'Zondag met Lubach' Beeld NPO
'Zondag met Lubach'Beeld NPO

Televisie★★★½☆

Wie zich afvraagt waarom Nederland in crisis is, hoeft niet verder te kijken dan ‘Zondag met Lubach’

Vincent Cardinaal

Het rommelt in Nederland. Links en rechts vallen elkaar doorlopend aan, op zo ongeveer elk onderwerp. De huidige regering – onder leiding van Mark ‘Nederland is een bedrijf’ Rutte – is afgetreden naar aanleiding van een schandaal bij de Belastingdienst; er werd met raciale motieven gejaagd op vermeende overtredingen door migranten, die ongegrond bleken. De coronacrisis levert ongeziene protesten vol geweld en brandstichting op. Het land dat altijd uitblonk door ongekend (en misschien wel ongezond) veel zelfvertrouwen, doolt als nooit eerder vertoond. Enfin, u kon dit allemaal afgelopen week lezen in Humo, toen Tom Lanoye ongemeen fel uithaalde naar Mark Rutte. Een column die in Nederland overigens aan zowat alle kanten van het politieke spectrum op applaus werd onthaald.

Ik vertel dit allemaal om twee redenen. Er zijn landelijke verkiezingen op komst in Nederland én ‘Zondag met Lubach’ is terug. De dertiende reeks van het (op zijn beste momenten) vlijmscherpe programma komt met alle consternatie als geroepen. Wel is dit het laatste seizoen van de show die ook in Vlaanderen op veel respons en lof heeft kunnen rekenen. Lang twijfelde Lubach of er nog wel een seizoen moest komen, maar met de naderende verkiezingen zag hij genoeg ruimte om zijn satire nog een keer op hoog niveau te brengen. De eerste aflevering stelde alvast niet teleur en bood een staalkaart van zowel de sterkste punten van het programma als van wat er nu eigenlijk precies loos is boven (en onder) de Moerdijk.

Aan de opzet is niet veel veranderd: op Amerikaanse wijze fileert Lubach het nieuws, met een bonte combinatie van fragmenten, argumentatie en wits van Lubach zelf. Het tempo ligt soms zo snel dat je weinig tot geen tijd hebt om zélf even na te denken over wat je er nu eigenlijk van vindt. Uiteraard was er veel aandacht voor de coronacrisis – waarbij de media en coronaminister Hugo de Jonge (en de media-aandacht voor De Jonge) er nog eens van langs kregen.

Interessanter en inzichtelijker voor Vlamingen waren de items over Mark Rutte én de neofascistische windvaan Thierry Baudet. Die laatste werd genadeloos in zijn hemd gezet. Baudet gooit als volksvertegenwoordiger geregeld olie op het coronavuur. Moedigt hij de oproerkraaiers die binnensteden in brand zetten niet op verkapte wijze aan, dan plaatst hij wel vraagtekens bij het aantal doden dat covid-19 eist. Afgelopen week beweerde hij dat er eigenlijk geen enkele oversterfte zou zijn door corona, de vele doden in Nederland (en elders) zouden allemaal als gevolg van ordinaire griep zijn. Lubach fileerde Baudet met ‘Gerri Baudet’, een door deep fake-techniek als Baudet ‘vormgegeven’ acteur, die sterk aantoonde hoe kwalijk en vervaarlijk Baudets idiote uitspraken wel niet zijn.

De kers op de taart van deze sterke eerste aflevering kwam met ‘Tuig & Rutte’. Waarin de roep van Rutte en zijn liberale partij om strengere straffen voor zowat iedereen die iets mispeutert, keihard werd benoemd voor wat het is: cynisme van een gegoede bovenklasse voor álles wat niet in hun malletje past. Lubach trapte zijn verkiezingsreeks af door Rutte alvast het vuur aan de schenen te leggen. ‘De premier van Nederland denkt dat sociologie betekent: smoesjes zoeken voor slecht gedrag. Hij denkt dat door iets te snappen, dat je het goedpraat’. Hij leek te willen zeggen: wie een land optuigt volgens het gospel van de Dikke Ik, die zal egoïsme en een gebrek aan naastenliefde oogsten. Met andere woorden: wie een verklaring zoekt voor waarom Nederland in crisis is, die hoefde gisteravond niet verder te kijken dan ‘Zondag met Lubach’.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234