null Beeld Play Sports
Beeld Play Sports

tv-tip'DOK'

Vrouwen in de medische staf van Belgische voetbalclubs: ‘De harde machocultuur was een probleem’

Na trainers in ‘T1’ en voorzitters in ‘President’ zet Bart Raes voor het nieuwe ‘DOK’ een boompje op met lieden van de medische staf van Belgische voetbalclubs. Verfrissend is de aanwezigheid van enkele vrouwen, onder wie ­Leonie Geukens, tot twee jaar geleden hoofdarts bij Racing Genk.

Jan Hauspie

LEONIE GEUKENS «Toen ze me in 2017 vroegen voor de job, dacht ik: dit is de kans van mijn leven! Ik was jong en naïef en hapte toe zonder veel nadenken. Het seizoen begon met ­Albert ­Stuivenberg als trainer en eindigde na zijn ontslag met ­Philippe Clement. ­Philippe had veel vertrouwen in mij. Maar hoewel we in het tweede jaar de titel wonnen, had ik voor mezelf uitgemaakt dat de job mij niet gelukkig maakte. Toen we ’s nachts de deuren van het titelfeest achter ons dichttrokken, heb ik te kennen gegeven dat het er voor mij op zat. Daar schrokken ze van: weinig mensen geven zelf hun ontslag in het voetbal, de meesten wórden ontslagen (lacht).»

HUMO Het voetbal is een mannenbastion. Wist je waaraan je begon?

GEUKENS «Ik ben het gewend om tussen mannen te werken, dat was niet het probleem. Wel de harde machocultuur. In het voetbal gaat veel geld om, iedereen vecht voor zijn plek, de sfeer is gespannen. Het gevolg is dat je snel op de korrel wordt genomen: ‘Had je die blessure niet kunnen zien aankomen?’ Er wordt makkelijk met de vinger gewezen: als het niet aan de scheidsrechter ligt, heeft de medische staf het wel gedaan. Daar ben ik op afgeknapt. Ik zette me ontzettend hard in, nam het werk ’s avonds mee naar huis, tot ik me afvroeg: waarvóór eigenlijk?»

HUMO Hebben spelers weleens grenzen afgetast bij jou?

GEUKENS «Ik heb nooit een uitnodiging ontvangen om iets te gaan drinken of zo, als je dat bedoelt (lacht). Zoiets heb je zelf ook in de hand: je mag die opening niet laten. In om het even welke job met mannen én vrouwen kunnen er dingen gebeuren. Zolang iedereen professioneel blijft, is er geen probleem. Als ik in de kleedkamer kwam, keek niemand daar raar van op. Ook door hoe ik mezelf opstelde: ik liet me niet zien in de douches. Misschien kwam het ook door de jonge spelersgroep. Die was vrij timide. Als er vooral oudere, dominante spelers hadden rondgelopen, was dat misschien anders geweest.»

HUMO Heb je nog contact met Philippe Clement?

GEUKENS (knikt) «Ik hoor hem nog geregeld. En afgelopen zomer is hij komen padellen bij ons in Bilzen. Philippe is een fijne mens. Hij heeft weleens een lijntje uitgegooid om me mee te nemen naar ­Brugge, maar zo’n verhuizing is een no-go voor mij. Ik ben gesetteld in Limburg, dat geef ik niet op voor een onzekere job in het voetbal.»

DOK
Vanaf vrijdag 19 november op Play Sports Open

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234