null Beeld VTM2
Beeld VTM2

tv-tip'De vuilste jobs van Vlaanderen'

Willy (62) kuist mobiele toiletten: ‘Soms spettert het, maar ik heb een ijzeren maag’

‘De vuilste jobs van Vlaanderen,’ het VTM 2-realityprogramma met een geurtje aan, keert na nieuwjaar terug met een nieuwe cast professionele cleaners én een bekend gezicht uit het eerste seizoen: Willy (62), die nog steeds met een kamerbrede glimlach smerige mobiele toiletten schoonmaakt. In het tweede seizoen geeft de ouwe rot zijn kennis over de zogenaamde ‘kakbusiness’ door aan Ilena, zijn 12-jarige kleindochter.

Joshua Migneau

HUMO Vind je zelf dat je één van de vuilste jobs van Vlaanderen hebt?

WILLY VERDESSELDONCK «Goh, ik vind mijn werk eerder vies dan vuil. Ik reinig toiletten, terwijl ik anderen in het eerste seizoen op handen en voeten door de stront zag kruipen. Als ik pech heb, kan het weleens spetteren. Maar ik ken inmiddels de valkuilen en weet me op de meeste dagen proper te houden. Ik ga na het werk soms rechtstreeks naar het café, waar niemand iets merkt. Ik zou een vuilere job trouwens aankunnen hoor, ik heb een ijzeren maag.»

HUMO De meesten onder ons zouden jouw job mijden, maar jij doet ze met plezier.

VERDESSELDONCK «Natuurlijk, het is fantastisch. Ik zat vroeger in de verhuissector, maar daarmee verdiende ik te weinig. Ik maakte zestien jaar geleden de overstap, op aanraden van een kameraad, en ik heb niet meer omgekeken. Ik begin de werkdag wanneer ik wil, parkeer mijn camion gewoon thuis, en kan makkelijk vrienden of familie meenemen: pure vrijheid!»

HUMO Ben je verrast dat er een tweede seizoen van ‘De vuilste jobs van Vlaanderen’ komt?

VERDESSELDONCK «Ergens wel. Ik vreesde het ergste toen ik de trailer van het eerste seizoen zag: ik dacht dat ik mij belachelijk ging maken. Maar de reacties op straat waren verrassend positief. Passanten noemden mij een BV, begot. Ik merk ook meer respect voor mijn job, want mensen laten de toiletten properder achter en ruimen ook de weg als ik passeer. Alleen dacht ik bij de nieuwe afleveringen: ‘Wat moet ik nu nóg over mijn job vertellen?’»

HUMO En?

VERDESSELDONCK «Toen VTM 2 hoorde dat mijn jongste kleindochter tijdens de zomervakantie eens een dagje zou meerijden, zagen zij daar mooie televisie in. Ik wilde tonen dat een kind mijn job kan uitvoeren, terwijl mijn meisje trots was om gefilmd te worden. Ze belde me daarnet: ‘Bompa, ik zag ons tijdens de reclame!’ (lacht)»

HUMO Zie je haar in je voetsporen treden?

VERDESSELDONCK «Niet meteen, nee. Het is ten eerste al niet zo eenvoudig om als toiletreiniger te beginnen, want je moet van nul beginnen en opdrachten verzamelen. Je moet het zien zitten om met een vrachtauto te rijden, en je moet, naast een vijftigtal toiletten, ook nog al je materiaal onderhouden. Je moet het graag doen, want het is hard werk.»

HUMO Welk effect had corona op jouw business?

VERDESSELDONCK «Ik heb nog nooit zulke nette mobiele toiletten gezien als tijdens de eerste maanden van de pandemie. Maar nu is de smetvrees duidelijk voorbij, zo merkte ik tijdens mijn laatste rondes. Ik vond ook weer veel slips en onderhemden in de stoelgang, vermoedelijk gebruikt bij gebrek aan wc-papier.»

HUMO Je nadert de 63, denk je al aan je pensioen?

VERDESSELDONCK «O nee, ik wil zolang mogelijk toiletten schoonmaken. Ook tijdens de feestdagen doe ik mijn ronde. Wat moet ik anders doen, thuiszitten?»

De vuilste jobs van Vlaanderen
VTM 2, dinsdag 4 januari, 21.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234