null Beeld Koen Bauters
Beeld Koen Bauters

Jonge LeeuwenDorianne Aussems en Laura Govaerts, MNM-presentatoren

‘We moeten beseffen dat we geen levens redden: we maken gewoon radio’

Als de blokkende studenten niet kunnen gaan slapen, dan de MNM-dj's ook niet: sinds vorige week steekt de jaarlijkse ‘Marathonradio’ alweer vele harten onder evenveel riemen. Eén van de presentatoren is Dorianne Aussems - Venetiaans blond, het eerste blad moet nog voor haar mond dwarrelen - en één van de rondtrekkende Rescue Team-leden luistert naar de naam Laura Govaerts - kastanjebruin, ooit werkzaam bij Humo en dus tóppie. Nu hebben ze eindelijk tijd om elkaar intiem te leren kennen. ‘Ik wist niet dat ik zo gechoqueerd kon zijn door penissen.’

Vincent Van Peer

DORIANNE AUSSEMS «Ik zag Laura voor het eerst toen we bij ‘Generation M’ (Doriannes jongerenprogramma bij MNM, red.) met z'n allen rond een computerscherm stonden en haar vlog bewonderden. Je had rode lippenstift op - typisch! - en je had net iets gewonnen, weet je nog?»

LAURA GOVAERTS «Dat was de MNM-vlogwedstrijd Weetewa in 2017, maar ik was als derde geëindigd (lacht). Het was wel de eerste keer dat ik met radio in aanraking kwam.»

AUSSEMS «Ik dacht meteen: die is góéd. Wat later zat jij opeens bij MNM. Hoe kwam dat ook weer?»

GOVAERTS «Ik had deelgenomen aan de talentendagen en mocht op 1 mei van dat jaar beginnen, en op 3 juli kwam ik voor de eerste keer op antenne. Ik heb het gevoel dat wij elkaar vaak zien bij MNM, maar dat wij elkaar niet zo goed kennen. (Tot Humo) Ik had haar nochtans gevraagd om vanavond eens op café te gaan, maar ja: madam heeft ‘Marathonradio’ (lacht).»

AUSSEMS «Toen de cafés weer opengingen, ben ik meteen naar de Dageraadplaats in Berchem getrokken. Ik heb maar één pintje gedronken: de volgende dag begon ‘Marathonradio’, hè. Maar het heeft deugd gedaan. Het was er geen overrompeling, zoals ik had verwacht - er waren zelfs nog tafels vrij.»

HUMO Wat appreciëren jullie aan elkaars presenteerstijl?

GOVAERTS «‘Generation M’ behandelt niet de makkelijkste onderwerpen: alle maatschappelijke thema's komen aan bod. Maar Dorianne brengt die heel natuurlijk, omdat ze oprecht geïnteresseerd is. Ze is heel goed in mensen aan het woord laten.»

AUSSEMS «Ik was vorige week naar ‘MNM Big Hits’ aan het luisteren, en het viel me weer op hoe aanstekelijk Laura presenteert. Ze heeft van nature een lach in haar stem. Ze trekt je mee, zelfs als je slechtgehumeurd bent. En ze speelt ook piano, ze zingt, ze maakt een TikTok-filmpje, ze reageert op Instagram... Dat is het nieuwe radiomaken, en zij is tóp.

»Ik denk dat Laura bij veel mensen heel druk overkomt. Maar ze kan ook erg serieus en down-to-earth zijn, met op tijd en stond een sarcastische opmerking erbij. Je kunt haar op alle fronten inzetten.»

HUMO Gisteren is ‘Marathonradio’ begonnen. De eerste shift van negen uur was voor Dorianne: jij reageerde alsof je een gratis vakantie voor drie weken naar Zuid-Afrika had gewonnen.

AUSSEMS (lacht) «Oók goed, hoor. Ik had die nacht geen oog dichtgedaan van de adrenaline - ik wilde het goed doen en ik had er zin in, hè. Ik mocht de aftrap geven, Maggie De Block en Marc Van Ranst kwamen langs...»

HUMO Jij zit in het Rescue Team, Laura. Je hebt een simpele omschrijving voor je taak: ‘Ik ga met mensen praten.’

GOVAERTS «De vorige jaren heb ik vooral leuke filmpjes gemaakt, dus ik vind het tof dat ik nu eens een luisterend oor mag zijn. De coronacrisis is een absurde periode geweest, de studenten zullen mijn oor dus wel kunnen gebruiken.»

HUMO Mensen zien jou spontaan als een zotte doos.

GOVAERTS «Ik snap dat wel: ik doe altijd van alles tegelijk. Maar dat is omdat ik altijd stress heb. En daarna heb ik hoofdpijn van alle prikkels (lachje). Eigenlijk ben ik heel rustig en verlegen, maar ik krijg makkelijk energie van andere mensen. Op den duur moet ik tegen mezelf zeggen: ‘Stoppen, Laura!’»

HUMO Als je aan 'Marathonradio' meewerkt, moet je zin voor avontuur hebben.

AUSSEMS «Je zou kunnen zeggen dat je er niet aan moet beginnen als je neurotisch bent... Maar ik ben wél neurotisch (lacht).»

GOVAERTS «Ik ook. Wij zijn één grote bende neuroten.»

AUSSEMS «In mijn begindagen bij MNM zat ik er al uren vóór mijn programma begon. Als iemand me iets kwam vragen, snauwde ik: ‘Ik heb nog maar twee uur, laat mij met rust!’ (lacht) Maar voor ‘Marathonradio’ kun je niets voorbereiden. Straks zou K3 hier zomaar tegenover mij kunnen zitten. Normaal ben ik erg streng voor mezelf: ik wil keigoeie vragen bedenken en de hele show op de gast afstemmen. Nu weet ik niks en moet ik gewoon praten, maar ik heb gemerkt dat je dan wél de beste radio maakt.»

GOVAERTS «Ik wil altijd weten wat er zal gebeuren, want ik ben het grootste stresskonijn dat hier rondhuppelt. Daarom heb ik de afgelopen maanden geleerd hoe ik moet mediteren.»

AUSSEMS (verbaasd) «Dat wist ik niet.»

GOVAERTS «Ik heb een cursus mindfulness gevolgd, omdat het echt de spuigaten uitliep. Weet je wat het probleem is? Ik vind alles en iedereen leuk: de sociale media, mijn collega's, mijn programma... Maar op den duur is het te véél, en dan maakt mijn lichaam me dat duidelijk. Ik heb al een paar keer een paniekaanval gekregen. Toen ben ik met een psycholoog gaan praten: hij heeft mij meditatie aangeraden, en dat heeft me enorm geholpen. Mediteren is een manier om ruimte in je hoofd te scheppen en helder te kunnen nadenken.»

HUMO Voor een verlegen meisje sta je wel vaak in de schijnwerpers.

GOVAERTS «Ik denk vaak: wat doe ik mezelf toch allemaal aan? (lacht)»

AUSSEMS «Ik ook. Waarom sta ik niet gewoon achter de toog bij de bakker koffiekoeken in te pakken? Zalig is dat, ik heb het destijds als weekendjob gedaan. Nu zijn er altijd ogen of oren op mij gericht: dat kan me energie geven, maar me ook verlammen.»

GOVAERTS «Je kunt jezelf makkelijk gek maken. Maar we moeten beseffen dat we geen levens redden: wij maken gewoon radio.»

AUSSEMS «Een vriendin van mij zegt altijd: ‘De wereld zal niet vergaan als jij dit nu even niet kunt doen, Dorianne.’ Ik heb dan de neiging om weerwerk te bieden, maar eigenlijk is het waar.»

GOVAERTS «We vergeten dat soms.»

AUSSEMS «We móéten dat soms vergeten: ik moet mijn werk nu en dan érg belangrijk vinden om naar behoren te kunnen presteren.»

GOVAERTS «Alles relativeren vind ik verschrikkelijk, maar het is moeilijk om de juiste balans te vinden. Je moet enthousiast kunnen zijn en de dingen die je na aan het hart liggen als iets groots kunnen ervaren. Waarom zou je anders nog uit je bed komen?»

AUSSEMS «Waarom iets half goed doen als je het ook helemaal goed kunt doen? Dat kan ik niet begrijpen. Maar ik ben ook nog naar die balans aan het zoeken. Vroeger refreshte ik elke minuut mijn mailbox. Zelfs als ik op een rollercoaster in Walibi zat, bleef ik antwoorden sturen. Nu heb ik mijn mailbox van mijn smartphone gegooid. Stan, de verantwoordelijke van ‘Marathonradio’, herinnert me nu soms aan dingen die ik gisteren had moeten doen (lacht). Zo hoort het dus ook niet.»

HUMO Ik sprak onlangs de legendarische jazzsaxofonist Sonny Rollins. Hij heeft enkele van de mooiste nummers van de 20ste eeuw vertolkt, maar hij is niet tevreden: hij had nóg beter willen zijn.

AUSSEMS «Ik moet op tijd en stond trots zijn op mezelf en zeggen: ‘Het was góéd, Dorianne!’ Te bescheiden willen zijn is ook niet oké.»

HUMO Wanneer heb je dat voor het laatst tegen jezelf gezegd?

AUSSEMS «Ik kreeg gisteren een bericht van Peter (Van de Veire, red.), met wie ik een uurtje had gepresenteerd: ‘Het viel me weer op hoe heerlijk snel jij bent.’ Als The King of Radio dat zegt... Hij kan een woord op de juiste manier droppen, hij heeft over alles nagedacht: soms kijk ik in zijn notities en dan zie ik iets staan wat ik later op de radio een féést hoor worden. Als zo iemand de moeite neemt om mij een whatsappje te sturen, dan ben ik echt blij.»

Laura Govaerts: 'Alles relativeren vind ik verschrikkelijk, maar het is moeilijk om de juiste balans te vinden. Je moet enthousiast kunnen zijn en wat je dierbaar is als iets groots kunnen ervaren.' Beeld Koen Bauters
Laura Govaerts: 'Alles relativeren vind ik verschrikkelijk, maar het is moeilijk om de juiste balans te vinden. Je moet enthousiast kunnen zijn en wat je dierbaar is als iets groots kunnen ervaren.'Beeld Koen Bauters

ZWARE MIDLIFECRISIS

HUMO Was radio maken voor jou een kinderdroom, Laura, of is het eerder toevallig op je pad gekomen?

GOVAERTS «Toevalliger dan toevallig (lacht). Toen ik de richting Woord volgde aan de muziekacademie van Kapellen, kregen we een rondleiding op de VRT. Daar ben ik te weten gekomen dat MNM talentendagen organiseerde. Omdat ik al YouTube-video's maakte, dacht ik: misschien is dat een goeie manier om een groter publiek te bereiken.

»Ik sukkel eigenlijk overal toevallig in. Zo ben ik video's beginnen te maken omdat ik mijn studie psychologie te saai vond. Ik moest ergens mijn creatieve ei kwijt. Toen ze bij MNM vroegen of ik wilde presenteren, dacht ik: dat kan ik dan van mijn bucketlist schrappen. Wist ik veel dat ik plots een eigen programma zou hebben (lacht).»

AUSSEMS «Dat heb ik jou nog horen zeggen.»

GOVAERTS «Ik ben al een aantal jaar aan het surfen op een golf die maar op mij blíjft afkomen. Ik heb altijd iets creatiefs willen doen, zonder goed te weten wat, maar ik durfde niet naar het conservatorium te gaan om actrice te worden, wat ik wel leuk had gevonden. (Met kinderstemmetje) ‘Mama en papa zeggen dat het beter is om een degelijke studie te kiezen.’ Psychologie studeren leek plezant, maar ik was niet echt van plan om er iets mee te doen. In de toekomst misschien.»

HUMO Ben je blij dat je voor de richting psychologie hebt gekozen?

GOVAERTS «Dat wel. Die studie heeft me gevormd, alleen niet op creatief vlak. Vooral het eerste jaar beviel me, omdat je daar van alles krijgt: sociologie, filosofie, geschiedenis... Maar in de volgende jaren werden de vakken steeds specifieker. Ontwikkelingsgerichte psychotherapie zal vast wel boeiend zijn als je psycholoog wilt worden, maar daar was ik niet aan toe. Om een goede psycholoog te zijn, moet je eerst jezelf vormen, en daar ben ik op mijn 26ste nog altijd niet in geslaagd.

»Wat ik wel heel tof vond in die masterjaren, waren de rollenspelen: één student moest de therapeut spelen, en een andere de cliënt. De therapeut moest de leerstof toepassen, maar ik was liever de cliënt: die mocht verhalen verzinnen. Dan was ik bijvoorbeeld een vrouw die gevangenzat in een liefdeloos huwelijk, of iemand in een zware midlifecrisis (lacht).

»Ik heb in die tijd veel fijne contacten gelegd. Ik kan supergoed praten met mijn vrienden van toen, ook al weten ze bijvoorbeeld niet wie Shawn Mendes is.»

AUSSEMS «Heel raar. Vooral omdat hij de man met de mooiste armspieren ter wereld is.»

GOVAERTS «Of ik weet graag dat de tatoeage van Ariana Grande, die eigenlijk ‘7 Rings’ moest betekenen in het Japans, ‘kleine barbecuevinger’ wil zeggen, omdat er een schrijffout in staat.»

AUSSEMS «Het is goed dat je vrienden hebt die dat niet weten. Je moet af en toe even uit de radiowereld kunnen stappen. Daarom ben ik gisteren op café geweest. Even zien wie er op straat rondloopt, luisteren wat de gespreksonderwerpen zijn... En dan terug je bubbel in.»

GOVAERTS «Nog een voordeel van mijn cursus mindfulness: ik heb geleerd afstand te nemen. Als je ergens middenin zit, weet je niet meer hoe de buitenkant eruitziet. Door te mediteren plaats je alles opnieuw in perspectief.»

AUSSEMS «Ik weet eigenlijk niet of je dat wel moet doen, op een stoel gaan zitten en denken: wie ben ik? Wat wil ik? Waar wil ik naartoe?»

HUMO Jij deed dat vroeger nochtans zelf.

AUSSEMS (lacht) «Ja, dat is waar. Ik heb vaak naar witte muren gestaard. Ik geniet ook van deze vergaderruimte: zo rustig! Het kan deugd doen om naar de stilte te luisteren.

»Maar je moet niet alleen nadenken, je moet ook dingen dóén. Alleen dan kom je te weten of iets bij je past.»

GOVAERTS «Soms moet je toch pauzeren?»

AUSSEMS «Sowieso. Er is niets zaliger dan op een zaterdag niets plannen en alleen door je appartement dwalen. Maar niet op een zondag. Ik haat zondagen.»

HUMO Wat is er mis met een zondag?

AUSSEMS «Die ene auto die door de straat rijdt, een gezinnetje met cava en borrelnootjes, het leven dat is stilgevallen... Vréselijk. Ik heb liever dat alles bruist en kolkt, en dat ik dan zelf kan kiezen om een stapje achteruit te zetten. Het gebeier van de kerkklokken vind ik prachtig, maar op zondag zijn het net doodsklokken.»

HUMO Ik werk graag 's nachts, omdat alles dan stilligt.

AUSSEMS «Ik ook! De rolluiken naar beneden en denken: iedereen slaapt, ik ga nu leven. Zalig!»

HUMO Dan is de lockdownperiode geen pretje geweest voor een adrenalinejunkie als jij.

AUSSEMS «Ik werd daar knettergek van, ja. Ik begon mij van de weeromstuit nog méér te isoleren. Hoe vaker mensen mij belden, hoe vastberadener ik was: ‘Nee, lockdown! We moeten bezinnen! Gordijnen dicht!’ (Hoofdschuddend) Er zit geen logica in wat ik doe, behalve als ik radio maak. Heel raar, hoor. Als ik mezelf zo afzonder, weet ik wel dat er iets niet klopt en dat ik mensen nodig heb. En dan begin ik te flippen omdat ik het niet meer weet (lachje).»

HUMO Als jouw vriendin zou willen dat je eens poetst, moet ze eigenlijk zeggen: ‘Deze week blijf je van de Swiffer af.’

AUSSEMS «In theorie wel, maar poetsen vind ik verschrikkelijk, dus dat zal sowieso niet gebeuren. Ook dáár ben ik te perfectionistisch in. Wat ik doe in twee uur, doet mijn poetsvrouw in vijf minuten.»

HOMOFOOB

HUMO Jullie maken ‘Marathonradio’ voor de jeugd van tegenwoordig. Hoe zouden jullie die omschrijven?

AUSSEMS «Je hoort vaak: ‘Jongeren weten niks en ze doen maar wat.’ Maar bij ‘Generation M’ hoor ik elke keer dat ze echt wel weten waarover ze spreken. Ze zijn begaan met de wereld, ze hebben erover nagedacht en ze hebben argumenten klaar. En ja, soms zeggen ze ook: ‘Kust mijn kloten!’ Maar dat móéten jongeren doen.»

HUMO Ik lees vaak dat jongeren rechtser, conservatiever en onverdraagzamer worden.

AUSSEMS «Ik vind hen alleszins mondig. Ze gelóven ergens in. Er is veel onverdraagzaamheid, maar óók veel samenhorigheid.»

GOVAERTS «Jongeren zijn heel alert voor onrecht in de samenleving.»

AUSSEMS «En als het hun de keel uithangt dat ze alert móéten zijn, dan zeggen ze dat ook. Sommigen gebruiken hun stem om tot verandering op te roepen en anderen om die verandering een halt toe te roepen - maar ze roepen tenminste.»

HUMO Dorianne, ook jij zou jezelf in nesten werken om het recht op vrijheid van meningsuiting van pakweg een homohater te verdedigen.

AUSSEMS «Onlangs kondigde ik aan dat ik in ‘Generation M’ iemand aan het woord zou laten die vindt dat je homofoob mag zijn. Veel mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap begrepen er niks van: ‘Dorianne, wat doe je nu?’ Ik wil niemand tegen de schenen schoppen, laat staan kwetsen. Maar ik wil ook niet altijd weer hetzelfde verhaal vertellen en steeds dezelfde mensen aan het woord laten komen. Ik wil proberen een debat op gang te brengen, en bijvoorbeeld een homohater misschien doen bijdraaien. Tegelijk horen de anderen eens een ander standpunt.»

HUMO Laura, jij hebt iets gepost over #BlackOutTuesday en #BlackLivesMatter. Zijn jongeren daar nu mee bezig, of zitten ze met hun hoofd alleen bij hun studie?

GOVAERTS «Ze zijn er enórm mee bezig, ook online. Een jonge influencer kan je iets vertellen over een lekker nieuw koekje waar je ook mee afvalt, ofwel de realiteit tonen. Ik vind het knap dat jongeren vaak voor het tweede kiezen. Gloria van Ketnet, bijvoorbeeld, is 18 jaar, ze heeft massa's volgers van wie ik betwijfel of ze precies weten wat er aan de hand is, en ze post non-stop berichtjes over #BlackLivesMatter. Ik ben ervan overtuigd dat zoiets een verschil maakt.»

AUSSEMS «Als iedereen met veel volgers zulke boodschappen deelt, wordt de wereld een betere plek - dat geloof ik écht.»

GOVAERTS «Billie Eilish, misschien wel de grootste artieste van het moment, post aldoor items over #BlackLivesMatter. Ze staat op de cover van het magazine GQ, maar die heeft ze niet gedeeld: ze vindt het niet belangrijk genoeg. Ongelofelijk knap vind ik dat - zij is nog maar 18, hè. En ze heeft enorm veel invloed bij 14- en 15-jarigen.»

HUMO Billie Eilish heeft ooit eens jouw gezicht en haar volgeklad, niet?

GOVAERTS «Ik heb mij nog steeds niet gewassen (lacht). De bedoeling was dat ze mij op haar zou doen lijken, en dat ik zo 's avonds haar concert zou bijwonen op de eerste rij.»

AUSSEMS «Kijk, dat zou ik dus nooit kunnen: gewoon spríngen. Als die blauwe verf vier weken later nog in je haar had gehangen, had je dat niet eens erg gevonden.»

GOVAERTS «Niet als Billie Eilish die er zelf in heeft gedraaid.»

AUSSEMS «Ik zal nooit de dj zijn die een hele dag rondhuppelt in een roze tutu, zoals Peter Van de Veire. Ik dacht in het begin dat ik dat zou moeten leren, maar na een paar maanden besefte ik dat ik nooit zo zou zijn. Mijn bewondering voor mensen die dat wél op een waarachtige manier kunnen, is alleen maar toegenomen.

»Ik wil je nu ook niet met Peter vergelijken, Laura, mijn excuses. Peter is gék, hè: hij zou als ketchupfles rondlopen als je het hem lief vraagt.»

GOVAERTS «Nog een geluk dat we niet allemaal zijn zoals hij. MNM zou een héél vermoeiende zender zijn (lacht).»

Dorianne Aussems: 'Je moet niet alleen nadenken, je moet ook dingen dóén. Alleen dan kom je te weten of iets bij je past.' Beeld Koen Bauters
Dorianne Aussems: 'Je moet niet alleen nadenken, je moet ook dingen dóén. Alleen dan kom je te weten of iets bij je past.'Beeld Koen Bauters

ROMMELIG MAAR MOOI

HUMO Voelden jullie als kind al stress?

GOVAERTS «Toen ik voor het eerst op een podium werd geduwd, heb ik het op een huilen gezet en daarna ben ik onder de rok van mijn mama gekropen. We moesten met de muziekschool een liedje brengen en ik was de sol: ze hebben het liedje zonder de sol gespeeld (lacht).

»Later heb ik het podium toch omarmd, toen ik met toneel begon. Het is raar: aan de ene kant was ik er als de dood voor om in de belangstelling te staan, aan de andere kant was ik enig kind en wilde ik altíjd in de belangstelling staan.»

AUSSEMS «Als kind was ik ook verlegen. Als we ergens op bezoek moesten, ging ik altijd achter de dichtstbijzijnde kast staan. Als het kon, was ik erin gekropen. Van later herinner ik mij vooral momenten waarop ik wél graag in de spotlights stond. Op het schoolfeest stond ik te breakdancen op ‘Señorita’ van Justin Timberlake. Aandacht is iets geks. Soms vertel ik een verhaal voor een grote groep en klap ik plots dicht. En op andere momenten kan ik er net van genieten. Op kerstavond zei mijn zus eens: ‘Dorianne, haal jij eigenlijk wel adem tussen twee zinnen door?’ Ik raak makkelijk op dreef. In sport wilde ik ook altijd de beste zijn: als eerste over de meet komen, doelpunten maken...»

HUMO De legende wil dat jij de mooiste goal uit je carrière hebt gemaakt tegen mijn hometown, Boechout.

AUSSEMS «Dat was tegen Bacwalde: man, die waren slecht! (lacht) Het was snikheet, zeker 30 graden. Maar ik heb er wel een pracht van een doelpunt gescoord, na een meterslange dribbel.

»Een voetbalveld is de mooiste plek ter wereld. Als ik er één zie, weet ik niet wat er gebeurt. Dat geurende gras, die perfect getrokken kalklijnen, het gulzige zonlicht! Wauw!»

GOVAERTS «Als ik dat hoor, denk ik: ik zou moeten beginnen te sporten (lacht). Maar ik speel liever piano. Ik vind het leuk om dingen te scheppen, of ik nu zing, acteer of filmpjes maak: dan ben ik écht in het moment, en niet bij de afwas. En ik hou er iets wezenlijks aan over, want het lastige aan radio maken is dat het iets vluchtigs is. Voor een videofilmpje neem je zoveel takes op als je wilt en je kunt uren aan de montagetafel zitten, maar op de radio moet het meteen goed zijn.»

AUSSEMS «Of net niet.»

GOVAERTS «Da's waar. Stel dat ‘Marathonradio’ drie weken lang vlekkeloos zou verlopen: hoe saai zou dat zijn!»

AUSSEMS «Er is niks mooiers dan de mist ingaan en er toch iets van maken. Naar huis rijden na een rommelige maar mooie uitzending, is zoals naar huis fietsen na een fijne caféavond: je hebt leuke mensen gezien, je hebt goed kunnen babbelen...»

HUMO Dorianne, jij zei eens over Lotte Vanwezemael: ‘Was er in mijn tijd maar iemand als Seksuolotte. Ik heb het moeten doen met de Joepie en de Fancy.’

GOVAERTS «Oh my God, het rubriekje ‘Sex, Mind & Body’!»

AUSSEMS «Ja ja, met die wilde verhalen van lezers: ‘Ik heb eens tien potloden in mijn vagina gestoken.’ Ik heb nooit meer op dezelfde manier naar een potlood gekeken. Wat ik ook heb onthouden, is dat je altijd een condoom moet gebruiken. Want ik heb wel degelijk een, euh, jongensperiode gehad.»

HUMO Lotte heeft vorige week een paar vunzige boodschappen van fans online gegooid. Hebben jullie weleens ongepaste voorstellen gekregen?

GOVAERTS «Nog nooit.»

AUSSEMS «Een paar maanden geleden kreeg ik een bericht en toen ik dat opende, zag ik een gi-gan-ti-sche penis. Met op de achtergrond een bolletjeslaken: minstens even lelijk. Ik heb meteen mijn beste vriend gebeld, die redacteur is bij ‘Generation M’: ‘Laurens, het is gebeurd: ik heb mijn eerste penis gekregen.’ Ik was echt van mijn melk. Ik wist niet dat ik zo gechoqueerd kon zijn door penissen - al zullen er vast ook mooie exemplaren bestaan.»

HUMO Dorianne, ik heb de indruk dat jij altijd voor was op de rest, wat niet altijd even prettig was. Op je 12de verloor je je mama, en in je tweede jaar journalistiek begon je al te werken. Ondertussen worstelde je met je geaardheid. Heb jij van je jeugd kunnen genieten?

AUSSEMS «Zeker, maar op de speelplaats interesseerde het me vaak niet waarover de anderen praatten. Gelukkig had ik een paar vrienden die wél op dezelfde golflengte zaten. Iemand zei me eens: ‘Zolang je een paar mensen hebt die weten wie je bent, overleef je het wel.’

»En ik had mijn vader. Als ik mij na een schooldag weer eens slecht begrepen voelde, ging ik met hem wandelen. Ik praatte en ik praatte... Hij hoefde bijna niks te zeggen, het was genoeg dat een volwassene naar me luisterde. Ik heb nu veel vrienden die ouder zijn, omdat ze anders denken.»

HUMO Als je altijd twaalf stappen voor bent op de rest, sta je na verloop van tijd wel alleen.

AUSSEMS «Ik heb mij vaak eenzaam gevoeld - nu nog. Maar dan is het leuk om te observeren. Ik denk dat ik daarom zo goed kan luisteren.»

HUMO In het derde middelbaar ben je gestopt met voetballen omdat je je meisjesachtiger wilde voordoen. Nu zou je steigeren bij die gedachte. Wanneer is die switch er gekomen?

AUSSEMS «Toen ik ging studeren. Ik wist niet wat ik in het middelbaar zat te doen, maar voor journalistiek voelde ik wél passie: ik mocht met Nederlands bezig zijn, de mooiste taal die er is. Ik kwam ook in Antwerpen, ontmoette gelijkgestemde zielen, leerde mijn ex-vriendin kennen... Zo ben ik opgebloeid en dichter bij mezelf gekomen. Ik voel mij elke dag zoals de mensen die op de Gay Pride staan te dansen nadat ze zich lang hebben moeten inhouden.

»Ik heb het gevoel dat ik écht aan het luisteren ben naar wat ik voel, ook al blijft het moeilijk. Twee jaar geleden was ik voor MNM op citytrip in Valencia, en ik was met een heel knappe kerel aan de praat geraakt. Hij trakteerde me en ik liet me dat welgevallen, maar ik zag aan zijn ogen dat hij het wel héél tof vond. En toen hij naar mijn relatiestatus informeerde, durfde ik niks te zeggen. Ik dacht: dan wordt het hier wel heel ongemakkelijk. En wat dan met dit leuke moment? Misschien zou ik nu wel zeggen: ‘Tja, ik val op vrouwen.’ Op veel vlakken hou ik me nog altijd in. Daar moet ik elke dag aan werken.»

Marathonradio
MNM, non-stop tot en met vrijdag 26 juni

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234