null Beeld

In 'De Columbus'

Wim Willaert: 'Ik ben bang geweest dat we met 'Eigen kweek' het nieuwe 'F.C. De Kampioenen' zouden worden'

Vanavond te gast in ‘De Columbus’: Wim Willaert, eigenaar van de sappigste lach van ‘Eigen Kweek’. De familie Welvaert staat al even op stal, maar het succes van hun Eigen kweekblijft nadenderen als een politie-inval in een slecht verstopte wietplantage. Zij en niemand anders voerden de top drie aan van best bekeken programma’s van 2019: de finale aflevering van het derde en laatste seizoen maar liefst 1.880.041 kijkers. Meer dan voldoende aanleiding om samen met Willaert op zoek te gaan naar het geheim van het succes van ‘shit of mouse’.

Tom Raes

(Dit artikel verscheen origineel in december 2019 in Humo)

‘Eigen kweek’ was zelfs opgewassen tegen de televisietsunami Tom Waes, die met ‘Reizen Waes’ (1.863.311 kijkers) en ‘Undercover’ (1.483.390 kijkers) respectievelijk zowel het zilver als het brons tegen de bast mag hangen voor ‘best bekeken uitzending van 2019’.

WIM WILLAERT «Ongelofelijk, hè? Óngelofelijk. En dan zeggen dat ik voor het eerste seizoen van ‘Eigen kweek’ nog ongerust was: ik dacht eerst dat we voor Canvas aan het draaien waren, en toen ik hoorde dat het voor Eén was, had ik wat bedenkingen. Het bleef wel een programma over drugs, hè. Je weet nooit hoe gevoelig dat ligt bij de mensen. Maar ik wist ook: als het tóch boem zou zijn, dan zou het ineens boem-boem zijn.»

HUMO Wat maakt bij een reeks als ‘Eigen kweek’ het verschil tussen boem en boem-boem?

WILLAERT «Verschillende factoren die samenkomen, denk ik. In de eerste plaats: de cast. Je hebt acteurs die hun rol spelen, en je hebt er die hun rol léven. Wel, ‘Eigen kweek’ liep vol met acteurs die hun personages leefden. We hebben ons geamuseerd als kleine kinderen. Niet dat we voortdurend in de lach schoten – je zult niet veel bloopers vinden van ‘Eigen kweek’ – maar het acteergenot spatte er bij iedereen van af. En daarnaast was er natuurlijk het geweldige verhaal, geschreven door Philippe De Schepper. Echt, erin mogen meespelen was een waar genoegen. Ik kijk niet vaak terug naar mijn eigen rollen, maar ‘Eigen kweek’ pik ik soms nog eens mee. Zelden hele afleveringen: ik ga eerder op zoek naar bepaalde scènes. Die met de eerste kus tussen Frank en Julita, bijvoorbeeld! Telkens als ik die scène zie, krijg ik weer tranen in de ogen.»

HUMO Jeukt het niet om er nog een seizoen aan te breien, als je ziet dat de laatste aflevering een kijkersrecord neerzette?

WILLAERT «Soms wel, vooral als ik al die mensen zie die me komen vertellen dat ik hen gelukkig gemaakt heb als Frank. Ik wil zeker nog wel iets doen met dezelfde cast, maar op een bepaald moment was ik toch wat bang dat we misschien het nieuwe ‘F.C. De Kampioenen’ zouden worden. Je moet weten wanneer te stoppen.»

HUMO De rol van Frank Welvaert lijkt er één die aan een acteur kan blijven kleven, ook als hij een ander personage speelt.

WILLAERT «En of, dat zie ik ook aan de vele reacties. Maar gelukkig heb ik sindsdien genoeg andere rollen mogen spelen. In ‘Grenslanders’ bijvoorbeeld, en in het volgende seizoen van ‘Undercover’ mag ik ook een heel goeie slechte spelen. Die afwisseling heeft er hopelijk toch voor gezorgd dat ik niet meer alléén Frank ben. Want een acteur moet je vooral kunnen geloven. Kijk naar Jack Nicholson: die geloof je altijd, wie hij ook speelt. Je wilt niet eindigen zoals Bert André, die ooit de buurman speelde in ‘Flodder’. Die mens heeft zoveel gedaan in zijn leven, maar toen zijn dood in het nieuws kwam, toonden ze alleen die ene scène waarin hij de borsten van Tatjana Simic vasthad. En daarna over naar de sport. Triest was dat.»

HUMO Mocht jij komen te gaan, dan zou de kans groot zijn dat het de scène met de shit of mouse wordt in ‘Het journaal’.

WILLAERT «Waarschijnlijk wel, ja. Maar ik doe gelukkig genoeg in mijn leven om daar niet bij te moeten stilstaan. Zo ben ik een tijdje geleden voor het eerst een scenario beginnen te schrijven – in mijn eentje. En dat lukt! Vroeger was ik te lui om zoiets te proberen, maar ik lijk iets overwonnen te hebben. Nu amuseer ik me rot.»

HUMO Kun je al iets kwijt over het beoogde eindresultaat?

WILLAERT «Niet veel, maar wel dit: het zal ‘Stranden’ heten, en ik maak het samen met Sebastien Dewaele

null Beeld

'Je hebt acteurs die hun rol spelen, maar 'Eigen kweek' liep vol acteurs die hun rol lééfden'

HUMO Je bent momenteel te zien als de veehandelaar Guy Vanneste in ‘De twaalf’.

WILLAERT «Daar ben ik zeer opgetogen over, want zo kon ik eindelijk eens met Wouter Bouvijn werken, die de reeks geregisseerd heeft. Een heel rare reeks om te draaien hoor, ‘De twaalf’: zoveel klasseacteurs die erin rondlopen, maar tegelijk moeten ze heelder afleveringen stil op hun stoel zitten in die rechtszaal en luisteren naar wat er verteld wordt (lacht). Ze spelen de hoofdrollen, maar tegelijk figureren ze. Bizar, hè?

»Ik vind trouwens dat er heel wat getalenteerde jonge acteurs rondlopen tegenwoordig. Die jonge generatie snapt dat acteren in series of films níéts te maken heeft met theater. Het is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt: ik kom uit een tijd waarin mensen in films acteerden zoals ze op het toneel stonden, en het heeft me moeite gekost om dat onderscheid te leren. Nadat ik afstudeerde aan Studio Herman Teirlinck, had ik een rol te pakken in ‘De smeerlappen’, de kortfilm van Frank Van Passel. Frank was tevreden over me, maar ik flipte totaal: ik voelde me als een vis op het droge. Eigenlijk heb ik daarna pas echt leren acteren voor het scherm. Die jonge acteurs van vandaag hebben dat complex niet: ze behouden in elke rol hun persoonlijkheid, waardoor ze de zotste personages neerzetten. Geloof me, tegenover zo iemand mogen acteren, is snoepen.»

HUMO Je bent ook nog te zien in de herhalingen van het onvolprezen ‘Bevergem’ op Eén. Ook zulke warme herinneringen aan?

WILLAERT «Maar ja, gij. Het is jammer dat we afgesproken hebben dat er nooit een tweede seizoen zal komen.

»Wist je trouwens dat ik heelder scènes in ‘Bevergem’ opgenomen heb terwijl ik helse pijnen doorstond? Tijdens de opnames moest ik geopereerd worden aan mijn knie, en achteraf heb ik de foute medicatie mee naar huis gekregen: het was alsof ik 24 uur per dag zeeziek was. Ja, die scènes zou ik ook nog wel eens willen terugzien (lacht). Zodra er ‘actie’ geroepen werd, kwam ik er weer wat bovenop en slaagde ik er toch in om Danny deftig te spelen. Maar na de ‘cut!’ zakte ik telkens weer in. Mager dat ik achteraf was! Ik had vijf dagen lang niets gegeten.»

HUMO Zouden Danny en Frank in eenzelfde universum familie kunnen zijn van elkaar? Ze lijken allebei wat naïef, net iets te zachtaardig.

WILLAERT «Pas op, Danny is niet zo zachtaardig als Frank hoor. Danny is wat… vierkanter (lacht). Hij zou nooit iemand kwaad doen, maar Frank is zoveel emotioneler dan hij: eigenlijk is hij meer de mama dan de vaderfiguur in ‘Eigen kweek’. Danny heeft die vrouwelijke kant niet, Franksje heeft die net heel erg (lacht).»

HUMO Voelt het aan als een triomf dat ‘Bevergem’ nu eindelijk op Eén te zien is, na gegroeid te zijn op Canvas?

WILLAERT «Ik vind het fantastisch. Maar een ‘triomf’ zou ik het niet noemen, dat klinkt zo… wraakzuchtig. En dat ben ik niet. Maar ik was wel degelijk aangenaam verrast toen ik hoorde dat ‘Bevergem’ eindelijk op Eén zou komen.»

HUMO ‘De twaalf’ was genomineerd voor de Ha! van Humo, ‘Bevergem’ won de prijs in 2015. Stel dat jij een tv-prijs te geef had, wie zou je hem dan in handen duwen?

WILLAERT «De makers van ‘Kinderen van het verzet’, en ‘Kinderen van de collaboratie’ dat eraan voorafging. Ik ben zo iemand die op YouTube nog altijd fragmenten van en met Maurice De Wilde opzoekt, en met de nieuwe klasse politici die we vandaag zien opkomen, vind ik zulke programma’s weer brandend actueel. Als je ziet welke richting het debat vandaag de dag uitgaat… Ik had het daarnet over triomferen, niet? Wel, zulke mensen komen me altijd weer erg triomfantelijk over.»

HUMO Nog iets het bekronen waard gezien dit jaar?

WILLAERT «Goh, ik ben een heel slechte tv-kijker, moet ik toegeven. Ik kan niets volgen: zodra iets meerdere afleveringen telt, haak ik af. Als ik al een reeks zie, dan is het omdat ik ze achteraf bingewatch. Maar ‘De ideale wereld’ heb ik wel dikwijls meegepikt het voorbije jaar. In feite is dat het enige anarchistische programma dat we nog hebben. Jammer, er zou gerust wat meer anarchie mogen zijn. ‘Kinderen van de kolonie’ vond ik ook heel sterk. En dan dat over die gevangenissen, dat mag van mij ook een grote prijs krijgen.»

HUMO ‘Ooit vrij’?

WILLAERT «Juist. Omdat het aandacht toont voor hoe onze gevangenissen georganiseerd worden, en dat kan alleen maar goed zijn. Laat ons op dat vlak eens kijken naar hoe ze het elders doen, denk ik dan. Zoals in Noorwegen en Zweden: daar pakken ze hun strafuitvoering heel vooruitstrevend aan, en toch hebben ze er veel minder recidivisme. Gevangenissen zijn er geen vergeetputten, zoals bij ons. Dat zie je ook in die reeks: je hebt bij ons in de gevangenissen een paar idealisten die het beste uit gevangenen proberen te halen, maar wat kun je bereiken als je ze daarna met vieren tegelijk als beesten in een kleine cel propt, met één emmer om op te schijten?»

HUMO Dat was het?

WILLAERT «Ik denk het. Of wacht, naar ‘Bake off Vlaanderen’ heb ik ook graag gekeken (lacht). Omdat ik Wim Opbrouck graag bezig zie als presentator. En omdat ik in mijn jeugd tien jaar lang in een bakkerij gewerkt heb als vakantiejob. Ik ben zelf dus ook een beetje bakker, kun je wel zeggen. Dus ja, noem het beroepsmatige nieuwsgierigheid.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234