller en satire, over enkele New Yorkse hipsters die op zoek moeten gaan naar een verdwenen kennis.

Sex Education – seizoen 3 (Netflix) ★★★★☆ (lees hier de recensie)

Sex Education Beeld rr
Sex EducationBeeld rr

DRAMA De tieners van Moordale High krijgen in het derde seizoen van het Netflix-succes niet alleen met hun steeds heftiger opspelende hormonen te maken, maar ook met een nieuwe directrice: Hope Haddon (Jemima Kirke uit ‘Girls), die het imago van de school als poel van seks en verderf wil oppoetsen. Misschien wat rommeliger dan seizoen één en twee, zeker in de eerste helft, maar ‘Sex Education’ blijft er bewonderenswaardig goed in slagen om het seksleven van jongeren én volwassenen op een grappige, intelligente en nooit beschamende manier te ontleden.

Squid Game – seizoen 1 (Netflix) ★★★★☆ (lees hier de recensie)

Squid Game Beeld Netflix
Squid GameBeeld Netflix

THRILLER Een vijfhonderdtal gewone Koreanen die gebukt gaan onder zware schulden krijgen de kans om een gigantische geldprijs te winnen, door het in een soort horrorversie van Plopsaland tegen elkaar op te nemen in eenvoudige maar dodelijke kinderspelletjes. Het razend spannende en erg bloederige ‘Squid Game’ is niet bedoeld voor kijkers met een zwak zenuwstelsel, maar onder alle wreedheden zit wel een slimme satire op het hedendaagse kapitalisme en een pakkend drama over hoe mensen zich gedragen als hun leven op het spel staat.

Succession – seizoen 3 (Streamz) ★★★★★ (lees hier de recensie)

succession Brian Cox Beeld RV
succession Brian CoxBeeld RV

DRAMA We hebben er vanwege de pandemie twee jaar nagelbijtend naar moeten uitkijken maar de verwachtingen worden gelukkig ingelost: het derde seizoen van ‘Succession’ brengt opnieuw het torenhoge niveau dat we van de serie gewoon waren, met shakespeareaans drama vol oorlogen tussen vaders en zonen, zwarte satire over een wereld waar enkel geld en macht telt en enkele van de grappigste dialogen die u vandaag kunt vinden. En voor al wie het daar niet mee eens is, een welgemeende, door Roy Logan geblafte ‘fuck off!’

Ted Lasso – seizoen 2 (AppleTV+) ★★★★½ (lees hier de recensie)

Ted Lasso Beeld rv
Ted LassoBeeld rv

COMEDY De verrassing van het afgelopen jaar en ook de grote slokop bij de Emmy Awards: ‘Ted Lasso’, de komische reeks waarin een coach uit het American football een voetbalclub in Engeland mag gaan leiden. Wie vreesde dat de magie uit het eerste seizoen weg zou zijn, mag ook gerust zijn: reeks twee is warmer en grappiger én snijdt ook dieper dan het eerste seizoen, een combinatie die beter is dan eender wat de Rode Duivels tegen Italië op de mat hebben gelegd.

The Chair (Netflix) ★★★★☆ (lees hier de recensie)

Sandra Oh, Holland Taylor and Jay Duplass star in the comedy/drama series
Sandra Oh, Holland Taylor and Jay Duplass star in the comedy/drama series "The Chair”Beeld Reporters / Splash

DRAMEDY De eerste serie van ‘Game of Thrones’-producers David Benioff en D.B. Weiss voor Netflix is geen spectaculaire fantasyreeks maar een bescheiden, bijzonder aangenaam komisch drama dat zich afspeelt op het departement Engels aan een fictieve Amerikaanse universiteit, waar met Ji-Yoon (een sterke Sandra Oh) voor het eerst een vrouw de scepter zwaait. Van de druk op literatuurstudies om mee te gaan met de tijd over seksisme aan de top van de universiteit tot de invloed van ‘woke studenten, ‘The Chair’ fileert even scherp als grappig het academische leven in de VS.

The Motive (Netflix) ★★★★☆

The Motive Beeld rv
The MotiveBeeld rv

TRUE CRIME ‘Wat heeft de dader bezield?’ is een vraag die in veel true crime-reeksen centraal staat, maar zeker in het Israëlische ‘The Motive’. Daar is de dader immers een 14-jarige jongen, die in 1986 zijn volledige familie – twee ouders en twee zussen – vermoordde terwijl ze sliepen. ‘The Motive' doet het verhaal van het onderzoek en de zoektocht naar het waarom, in vier korte, meeslepende afleveringen die – heel zeldzaam in het true crime-genre – alle overtollige ballast laten vallen en enkel de essentie overhouden.

The Underground Railroad (Amazon Prime Video) ★★★★★ (lees hier de recensie)

The Underground Railroad Beeld Amazon Prime
The Underground RailroadBeeld Amazon Prime

DRAMA Barry Jenkins’ verfilming van Colson Whiteheads bekroonde roman is het absolute meesterwerk dat je mocht verwachten: de odyssee van slavin Cora door het Zuiden van Amerika op zoek naar een beter leven, of op zijn minst een vorm van menswaardig bestaan, biedt het raamwerk voor een magisch-realistische serie waarin Jenkins de horror van de slavernij vat in beelden die op je netvlies gebrand worden maar waarin ook altijd een glimpje hoop doorschijnt. Indrukwekkend en overrompelend: beter zult u dit jaar wellicht niet meer zien.

The White Lotus – seizoen 1 (Streamz) ★★★★★ (lees hier de recensie)

THE WHITE LOTUS Beeld RV
THE WHITE LOTUSBeeld RV

COMEDY Mike White is de bedenker en schrijver van ‘Enlightened’, een klein meesterwerk van HBO met Laura Dern in de hoofdrol en een van de meest crimineel ondergewaardeerde series van de afgelopen jaren. Zijn nieuwste reeks ‘The White Lotus’ speelt zich af op een luxehotel op Hawaï waar enkele rijke Amerikaanse toeristen komen verpozen en elkaar en het personeel op de zenuwen werken. Voor de sympathieke personages hoef je niet te kijken, wel voor de scherpe satire op de wereldvreemdheid van de elite en de ongelijkheid in de samenleving.

Turning Point: 9/11 and the War on Terror (Netflix) ★★★★☆

TURNING POINT: 9/11 Beeld Netflix
TURNING POINT: 9/11Beeld Netflix

DOCU Documentairereeks die gemaakt werd naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de aanslagen op 11 september 2001, maar die wel veel breder gaat dan die ene noodlottige dag. In vijf afleveringen belicht ‘Turning Point’ de aanloop naar 9/11 en de lange strijd tegen terrorisme die erop volgde en die nu nog steeds gaande is. Wie trouwens meer geïnteresseerd is in de gebeurtenissen op 9/11 zelf, kan op Apple TV+ de uitstekende documentaire ‘Inside The President’s War Room’ (★★★★½) meepikken, waarin George W. Bush en zijn naaste medewerkers vertellen hoe zij alles toen hebben beleefd.

Undercover – seizoen 2 (Netflix) ★★★★☆ (lees hier de recensie)

Undercover - seizoen 2 Beeld rv
Undercover - seizoen 2Beeld rv

MISDAAD Drugsbaron Ferry Bouman was zo’n grote troef in het eerste seizoen van ‘Undercover’ dat hij ondertussen zijn eigen film heeft gekregen, maar de makers van de misdaadreeks slaagden er wel in om de focus in het tweede seizoen te verleggen naar wapenhandelaars Laurent en JP Berger zonder aan kwaliteit in te boeten. Met dank aan Wim Willaert en Sebastien Dewaele, die schitteren als twee broers met de meest verknipte relatie sinds Kaïn en Abel.

‘What If…?’ (Disney +) ★★★★☆

Marvel's 'What If...?'. Beeld Disney
Marvel's 'What If...?'.Beeld Disney

ANIMATIE Wie vindt dat de Marvel-films iets te véél op elkaar beginnen te lijken maar af en toe een superheld lust, wordt op zijn wenken bediend door de spin-offs op tv. Daar wordt er flink op los geëxperimenteerd en lijkt er vaak géén rem op de verbeelding te staan. Ten bewijze: ‘What if…?’, de eerste animatieserie van Marvel en een Hawkeye-achtig schot in de roos. ‘What if…?’ speelt zich af in een multiversum waarin onder het alziende oog van verteller en commentator The Watcher àlles mogelijk is, en bijvoorbeeld de Avengers één voor één worden geliquideerd, Thanos ineens een goeierik blijkt of uw favoriete helden - in één van de opmerkelijker episodes – in zombies zijn veranderd. Het levert een verrassend sterke en stijlvolle reeks op die niet alleen zeer filmisch oogt, maar waarvan sommige afleveringen in dertig minuten méér ouderwetse fun en zwier, nagelbijtende spanning en zelfs pakkend drama (de aflevering met Doctor Strange) proppen dan véél opgefokte MCU-blockbusters. Dat de meeste vaste Marvelsterren de stem van hun personage inspraken en er kwistig met slimme inside jokes en verwijzingen voor de kenners wordt gestrooid, draagt alleen maar bij tot de lol.

You – seizoen 3 (Netflix) ★★★½☆ (lees hier de recensie)

'You' Beeld JOHN P. FLEENOR/NETFLIX
'You'Beeld JOHN P. FLEENOR/NETFLIX

THRILLER Na twee seizoenen waarin Joe Goldberg vruchteloos de ware liefde achterna zat en uiteindelijk vermoordde, heeft de man zich nu gesetteld, samen met zijn vrouw Love en hun pasgeboren zoontje. Het duurt echter niet lang tot zijn stalkermodus terugkeert én zijn echtgenote ook haar eigen psychopathische trekjes bovenhaalt om haar huwelijk te redden. Veel diepere betekenis hoef je in ‘You’ nog steeds niet te zoeken maar de combinatie van verrassende en bloederige plotwendingen en de donkere, komische blik op het leven in een buitenwijk vol antivaxers en Instagrammoeders levert erg vermakelijke tv op.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234