null Beeld Netflix
Beeld Netflix

Televisie★★★★☆

‘We Are: The Brooklyn Saints’ op Netflix is een onthutsend, snoeihard sprookje

De Brooklyn Saints verliezen altijd. Soms met een paar punten, soms met 32-0, maar verliezen doen ze. Niet gek ook: andere clubs hebben meer geld, trainen vaker, nemen American football serieuzer. Maar bij de Saints is winnen niet het belangrijkste. De club streeft een hoger doel na: kansarme jongens middels sport aan een studiebeurs helpen, en ze ook nog wat bijbrengen over discipline, samenwerken en zelfvertrouwen.

Job Kramer

In de vierdelige Netflixdocumentaire ‘We Are: The Brooklyn Saints’ staat het jongste team, met spelers tot 9 jaar, centraal. De hoofdpersonen zijn stuk voor stuk vertederend. Er is Kenan, die later het liefst ingenieur zou worden. D-Lo heeft een passie heeft voor pianospelen en laat zich op het veld soms meeslepen door zijn fanatisme. Aiden, die later net als zijn broer in een collegeteam wil spelen, is nu vooral nog geïnteresseerd in de inhoud van zijn snoepzakje in de bus. Het is knap hoe dicht regisseur Rudy Valdez op de huid van de kinderen weet te kruipen.

De lijm die de ploeg bij elkaar houdt, coach Gawuala, is misschien wel het aandoenlijkst van allemaal. Hij is een Puerto Ricaan, een jongen van de straat, en hij houdt van zijn spelers als van zijn eigen kinderen. En zijn spelers houden van hem: nu en dan houdt hij er twijfelachtige pedagogische methoden op na, maar zijn verpletterende enthousiasme laat niemand onberoerd. Zijn tranen wanneer hij na een periode van werkeloosheid eindelijk een baan als schoonmaker weet te bemachtigen, bewijzen maar weer eens dat zien huilen doet huilen.

WE ARE: THE BROOKLYN SAINTS Beeld Humo
WE ARE: THE BROOKLYN SAINTSBeeld Humo

‘Het lijkt wel of er een complot is gesmeed tegen de onderklasse,’ zei onderwijsexpert Eric van ’t Zelfde onlangs in een interview in De Groene Amsterdammer. Dit complot geldt des te meer voor de maatschappelijke orde in de Verenigde Staten, en hoe hartverwarmend ‘We Are: The Brooklyn Saints’ ook is, naarmate de afleveringen vorderen, bezorgt juist deze weggemoffelde werkelijkheid je buikpijn. Doordat het zo inspirerend is om te zien hoe kinderen leren alles uit zichzelf te halen, zou je bijna vergeten dat het systeem dat dit van hen vraagt tot in de kern verrot is. Wie niet wint, verliest. De Amerikaanse droom eist blijkbaar dat 7-jarigen als militairen afgebeuld worden op het sportveld, omdat ze anders hun vervolgopleiding niet kunnen betalen. De manische positiviteit van de coaches (‘Rule number one? Have fun! Rule number two? Have fun! Rule number three? Have fun!!!’) kan niet verdoezelen hoe schrijnend de noodzaak van hun liefdewerk is.

‘We Are: The Brooklyn Saints’ is een sprookje, maar tegelijkertijd ook een onthutsende, snoeiharde aanklacht – voor wie het wil zien.

‘We Are: The Brooklyn Saints’ is nu te zien op Netflix.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234