Zach Beeld VIJF
ZachBeeld VIJF

Televisie★★★☆☆

Zach was de irritantste deelnemer uit de geschiedenis van ‘Temptation Island’

‘Ik hou mezelf even vast, zodat ik niet van woede uit mijn stoel vlieg’, zei Goedele Liekens in de laatste aflevering van ‘Goedele on Top’, voor ze samen met Annelien Coorevits een fragment uit het afgelopen seizoen van ‘Temptation Island’ ging bekijken. Wie de twaalfde jaargang van de realityreeks heeft gevolgd, weet ook wie er centraal stond in de beelden die op het scherm verschenen: Zach, de 24-jarige Nederlandse oprichter van Fuckboy Airlines, die pas halverwege het seizoen zijn opwachting maakte in Thailand maar er desondanks in geslaagd is uit te groeien tot de meest irritante deelnemer uit de geschiedenis van het programma.

Stefaan Werbrouck

Natuurlijk is de kans dat een kandidaat in ‘Temptation Island’ sympathiek overkomt slechts net iets groter dan de kans dat een nijlpaard aan een elegant dansje begint. Arda, de andere man die het voorbije seizoen voor de bijl ging, kan tenslotte ook niet op een mooi parcours terugblikken: hij bedroog zijn vriendin Elke met Eline, maar werd even later zelf aan de kant gezet toen bleek dat hij de toekomst met zijn nieuwe vlam veel concreter had ingevuld dan zij verwachtte. Enkele maanden na de opnames, zo toonde de laatste aflevering van ‘Temptation Island’, was Arda een relatie aangegaan met Amber, een verleidster die hij op het eiland nog opzij had geschoven om met Eline in bed te duiken. Hij noemde zichzelf zonder verpinken ‘gelukkiger dan ik ooit geweest ben’ en bezwoer tot twee keer toe dat ‘the past’ toch ‘the past’ was, een visie waar elk standbeeld van Leopold II zich gaarne achter schaart.

Maar terwijl Arda bij het afsluitende kampvuur, toen hij Elke opnieuw onder ogen moest komen, tenminste nog besefte dat hij in de fout was gegaan, bleef Zach van begin tot eind bedreven in het ontkennen van de werkelijkheid, als was hij een Vlaams Belanger die zijn mening moest geven over racisme in Vlaanderen. Al op de eerste dag, nadat hij met zijn vriendin Simone teruggekeerd was van een deugddoende vakantie in Dubai, lapte de jongeman de meeste regels die het koppel voorop had gesteld grandioos aan zijn laars: hij probeerde zowat elke verleidster in zijn resort zelf te versieren en belandde uiteindelijk in bed met Romee. De volgende dag, onder het mom dat hij zich niets van de bonte avond herinnerde, maakte Zach gebruik van zijn joker: een nieuwigheid in het arsenaal van psychologische spelletjes van de makers van ‘Temptation Island’, waardoor Simone op haar eerste kampvuur enkel een zwart scherm te zien kreeg.

Temptation Island Beeld VIJF
Temptation IslandBeeld VIJF

Toen Simone - alle wetten van de logica volgend - teleurgesteld reageerde en ging klagen bij verleider Bas, greep Zach dat aan om zichzelf in een slachtofferrol te wentelen. Simone was respectloos, zo zei hij; de vrouw - die hij langs zijn neus weg ook omschreef als ‘even kil als Stalin of Lenin - had met haar woorden zelfs zodanig op zijn hart getrapt dat hij van de weeromstuit opnieuw met Romee in bed dook. Eigenlijk paste Zach de Donald Trump-methode toe: als hij iets verkeerd zei of deed, ontkende hij dat, zelfs als er beelden van bestonden, en wanneer hij erop aangesproken werd, zei hij dat hij verkeerd begrepen was of legde hij de schuld bij degene die er aanstoot aan nam. Bij het laatste kampvuur, nadat Zach nog eens herhaald had hoe teleurgesteld hij was in Simone, kon zelfs Annelien haar ergernis nauwelijks nog verbergen; Rick Brandsteder, die al seizoenen lang in het programma rondloopt met een air van ‘Ik kom hier ook maar gewoon mijn geld verdienen, jongens’, leek dan weer sterk geneigd om hem een pak rammel te geven.

Ook Goedele had dus allerminst een hoge pet op van Zach - ik ben nog altijd verbaasd dat de kerel zijn passage in ‘Goedele on Top’ overleefd heeft - maar zij was grappig genoeg nog om een andere reden kwaad op hem, en op Arda. Zij nam niet alleen aanstoot aan het feit dat de twee mannen met een verleidster van bil waren gegaan maar ook aan de manier waarop dat was verlopen. Telkens als een van de betrokken jongens of meisjes bij haar in de zetel zat, haalde ze de al tot treurens toe herhaalde zwart-witbeelden nog eens boven, om erop te wijzen hoe snel het allemaal voorbij was en hoe weinig bevredigend het er uitzag. Een terechte opmerking, zeker voor een seksuologe, maar toch: teleurgesteld zijn dat seks op ‘Temptation Island’ kort en liefdeloos is, dat is een beetje alsof je naar de drive-in van McDonald’s gaat en bij thuiskomst klaagt dat er geen zilveren bestek in je papieren zak zit.

Maar uiteindelijk is heel ‘Temptation Island’ als eten van een fastfoodketen: je krijgt iedere keer ongeveer hetzelfde, je weet dat de productie ethisch gezien niet altijd volgens de strengste standaarden verloopt en na afloop ben je telkens een beetje beschaamd dat je gekeken hebt. Maar af en toe kan het smaken, en in een gevarieerd dieet dat voor de rest bestaat uit de journaaluitzendingen, documentaires over de Tweede Wereldoorlog op Canvas en kwalitatief hoogstaande series op Netflix zal het ook weer niet zoveel kwaad kunnen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234