null Beeld VTM
Beeld VTM

TV-tip'Make 2020 Great Again'

‘We willen aan zoveel mogelijk kinderen een cadeautje geven’

In België leeft één op de vijf kinderen in armoede. Een waanzinnig cijfer, dat de makers van ‘Make Belgium Great Again’ ertoe aanzette om ‘Make 2020 Great Again’ te maken, een special om het onderwerp onder de aandacht te brengen.

Evelien Roels

FRANCES LEFEBURE «Kinderarmoede gaat over veel meer dan een paar sneakers dat te duur is. Het gaat over kánsen. Wist je dat een intelligent kind dat in een arm gezin wordt geboren op zijn 3de al een achterstand heeft op een middelmatig begaafd kind in een welgesteld gezin? Zulke kinderen hebben amper toegang tot speelgoed dat hun ontwikkeling stimuleert. Ze doen niet aan sport, omdat hun ouders de outfit niet kunnen betalen. Ze lezen amper boeken. Hun wereld is beperkt, omdat ze nooit in een andere stad of in een ander land komen. Dat heeft een enorme impact. Mijn mond viel open toen ik dat hoorde.

»Ik heb veel schrijnende verhalen gehoord. Een alleenstaande mama van twee kindjes vertelde me dat ze moet rondkomen van 100 euro per week. Dat is waanzin.»

HUMO Wat gaan jullie precies doen?

LEFEBURE «Zoveel mogelijk kinderen blij maken met een cadeau! Op onze website makebelgiumgreatagain.be kunnen mensen een cheque kopen. Er zijn vijf categorieën, gaande van babyspeelgoed tot uitstapjes. Die zijn niet toevallig gekozen: het zijn dingen die voor een kind leuk zijn, maar die ook hun ontwikkeling stimuleren. Het mooie is dat de kinderen zélf mogen kiezen waar ze hun cheque aan besteden. Ze zijn het gewend om afdankertjes te moeten dragen, of speelgoed te krijgen dat net niet is waarop ze hadden gehoopt, en daardoor voelen ze zich vaak minderwaardig of uitgesloten. Dat ze nu zelf kunnen kiezen, is goed voor hun eigenwaarde.»

HUMO ‘Make Belgium Great Again’ trok in het verleden graag politici aan de oren. Is dat ook nu de bedoeling?

LEFEBURE «Nee. We willen vooral aan zoveel mogelijk kinderen een cadeautje geven.

»Verder gaat het ons om bewustmaking. Er hangt zo’n taboe rond het thema, mensen doen er alles aan om hun armoede te verbergen. Daardoor hebben we geen idee van de omvang van het probleem. Ik schrok er zelf ook van: één op de vijf kinderen. Dat zijn er grofweg vier in elke klas!»

HUMO Eén week na de lancering van de actie maakte je bekend dat jullie al meer dan een miljoen euro hadden ingezameld.

LEFEBURE «Ongelooflijk. Ik hoopte op veel, maar dit is waanzin. Al meer dan 25.000 mensen hebben een cadeautje gekocht. En we zijn nog maar aan het opwarmen. Het kan nóg beter. Dus lieve mensen, als jullie dit lezen: ga nú naar www.makebelgiumgreatagain.be en koop een cheque. Het kan al vanaf 10 euro. En je maakt er een kind gelukkig mee. Dikke merci!»

‘Make 2020 Great Again’ , VTM, dinsdag 29 december, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234