'What We Do In The Shadows' Beeld BBC2
'What We Do In The Shadows'Beeld BBC2

televisie★★★★☆

‘What we do in the shadows’ op BBC 2: ‘De grappigste comedy reeks die momenteel te zien is’

Wie komiek royale met ruste Geert Hoste in ‘De Ideale Wereld’ of de herhalingen van ‘Auwch_’ gemist heeft en in deze benarde tijden van corona en weinig opbeurend nieuws op zorgelijk veel fronten nog eens wil voelen wat hard en ongeremd lachen is, dirigeren we graag naar BBC2, meer in het bijzonder naar ‘What we do in the shadows’, indien niet de grappigste comedyreeks die momenteel over alle zenders en aanbieders heen op de treurbuis te zien is, dan toch wel iets dat er verrekt sterk op lijkt.

Marc Van Springel

De serie is de tv-voortzetting van de gelijknamige, ook al ongehoord geestige film uit 2014 van Jemaine Clement en Taika Waititi, het Nieuw-Zeelandse duo dat eerder furore maakte met de HBO-reeks ‘Flight of the Conchords’. Als regisseur van ‘Thor: Ragnarok’, ‘Jojo Rabbit’ (waarin hij zelf een zeer funny Hitler neerzet) en een toekomstige ‘Star Wars’-film én een Netflix-animatiereeks naar de verhalen van Roald Dahl werd Waititi in korte tijd ook een van de prominentste namen in de film- en tv-wereld. Iets waar hij waarschijnlijk zélf nog het hardst om moet lachen.

De premisse van ‘What we do in the shadows’ is even simpel als geniaal: in de reeks volgt een tv-ploeg, volgens de beproefde mockumentary formule van illustere voorgangers als ‘The Office’ en ‘Parks and Recreation’, de belevenissen van vier vampiers die samen een gezellig creepy gotisch herenhuis in Staten Island betrekken. De eeuwenoude ondoden beschikken over bovennatuurlijke krachten en bijten, om hun bloeddorst te lessen, af en toe weleens een onschuldige sterveling de nek af, maar het zijn toch vooral onbeholpen en zelfs lichtjes zielige klunzen die op spectaculaire wijze door de tijd zijn ingehaald en een beetje verloren lopen in een voor hen veel te snel geëvolueerde wereld.

De leider van de bende, althans in het diepst van zijn meestal niet al te snuggere gedachten, is Nandor The Relentless, een 750 jaar oude Ottomaanse krijger die het tot zijn verbazing ooit nog tot koning van een minuscuul rijkje ergens in het verre oosten schopte. De crucifixvrezende medebewoners waar hij enige gezag over denkt uit te oefenen zijn het vampierenkoppel Lazlo en Nadja: Lazlo is een seksueel geobsedeerde narcist die, mocht hij een spiegelbeeld hebben, het liefst de hele dag naar zichzelf zou kijken, en graag struiken in de vorm van vulva’s snoeit, Nadja is een rad van tong gesneden feministe die zich geregeld met rollende ogen tot de camera richt voor een sarcastische terzijde. Verder is er Colin Robinson, een zogenaamde energievampier die het leven uit zijn slachtoffers zuigt door hen letterlijk dood te vervelen of te irriteren. In het tweede seizoen heeft Colin, de enige van het stel die er in gewone en passend saaie kleren bijloopt, een nieuw en zeer doeltreffend wapen gevonden: extreem melige humor. De kans dat u er net als wij steeds meer van overtuigd raakt dat energievampieren ook écht bestaan, is niet denkbeeldig. U herkent ze vaak aan de debardeur of iets te massieve gouden ring aan de pink, of de zeer onheilspellende combinatie van beide.

Voor het huishouden van het mansion staat hulpje Guillermo in, een geboren brave borst die de doodskisten en weelderige kandelaars en luchters stofvrij houdt, een vaste aanvoer van maagden verzekert (in het eerste seizoen zagen we hem in het role playing milieu op jacht gaan) en ervoor zorgt dat er niet te veel rottende lijken in de kamers blijven rondslingeren. Guillermo is eigenlijk de persoonlijke dienaar van Nandor, en hoopt ooit zélf door zijn meester in een vampier te worden veranderd. Meteen ook de enige reden waarom hij het volhoudt om door de vampieren als een voetveeg te worden behandeld. Alsof zijn situatie nog niet ingewikkeld genoeg was, ontdekte hij aan het eind van het eerste seizoen ook nog eens dat hij afstamt van Van Helsing, en dus voorbestemd is om op vampieren te jagen.

Guillermo, knap vertolkt door de niet toevallig verdacht veel op Guillermo del Toro lijkende Harvey Guillén, is een boeiend en tragikomisch personage dat nog een verrassende extra laag toevoegt aan een serie die voor de rest vooral waanzinnig grappig is: door de onophoudelijke stroom ijzersterke vondsten, de clevere en inventieve manier waarop het vampierenuniversum wordt geëxploiteerd (inclusief alle andere bovennatuurlijke schepselen die er deel van uitmaken) en zeker ook door het geweldige samenspel van misschien wel de beste komische ensemblecast van het moment. Met als primus inter pares Kayvan Novak, de acteur die op onweerstaanbare wijze gestalte geeft aan Nandor, en als geen ander kan kijken als een zeven en een halve eeuw oude vampier die het in Keulen en – een alweer belegerd - Constantinopel tegelijk hoort donderen. Een extra bonus zijn de geïnspireerde cameo’s, dit keer van onder anderen Mark Hamill en Haley Joel ‘The Sixth Sense’ Osment als een wel zéér vervelende zombie.

Halverwege de tweede jaargang is al duidelijk dat Nandor en kornuiten nog lang niet zijn uitgezo(n)gen, en dat had men bij opdrachtzender FX gelukkig ook in de gaten: onlangs werd de serie voor een derde seizoen verlengd. Een mooie aanleiding voor Netflix, Play More of voor ons part Ment TV om de reeks eindelijk op te pikken. Wie overigens helemààl voor een lachkramp wil gaan: het tweede seizoen van het onvolprezen ‘Motherland’ loopt ook nog altijd op BBC First. Geen dank.

Bekijk hier de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234