null Beeld

FILM★★★☆☆

Youth

Caine & Keitel: het mooiste duo van het jaar.

Erik Stockman

Drie redenen om uzelf onder te dompelen in de nieuwe film van de maker van ‘La Grande Bellezza’: Michael Caine, Harvey Keitel, en de wondermooie interactie tussen die twee fabuleuze veteranen.

Caine vertolkt Fred Ballinger, een dirigent die in een kuuroord in de Zwitserse bergen op adem komt, en Keitel is Mick Boyle, een filmregisseur die in hetzelfde rustoord een nieuw scenario voorbereidt. Tussen de massages door mijmeren de twee knarren over de teloorgang van de jeugd, het onafwendbare verval en de nadering van de knekelman: ‘Drie of vier druppels gepist vandaag?’ vraagt Mick, waarop Fred: ‘Vier. Het kunnen er ook drie geweest zijn.’ Het is een plezier om Alfie en de bad lieutenant samen te zien schitteren – samen tellen ze 158 zomers! – maar de conclusies die ze trekken, zijn vaak bitter: ‘Je doet er alles aan om ervoor te zorgen dat je kinderen je later zullen herinneren,’ horen we Caine zeggen, ‘maar het resultaat is eerder bescheiden.’

In het kuuroord, een wonderlijk schouwtoneel, struinen nog wel meer excentrieke figuren rond: een jonge acteur (Paul Dano) die zich voorbereidt op een nieuwe rol, een Miss Universe met een stekelig kroontje en een moddervette snoeshaan die verdacht goed lijkt op een Argentijnse stervoetballer uit de jaren 80.

De paneeltjes die regisseur Paolo Sorrentino op het scherm tovert, zijn bijna even mooi als de zilveren haren van zijn hoofdacteurs. Een shot van enkele mannen en vrouwen in een schemerige sauna groeit uit tot een mysterieus tableau; een beeld van enkele lege tuinstoelen vormt een licht surrealistisch stilleven.

We moeten ook iets kwijt over de memorabele modderbadscène, waarin Freds dochter Lena (Rachel Weisz) haar vader zwaar de mantel uitveegt: hoe hij vroeger altijd afwezig was, hoe hij alleen maar aan zijn muziek dacht... De camera blijft tijdens die verschrikkelijke tirade strak op het bemodderde snoetje van Weisz gericht, maar je gedachten zijn bij de vader, die buiten beeld naast zijn dochter ligt. En dan, wanneer Lena is uitgeraasd, snijdt Sorrentino eindelijk naar de vader, en... Wel, laten we zeggen dat de uitdrukking op het gezicht van Caine – waar de cineast minutenlang naartoe zat op te bouwen – behalve ongelooflijk juist, ook onwaarschijnlijk aangrijpend is. Wat een Meester.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234