Cursed Beeld Netflix
CursedBeeld Netflix

TELEVISIE★★★½☆

Wie niet met te hoge verwachtingen aan ‘Cursed’ begint, zal achteraf ook niet teleurgesteld zijn

Een jonge vrouw met de sleutels tot de macht, enkele koningen die achter haar rug donkere plannetjes smeden, mensen die elkaar zonder enige gêne een mes in de rug steken en religieuze scherpslijpers die iedereen angst aanjagen: gelukkig gaat het in de nieuwe fantasyserie ‘Cursed’ goed vooruit, anders hadden we ze kunnen verwarren met een reeks over de formatie.

Stefaan Werbrouck

‘Cursed’ probeert het succes van ‘Game of Thrones’ te herhalen, met een verhaal dat zich afspeelt in een wereld die goed op die van George R.R. Martin lijkt: een middeleeuws ‘hellhole’ waar mensen zelden een natuurlijke dood sterven. Draken of ‘White Walkers’ zijn er niet te bespeuren maar er huizen wel magische krachten in de bossen, die door sommigen kunnen worden opgeroepen. Nimue (Katherine Langford uit ‘13 Reasons Why’) wordt aan de start uitverkoren tot nieuwe ‘Bezweerder’ van die krachten, een eer die ze zelf omschrijft als een vloek. Al snel blijkt waarom. Nimue behoort tot de Fey-gemeenschap, een volk dat in de wouden woont en door de buitenwereld van hekserij wordt beschuldigd. Monniken in lange rode gewaden, de Rode Paladijnen, houden in opdracht van koning Uther een klopjacht - noem het gerust een genocide - op de Fey, en Nimue moet daar een eind aan maken. Wanneer de Rode Paladijnen haar dorp binnenvallen, krijgt ze van haar moeder het Zwaard van de Macht, dat ze tot bij de tovenaar Merlijn moet krijgen om zo de oorlogen te doen stoppen.

‘Cursed’ is gebaseerd op de legende van koning Arthur, maar vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de ‘Lady of the Lake’, die het zwaard Excalibur tot bij Arthur bracht, zodat die zichzelf kon uitroepen tot rechtmatige vorst. Arthur is hier dan ook nog niet de statige koning aan de Ronde Tafel, maar een vechtersbaas die van zijn vader een hoop schulden heeft geërfd. Het personage is tevens zwart, wat voor mensen die graag klagen over de teloorgang van onze tradities wellicht even slikken zal zijn. Tovenaar Merlijn is evenmin de wijze man met lange grijze baard uit de strips van de Rode Ridder, maar een onbetrouwbaar sujet dat aan lager wal is geraakt nadat hij zijn magische krachten kwijtspeelde en voortdurend halfdronken rondloopt. De man is er ondanks alle tegenslag wel in geslaagd, zo valt ten overvloede te zien in vooral de eerste afleveringen, een perfect sixpack te onderhouden.

De twee bekendste figuren uit de Arthurlegende blijven echter nevenpersonages in ‘Cursed’, dat de focus helemaal op Nimue, alias de ‘Lady of the Lake’, legt. Hoe zij evolueert van een jonge vrouw die tegen haar zin een zware last op zich neemt naar een geboren leider met visie, is natuurlijk niet ongezien in fantasy: ook Frodo uit ‘The Lord of the Rings’ of Daenerys uit ‘Game of Thrones’ leggen min of meer dezelfde weg af. Maar de schrijvers maken van Nimue een uitgebalanceerd personage en haar transformatie gaat goed vooruit maar blijft toch geloofwaardig - twee punten waarop ze alvast beter doet dan Daenerys. Niet dat ‘Cursed’ daarom op hetzelfde niveau als ‘Game of Thrones’ speelt, behalve dan in het aantal mensen dat gemiddeld per aflevering onthoofd, neergestoken, levend begraven of op de brandstapel gezet wordt. De reeks ontbeert de meeslepende epische kracht van de HBO-serie, de dreigende, nihilistische sfeer en de rijkdom van de vele werelden die er tot in detail werden neergezet. Maar wie niet met al te hoge verwachtingen aan ‘Cursed’ begint, zal achteraf ook niet teleurgesteld zijn.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234