kijktip'Extrapolations'
Warm, warmer, weg: ‘Minder uitstoten, of we gaan de dieperik in’
Scott Z. Burns serveerde in 2011 ‘Contagion’, waarin een dodelijk virus de wereld teistert – masochisten herbekeken die film massaal tijdens de eerste maanden van de coronapandemie. Als Burns met de dramaserie ‘Extrapolations’ opnieuw gelijk krijgt, zetten we ons maar beter schrap. Daarin toont hij aan de hand van een rist verhalen wat de gevolgen van de klimaatverandering kunnen zijn. De reeks start in 2037, wanneer nog maar eens een klimaattop wordt georganiseerd terwijl de wereld in brand staat, en loopt tot in 2070. In die drie decennia gaat het van kwaad naar nog véél erger.
– Heb je je nooit afgevraagd of het publiek wel op een dramaserie over de klimaatverandering zit te wachten?
SCOTT Z. BURNS (lacht) «Ja, hoor. De kijker wil in de eerste plaats meegesleept en ontroerd worden, en terecht. Dus hebben we een aantal verhalen verzonnen die zich in de toekomst afspelen, en daarna hebben we ons afgevraagd welke impact de opwarming van de aarde voor die personages heeft. En omdat de serie in 2037 begint, is één en ander wel herkenbaar: de bosbranden, de smeltende ijskappen, het tekort aan water...»
– Net als voor ‘Contagion’ heb je vooraf een heel aantal experts uitgebreid geïnterviewd.
BURNS «Ja, maar voor ‘Contagion’ kon ik me baseren op het verleden: hoe zijn pandemieën vroeger ontstaan en hoe heeft de wetenschap er toen op gereageerd? De experts vertelden me allemaal dat de vraag niet is of er een virus komt, maar wannéér. Voor ‘Extrapolations’ zijn we uitgegaan van wat we op dit moment over de klimaatverandering weten, en we hebben vervolgens een soort roadmap gemaakt van gebeurtenissen die ons te wachten kunnen staan. Wat als er een grote ijsschots afbreekt? Wat als er een druivenras verdwijnt en je bijvoorbeeld geen pinot noir meer kunt maken? Dat klinkt gek, maar volgens deskundigen zal dat halverwege deze eeuw al zover zijn. De algemene teneur in de interviews was duidelijk: we staan aan de vooravond van een catastrofe. En tenzij we onze CO2-uitstoot drastisch beperken, gaat de wereld de volgende vijftig jaar snel de dieperik in.»
– De cast bevat tal van Hollywoodsterren, zoals Meryl Streep, Edward Norton, Marion Cotillard en Forest Whitaker. Wat zeggen we dan? Dank u, Apple, om hun gages te betalen?
BURNS «Ik weet dat je me niet zult geloven, maar niemand heeft meegedaan voor het geld. Het hielp wel dat we in de acht afleveringen evenveel verhalen vertellen. Op een paar uitzonderingen na komen de meeste personages maar in één aflevering voor. De acteurs en actrices konden het dus makkelijk tussen hun andere opdrachten door doen. Bovendien ligt de klimaatverandering hun na aan het hart. Meryl is heel emotioneel en uitgesproken als het over het klimaat gaat. Zij was trouwens ook de eerste aan wie ik heb gevraagd om mee te doen, en ik geef eerlijk toe: als je Meryl Streep aan boord hebt, dan doet de rest plots veel minder lastig (lacht).»
‘Extrapolations’
De eerste drie afleveringen zijn nu te zien op Apple TV+, en elke vrijdag komt er een aflevering bij