De Mol Beeld VIER
De MolBeeld VIER

'De mol'

Wie is de mol? ‘Zeg Sven, niemand gebruikt toch een woord als ‘commode’’

Nog nooit verliep de zoektocht naar de mol zo moeizaam als dit seizoen. Met nog één aflevering te gaan, lijkt niemand te weten wie de saboteur is. Vier bekende mollenjagers lichten de drie overblijvers zorgvuldig door. ‘Philip was een godsgeschenk voor de echte mol.’

Pieter Dumon

Is het Sven? ‘Zeg nu zelf, niemand gebruikt toch een woord als ‘commode’?’

“Sven is van Aalst”, begint acteur en televisiemaker Joris Hessels zijn theorie. “Ik wil geen clichés bevestigen, maar daar zijn ze toch goed op de hoogte van alles wat alcoholische dranken betreft? Bovendien runt Sven een horecazaak. Maar wanneer hij in de eerste aflevering de ingrediënten van een Long Island Iced Tea moest opnoemen, deed hij zelfs geen moeite.”

Sinds dat ene moment richt Hessels zijn volle aandacht op Sven. Een lichte vorm van tunnelvisie, noemt hij het zelf. Al gaf Sven hem doorheen de afleveringen redenen genoeg om in die tunnel te blijven hangen. Door in de voorlaatste aflevering bijvoorbeeld consequent ‘commode’ te gebruiken in plaats van ‘nachtkastje’ terwijl net dat laatste woord geraden moest worden. “Zeg nu zelf, niemand gebruikt toch een woord als ‘commode’?”

Sven. Beeld SBS
Sven.Beeld SBS

Actrice Leen Dendievel, net als Hessels lid van het overlegcomité dat de voorbije weken in opdracht van Play4 op mollenjacht ging, had tot vorige week Philip het hoogst op haar lijstje met verdachten staan. Toch zag ze ook Sven een paar niet-koosjere dingen uitvreten. “Toen hij de videoclip voor Takeo Ischi moest regisseren, bestelde hij tijdens de repetities heel opzichtig een klein biertje”, vertelt ze. “Waarna in de tekst van het liedje letterlijk het zinnetje ‘saboteren is voor mij klein bier’ terugkwam. Dat kan toch geen toeval zijn?”

Ondanks die – volgens Hessels en Dendievel – overduidelijke hints bleef Sven uit het vizier van zijn medekandidaten. “Dankzij Philip”, denkt Hessels. “Hij was echt een godsgeschenk voor de mol. Het enige wat Sven moest doen, was bij opdrachten in de buurt van Philip blijven. Die was zo stuntelig dat het meestal sowieso misliep. Zonder dat de mol daar iets voor hoefde te doen.”

Is het Annelotte? ‘Er is wel degelijk een band tussen die teckel en haar’

Net als haar collega-mollenvanger Joris Hessels was sopraan Astrid Stockman al heel snel haar mol op het spoor. “De muziekproef in de tweede aflevering gaf voor mij de doorslag. Ik kon niet begrijpen dat Kevin daar de mist in ging. Ik heb die uitzending herbekeken en gezien dat het eigenlijk Annelotte was die de boel in de soep deed lopen door Kevin consequent een toon te hoog te laten spelen. Als ervaren muzikante had ze dat direct moeten horen.”

Dat Annelotte zich tijdens andere opdrachten als een fanatieke en gedreven speler liet opmerken, hoeft volgens Stockman niet te betekenen dat ze de mol niet is. Integendeel zelfs. “Het kan ook onderdeel van haar strategie zijn. Door er telkens schijnbaar volledig voor te gaan, won ze het vertrouwen van haar medekandidaten. Dat bleek vorige week ook. Er is niemand die haar verdenkt.”

Annelotte. Beeld SBS
Annelotte.Beeld SBS

En dan is er nog het mysterie Isidoor. De kleine teckel was ook bij de bekende mollenjagers van het overlegcomité een gespreksonderwerp. “Er is wel degelijk een band tussen Isidoor en Annelotte”, vindt Stockman. Ze wordt daarin bijgetreden door Hessels. “Die hond lijkt haar te kennen. Ook dat ze hem adopteert, vind ik raar. Daardoor leek ze er een paar weken geleden al van uit te gaan dat ze tot het einde in het spel zou blijven.”

Volgens Dendievel is Isidoor niet meer dan een dwaalspoor. “De makers doen er elk jaar opnieuw alles aan om de identiteit van de mol geheim te houden. De mol mag zelfs aan zijn of haar partner of kinderen niks prijsgeven. Dan gaan ze toch geen hond in het spel brengen waarvan iedereen uit Annelottes omgeving weet dat ze dat dier kent?”

Is het Lennart? ‘Zijn huisdier is een molsalamander. Hoeveel duidelijker kan het zijn?’

Voor alle theorieën over Lennart moeten we bij Celine Van Ouytsel zijn. De ex-Miss België is misschien wel het fanatiekste lid van het overlegcomité en heeft dan ook een paar overtuigende argumenten op zak die moeten bewijzen dat Lennart en niemand anders de mol is. Zijn huisdier is zo’n argument. Lennart liet in aflevering één weten dat hij af en toe zijn axolotl knuffelt. Van Ouytsel: “Als je dat beest googelt, zal je zien dat het lid is van de familie der molsalamanders. Hoeveel duidelijker kan het zijn?”

Van Ouytsel hield ook nauwgezet bij wie hoeveel geld in de pot inbracht. In het verleden bleek die ‘follow the money’-aanpak wel vaker in rechte lijn naar de mol te leiden. En hier komt Lennart opnieuw nadrukkelijk in beeld. Ook zonder de 10.000 euro die hij uit de pot haalde, is hij de minst productieve van de drie finalisten.

Lennart. Beeld SBS
Lennart.Beeld SBS

Haar meest overtuigende troefkaart kreeg de ex-Miss vorige week in handen. In het sprookje over de mol waarmee de aflevering begon, werd Lennart immers consequent als nar of joker afgebeeld. En dat verwijst volgens Van Ouytsel alweer naar de mol. “Als nar is hij diegene die de anderen voor de gek houdt en hen om de tuin leidt. De joker is dan weer het extraatje in een kaartspel. Hij heeft wel een belangrijke functie, maar maakt niet echt deel uit van het spel. Net als de mol dus.”

Allemaal denkpistes waar zowel Hessels als Dendievel weinig geloof aan hechten. Zij wijzen vanuit hun acteerachtergrond op de grote emoties die Lennart soms liet zien. “Dat kun je niet spelen”, klinkt het. “En als het toch geacteerd was, moet Lennart misschien aan een carrièreswitch denken.”

De mol, om 19.55 uur op Play4.

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234