null Beeld Jelle Vermeersch
Beeld Jelle Vermeersch

tv-tips'Houdt het voor bekeken'

Xander De Rycke houdt het voor bekeken: ‘Ik heb James Cooke gespaard dit jaar’

‘De Verhulstjes’! ‘The Masked Singer’! Marc Van Ranst! Het tv-jaar 2020 was voor Xander De Rycke te onnozel om onbesproken te blijven, dus bokste de komiek een nieuwe ‘Houdt het voor bekeken’ in elkaar, die geheel coronaproof op Streamz komt.

Joshua Migneau

HUMO Een comedyshow in tijden van corona, hoe werkt dat?

XANDER DE RYCKE «Het was even zoeken naar een goed format, want ik ben een volle zaal gewoon. We kwamen uiteindelijk uit op een voorstelling voor een publiek van 75 man in een zaal van 800 man, en met mij achter een grote tafel op het podium.»

HUMO Wat viel je het meest op aan 2020?

DE RYCKE «Je kunt het tv-jaar in drie fasen opdelen. Eerst was er de duidingsfase: elk programma stond in het teken van corona, en overal dook er een viroloog, epidemioloog, microbioloog, infectioloog of immu-noloog op. Daarna grepen we terug naar de klassiekers, comfortfood zoals ‘Blokken’, ‘Thuis’, ‘F.C. De Kampioenen’ en talentenjachten. En tot slot kwam de bananenbroodfase, waarin zenders krampachtig nieuwe formats probeerden. Denk maar aan de vele vlogs en Zoom-gesprekken op televisie.»

HUMO Wat was jouw comfortfood?

DE RYCKE «‘Cobra Kai’ op Netflix. Alle Marvel-films. En ‘Downton Abbey’, opnieuw.»

HUMO En jouw bananenbrood?

DE RYCKE «Ik ben met een nieuwe podcast begonnen: ‘Ben je nog aan het kijken?’ Daarin praat ik met kenners over beroemde televisieprogramma’s, zoals met Jelle De Beule over ‘The Simpsons’, of met Soe Nsuki over ‘The Fresh Prince of Bel-Air’.»

HUMO Je hebt de afgelopen jaren al gretig gelachen met James Cooke, en in deze special blijk je nog steeds geen fan. Hebben jullie ooit contact gehad?

DE RYCKE «Anderhalf jaar geleden was er veel te doen rond onze zogenaamde ruzie, waarna we voor het eerst met elkaar hebben gebeld om het uit te praten. Ik heb hem toen uitgelegd dat ik met iedereen lach en ik dat niet met kwade bedoelingen doe. Ik vind eigenlijk dat ik hem in deze show gespaard heb: twee oneliners over zijn programma ‘Leef!’, en klaar. Toen er in De Morgen een bikkelharde column verscheen over ‘Leef!’, heb ik die naar James doorgestuurd: ‘Begin je mij nog niet te missen?’»

HUMO Ook het platform dat met je show uitpakt, ontkomt niet. ‘Wat wil men nu zeggen met Streamz?’ vraag je je af. ‘Dat je tijdens het streamen gegarandeerd in slaap valt?’ Ze moeten daar in de wolken zijn.

DE RYCKE «Ik heb al tijdens onze eerste vergadering duidelijk gemaakt dat ik hen niet zou sparen, deal of niet. Toen ik het nieuws bekendmaakte, kwamen er online reacties als: ‘En nu ga je toevallig heel erg lief zijn voor Streamz, zeker?’ Wel, wacht maar tot je de show ziet.»

Houdt het voor bekeken
Vanaf 3 mei op Streamz

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234