Marc Coucke in 'De Cooke & Verhulst Show'. Beeld Play4
Marc Coucke in 'De Cooke & Verhulst Show'.Beeld Play4

televisie★★½☆☆

We zochten vergeefs naar het schaamrood op Marc Couckes wangen tijdens zijn passage bij Cooke & Verhulst

Hoe zou het nog zijn met Marc Coucke, nu hij vorige week als eigenaar van voetbalclub Anderlecht 37 miljoen euro lichter is gemaakt? Niet vies van wat leeg entertainment reserveerde Coucke zijn publieke comeback voor James Cooke en Gert Verhulst. Dat leverde op wat ervan verwacht kon worden: niets.

Jan Hauspie

‘Wát heb je nu precies gedaan?’ luidde de openingsvraag van het olijke duo nadat hun gast iets minder zwierig dan gebruikelijk de studio leek te zijn binnen gewalst. ‘Mensen onderschatten het voetbal,’ omzeilde Coucke terstond de vraag. Hij klonk zelfs een tikje vilein, als wilde hij ons gaan uitleggen dat wij hem dat geld uit zijn zakken hadden geschud. Coucke begon aan een zin die, na wat knip- en plakwerk, het best zo kon worden samengevat: veel sectoren hebben het moeilijk in deze coronatijd, maar als er één het wel heel, héél moeilijk heeft, dan toch het voetbal. Ik zocht naar schaamrood op z’n wangen, maar hoe goed ik ook keek: ik zag er geen.

Wat we ook niet mochten vergeten, aldus nog Coucke, was dat Anderlecht het afgelopen seizoen geen Europees voetbal had gespeeld en dus ook die inkomsten aan zijn neus had zien voorbijgaan. Dat vond ik flauw: tot zijn komst had Anderlecht élk jaar Europees gespeeld. Een halve eeuw, of zelfs langer – Michel Verchueren kan het hem vast voorrekenen. Sinds Coucke er is, lukt dat niet meer. Gert Verhulst besloot om hem een reddingsboei toe te werpen: had de bekerwinst van Racing Genk Anderlecht dan niet nu al, nog voor de start van de play-offs, verzekerd van Europees voetbal volgend seizoen? Jawel, dat kon Coucke bevestigen: ‘Volgend jaar spelen we weer Europees, mét een ex-Gouden Schoen.’ Enkele uren eerder had Anderlecht de komst van Lior Refaelov bekendgemaakt – geen ex-, maar dé huidige Gouden Schoen.

Genoeg voetbal, moeten Cooke en Verhulst gedacht hebben, want vervolgens ging het over een dinoskelet dat Coucke voor 1 miljoen euro had gekocht, en Durbuy, ‘het project van mijn leven’. Eat that, Anderlecht! Want ondernemers – mensen zoals hij, dus – gaan de wereld redden, wist Coucke ook nog te vertellen. Eerst Anderlecht toch maar, dacht ik.

‘Had ik het niet voorspeld?’ had een voetbalmakelaar me eerder op de dag gewhatsappt. Even opgezocht. Bleek hij anderhalf jaar geleden – ruim voor de intrede van het coronavirus – dit in Humo te hebben gezegd: ‘Coucke heeft zich laten rollen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ze een nuttige idioot zochten om de putten van het vorige beleid te dichten.’

‘Maar die putten zijn toch grotendeels ook door Coucke zelf gemaakt?’ wierp ik hem voor de voeten, nu het toch al lang geen geheim meer is dat Coucke zelf in zijn nog korte passage bij Anderlecht ook niet bepaald slim met transfersommen en spelerslonen is omgesprongen.

‘Absoluut,’ kwam het van de andere kant. ‘Ze hebben 100 procent gelijk hem te laten bloeden.’

Ik kon me niet van de indruk ontdoen dat een polonaise het laatste was waaraan Coucke dacht aan de toog bij Cooke en Verhulst. Dat is wel eens anders geweest.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234