Years and Years Beeld BBC
Years and YearsBeeld BBC

Televisie★★★★½

‘Years and Years’ op lumiereseries.com: zoals ze het bij Schild en Vrienden noemen: feelgood tv!

Donald Trump wint opnieuw de verkiezingen, extreemrechts komt aan de macht in het Verenigd Koninkrijk en er verschijnen kampen voor vluchtelingen: de Britse miniserie ‘Years and Years’ schildert een fictief maar angstaanjagend realistisch beeld van de nabije toekomst. Of zoals ze het bij Schild en Vrienden noemen: feelgood tv!

Stefaan Werbrouck

‘Vroeger vond ik politiek saai: dat waren nog eens tijden’, zucht een personage in de eerste aflevering van ‘Years and Years’. In dit zesdelige BBC-drama uit 2019 beelden de makers zich in wat er de volgende 15 jaar kan gebeuren in de wereld en het resultaat stemt niet optimistisch. Na de herverkiezing van Donald Trump lopen de spanningen met China hoog op, het Verenigd Koninkrijk zinkt in de nasleep van de brexit weg in chaos en er breken revoluties uit in Spanje en Griekenland. Maar dat is lang niet alles: de financiële sector gaat, nog eens, kopje onder, de klimaatopwarming zorgt voor maandenlange regenbuien of extreme droogtes, de stroom vluchtelingen wordt een vloedgolf en - erg visionair van scenarist Russell T. Davies, ook bekend van ‘Queer as Folk’ en ‘Doctor Who’ - er breekt een pandemie uit. Kortom: behalve de degradatie van Anderlecht naar 1B krijgt de mensheid elke mogelijke ramp over zich heen.

We zien de gebeurtenissen door de ogen van een modale Britse familie, de Lyons uit Manchester, die geregeld samenkomt om verjaardagen, geboortes of huwelijken te vieren. Ze proberen zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, maar gaandeweg worden ze allemaal meegesleurd door de onrust die de wereld overspoelt: financieel adviseur Stephen verliest zijn spaargeld als de banken sluiten, de activiste Edith komt in de vuurlinie tussen China en de VS terecht, en de homoseksuele Daniel ziet zijn relatie met een Oekraïense vluchteling in het gedrang komen als zijn geliefde gedeporteerd dreigt te worden. Jaar na jaar verwachten ze, als op 31 december het vuurwerk weerklinkt, dat de situatie zal verbeteren, maar telkens weer blijkt dat ijdele hoop.

‘Years and Years’ is sciencefiction, maar de serie vergroot de dingen waar we vandaag al mee te maken hebben uit. Dat geldt ook voor het personage Vivienne Rook (Emma Thompson in een glansrol), een bedrijfsleidster die met een populistisch, extreemrechts programma een gooi naar de macht doet in het Verenigd Koninkrijk. Je hoeft niet veel moeite te doen om in haar de vrouwelijke versie te zien van de Trumps, Bolsonaro’s of Orbans van deze wereld, die de pers beschouwen als de vijand van het volk en hun land liefst zoveel mogelijk op zichzelf zien terugplooien. Op technologisch vlak lijkt de maatschappij waarin de Lyons over vijf of vijftien jaar leven erg goed op de onze, alleen is alles net iets meer geavanceerd. Spraakassistenten zijn gemeengoed, je kunt Snapchatfilters in het dagelijkse leven opzetten en er bestaan robotten voor huishoudelijke klusjes, inclusief hulpstukken voor wie zijn apparaat ook voor een andere, minder gezinsvriendelijke taak wil gebruiken.

Net die herkenbaarheid maakt ‘Years and Years’ zo angstaanjagend en zorgt ervoor dat de boodschap hard aankomt: onze samenleving zit op een kantelpunt en het volstaat dat enkele ‘clowns and idiots’ de macht grijpen om alles naar de verdoemenis te helpen, zeker als de gewone man en vrouw in de straat laten betijen. Subtiel kun je Davies weliswaar niet noemen. Het is geleden van die keer dat er een hardnekkige getuige van Jehovah aan mijn voordeur stond dat ik zoveel apocalyptische voorspellingen over me heen heb gekregen, en de lange speech waarin oma Lyons op het einde voor haar kinderen en kleinkinderen alles nog eens netjes uitlegt, hoefde ook niet echt. Maar los daarvan is ‘Years and Years’ een verontrustende waarschuwing voor wat de toekomst kan brengen, verpakt in zes uur indrukwekkende televisie.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234