null Beeld © VRT
Beeld © VRT

tv-tips'Vrede op aarde'

Vrede op aarde en in Vielsalm: ‘En met Celine Van Dinges, Elodie met de moeilijke familienaam en Hetty Huppeldepup’

Noud Jansen

Jan Peumans is kieskeurig in de vele televisievoorstellen die hem sinds zijn pensionering te beurt vallen: zo zag u hem onlangs níét in ‘The Masked Singer’ (‘Dat ziet ge van hier, dat ik in zo’n kostuum kruip!’) en is hij vanaf maandag wél te bewonderen in ‘Vrede op aarde’, waarin Sven de Leijer op z’n Sven de Leijers 2020 overloopt. ’t Is alweer de vierde keer dat Peumans de voorzitter mag uithangen van het zootje ongeregeld – ‘de jury’ – dat in een Ardense chalet over de Vrede op Aarde-awards beslist: het moet zijn dat hij het graag doet.

JAN PEUMANS «Ik vind het altijd heerlijk, ja. Al ontbrak deze keer de gezellige sfeer van de voorbije edities wel, door de coronamaatregelen. We zaten om te beginnen in een heel grote chalet, de Mess des Officiers in Vielsalm. Drie dagen lang liep daar een meneer rond die erop toezag dat alles volgens de regels van de kunst verliep: zodra onze juryconclaven ten einde waren, moest iedereen een masker opzetten, en we mochten onze chalet onder geen beding verlaten. Al maakte dat verder niet zo heel veel uit, want in Vielsalm is geen bal te zien.»

HUMO Als ik zo vrijpostig mag zijn: betaalt zoiets eigenlijk goed?

PEUMANS «De eerste twee jaar kreeg ik geen vergoeding omdat ik volksvertegenwoordiger was. Nu krijg ik er wel een bepaald bedrag voor, dat ik liever niet vermeld. Alleszins geef ik het integraal aan goede doelen: Bond zonder Naam en de boeddhisten in Hoei.»

HUMO Ik kan me niet voorstellen dat u géén suggesties doet over wie er al dan niet in de jury terechtkomt.

PEUMANS «Nee hoor, dat ziet u verkeerd. Toen ik om acht uur ’s ochtends als eerste in Vielsalm arriveerde, had ik geen idee wie er nog zou komen. De enige van wie ik het wist, was Maaike Cafmeyer. Ik moest namelijk een cadeau voor haar kopen, wat de laatste plaat van Bruce hoe-heet-ie-ook-weer is geworden, samen met mijn biografie.

»En verder heb ik ze één voor één zien binnenwaaien: Jonas Geirnaert met zijn droge humor, de voormalige voetballer Wesley Sonck, over wie ze me vertelden dat hij de zoon is van Ivan Sonck, moeders mooiste Kamal Kharmach en de hyperkinetische Jef Neve, die tot ieders spijt geen piano heeft gespeeld. En bij de vrouwen had je naast Maaike nog Miss België Celine Van Dinges (Van Ouytsel, red.), en ook Elodie met de moeilijke familienaam, wier adoptievader nog directeur van de vroegere Volksunie is geweest. En ten slotte was daar Hetty Huppeldepup (Helsmoortel, red.), een sympathieke doctor in de gezondheidswetenschappen. Het was, zoals de Nederlanders dat zeggen, een gemêleerd gezelschap. En beschaafd bovendien: ik heb mijn plastic voorzittershamertje amper tevoorschijn moeten halen.»

HUMO Volgens Sven de Leijer bent u juryvoorzitter voor het leven.

PEUMANS «Is dat zo? Ik heb de namen van Geert Bourgeois en Jan Jambon weleens laten vallen bij de makers, voor het geval ik ermee stop, maar daar waren ze niet zo enthousiast over.»

HUMO Geef ze eens ongelijk.

PEUMANS (lacht) «Dat hebt ú gezegd.»

Vrede op aarde
Eén, maandag 21 december, 21.30

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234