null Beeld Carmen De Vos / Humo 2019
Beeld Carmen De Vos / Humo 2019

tv-tips'Ooit vrij'

Wilfried De Mey uit ‘Ooit Vrij’: ‘Ik ben vrij, maar ik voel me nu meer gestraft dan toen ik nog in de cel zat’

Evelien Roels

Op maandag 2 november start het tweede seizoen van ‘Ooit Vrij’, de reeks over gevangenissen waarvan uit seizoen 1 vooral Wilfried is bijgebleven, de ‘sympathieke boef’ uit de gevangenis van Dendermonde. Vorig jaar in Humo keek hij uit naar zijn invrijheidsstelling op 19 april. Die kwam er sneller dan verwacht: ‘Eind februari werd me een vervroegde vrijlating met een enkelband voorgesteld. Ik heb dat geweigerd. Ik zei: ‘Het is alles of niks.’ Dat hebben ze toegestaan. Begin maart was ik volledig vrij.’

HUMO Fijn!

WILFRIED DE MEY «Ik was blij dat ik buiten was, ja. Maar de manier waarop was... erg. 'Buiten en trek nu uw plan.' Ik had niks. Geen huis, geen plek om naartoe te gaan. Dat heb ik nog steeds niet.»

HUMO Kom je niet in aanmerking voor een sociale woning?

DE MEY «Ik heb een aanvraag gedaan en kreeg telefoon dat ik mijn loonbrieven van de laatste drie maanden moest doormailen. Ik ben een ramp met computers, ik moest op zoek naar iemand die mij wilde helpen. En toen kreeg ik bericht: je hebt niets laten weten, je komt de eerste drie maanden niet meer in aanmerking voor een woning. Maar die loonbrieven zijn wel verstuurd! Ik heb de bewijzen op mijn telefoon. Ik heb erover gesproken met mijn leidinggevende, hij heeft beloofd om er mee zijn schouders onder te zetten.

»In afwachting slaap ik bij familie of bij vrienden. Al maandenlang. Een geluk dat ik mijn job heb: ik ben nog steeds aan de slag in de kringloopwinkel. Dat doe ik heel graag.»

HUMO Financieel kom je dus rond?

DE MEY «Moeilijk. Ik sta onder loonbeslag. Ik heb tijdens de jaren in de gevangenis geen onderhoudsgeld betaald voor mijn kinderen. Dat wordt nu automatisch afgehouden. Ik hou met moeite 900 euro per maand over. Tijdens de lockdown was de winkel toe, en verdiende ik nog minder. Mijn laatste spaarcenten zijn erdoor gegaan. Ik kan me zelfs geen brommer permitteren om naar mijn werk te rijden.»

HUMO Je hebt in totaal 20 jaar in de gevangenis gezeten. Vorig jaar zei je in Humo dat je vreesde dat de samenleving te veel veranderd zou zijn.

DE MEY «Het is heel moeilijk. Vooral de digitale wereld is een ramp. Het voelt vaak alsof ik rondloop in een land waarvan ik de taal niet spreek. Ik zou een opleiding moeten volgen, maar daar heb ik het geld niet voor.

»Wat ook moeilijk is, en dat had ik niet zien aankomen, is dat ik eraan gewend ben om alleen te zijn. Dat kan niet meer, omdat ik geen eigen woonst heb. Ik ga vaak wandelen in het bos. Soms blijf ik daar een hele nacht, om nog eens alleen te zijn. Ik voel me de laatste tijd vaak levensmoe.»

HUMO Meer dan toen je in de gevangenis zat?

DE MEY «Tien keer meer. Het systeem is helemaal fout. Iemand die vervroegd vrijkomt, wordt begeleid en krijgt hulp om een woning te vinden. Ik heb mijn straf uitgezeten en word aan mijn lot overgelaten. En dan vragen ze zich af waarom de recidive zo groot is. Ik ben vrij, maar voel me meer gestraft dan toen ik nog binnen zat. Dat klopt toch niet?»

Ooit vrij - seizoen 2
VIER, maandag 2 november, 20.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234