null Beeld AP/AFP
Beeld AP/AFP

Depp vs. Heard

‘Zo veel smeuïge details dat het voor een filmscript zelfs te ongeloofwaardig zou zijn’: de tussenstand bij Johnny Depp en Amber Heard

Straks gaat de achttiende dag van de rechtszaak tussen ex-geliefden Amber Heard en Johnny Depp in. Het was een bewogen maand met getuigenissen over drollen in bed, een verdwenen vingertopje en drugs. Heel veel drugs. De belangrijkste delen van deze geruchtmakende zaak op een rijtje:

Marlies van Leeuwen

Na de explosieve claims van Amber Heard (36), die onder meer getuigde dat ze seksueel werd misbruikt door Johnny Depp (58) met een drankfles - ‘ik hoopte maar dat die niet gebroken was, want ik zag allemaal glasscherven liggen’ - kon de jury in de rechtbank van het Amerikaanse Fairfax afgelopen week even op adem komen. Een pauze die was ingegeven door een eerder vastgelegde afspraak van rechter Penney Azcarate, en die ongetwijfeld door het juridische team van Depp is gebruikt om zich voor te bereiden op het kruisverhoor van Heard dat voor vandaag gepland staat.

Een onderbreking die ook het publiek vast hard nodig had: de zaak tussen een van de grootste filmsterren van de afgelopen decennia (Depp) en zijn ex, een zeker niet onverdienstelijk actrice (Heard), is een ongekend hevige clash. Er vliegen zo veel smeuïge en vooral pijnlijke details om de oren dat het voor een filmscript zelfs als ongeloofwaardig bestempeld zou worden. De afgelopen weken kwamen naast de bovengenoemde fles ook een drol in bed voorbij, een verdwenen vingertopje en alcohol en drugs. Heel veel drugs.

Lees ook

Wie mishandelde wie? En hoe verloor hij zijn vingertopje? De zaak-Depp in 6 vragen uitgelegd

Het beruchte essay

Inzet van de zaak is een essay dat de actrice in 2018 schreef voor The Washington Post, naar eigen zeggen als slachtoffer van huiselijk geweld. Depp vindt dat Heard - ze huwden in 2015 en gingen een jaar later uit elkaar - hem belasterd heeft. Ze noemde Depp niet bij naam, maar wie de showbizzpers had gevolgd, kon eruit afleiden dat het deels over haar relatie met hem ging.

Depp ontkent dat hij haar ooit heeft geslagen, zegt dat hij zelf slachtoffer is van een gewelddadige Heard en wil 50 miljoen dollar aan schadevergoeding. Hollywood wil hem niet meer hebben, klaagt de acteur. De actrice heeft haar ex daarna óók beschuldigd van laster vanwege zijn aantijgingen jegens haar en eist nu een bedrag van 100 miljoen dollar.

Publieke opinie

Vooraf oordeelden kenners dat Depp een taaie zaak tegemoet ging. Hij had in 2020 immers al een zaak verloren tegen een Britse tabloid die hem omschreef als ‘vrouwenmepper’ en moet nu bewijzen dat háár beschuldigingen onwaar zijn. Maar (voormalig) superster Depp, hoofdrolspeler in meer dan veertig films, lijkt vooralsnog het voordeel van de twijfel te krijgen van het grote publiek. Zijn advocaten probeerden Heard de afgelopen weken neer te zetten als labiele vrouw, met borderline. Zij is juist degene die agressief is, claimen ze. Zijn bodyguards schetsten eveneens dat beeld, een psycholoog confirmeerde de stoornis aan de rechtbank.

Lees ook

Emotionele Amber Heard getuigt (maar het internet gelooft haar niet): ‘Johnny Depp heeft me meermaals geslagen’

Welcome to the Depp side: TikTok kiest kant van Johnny Depp in rechtszaak tegen Amber Heard

Over Depp is de publieke opinie vrij mild, ook na Heards alarmerende getuigenis. Op TikTok kan de hashtag #justiceforjohnnydepp rekenen op miljarden views, terwijl #justiceforamberheard ‘slechts’ enkele miljoenen keren is bekeken. Depp komt ook weg met de ontspannen grapjes die hij maakt tijdens ondervragingen: deskundigen in Amerikaanse media bestempelen dat als authentiek, het past bij zijn imago van ‘sympathieke bad boy’.

null Beeld Reporters / Cover Images
Beeld Reporters / Cover Images

Pr-team ontslagen

Vlak voor Heard twee weken geleden haar kant van het verhaal mocht vertellen in de rechtbank, verving ze haar pr-team omdat ze in de media niet goed uit de verf kwam. Prompt verscheen ze in de zaal met minder make-up op, en belichaamde ze meer het stereotiepe beeld van de geslagen vrouw.

In haar getuigenis, waarin ze schokkende details over mishandeling en misbruik deelde, kwamen meer dan eens de tranen. Wat dan weer door Depps team werd weggezet als ‘de beste acteerprestatie in haar carrière’ - een dag geen moddergevecht is een dag niet geleefd, zo lijken ze te denken. Ook wordt Heard er online van beschuldigd letterlijk quotes uit films te gebruiken.

Drugs

De relatie tussen Depp en Heard was doorspekt met drugs en alcohol. De acteur verhaalde over zijn zware jeugd waarin hij werd geslagen door zijn ouders en vertelde dat hij op zijn elfde al in aanraking kwam met alcohol en drugs. Hij sprak over ‘zelfmedicatie’ om te ontsnappen aan zijn brein. Maar zó heftig als wat Heard schetste, was het allemaal niet, aldus Depp.

‘Ik ben níet een of andere maniak die geen seconde zonder drugs of alcohol kan. Ik heb nog nooit in mijn leven de controle verloren. Dat is gewoon niet waar.’ Heard zou op haar beurt ook geen doetje zijn op het gebied van drugs. Zo zou ze MDMA meegenomen hebben naar hun bruiloft en het zelfs op de planning hebben gezet: ‘Drinken, dineren en drugs.’

null Beeld Reporters/Cover Images
Beeld Reporters/Cover Images

Bewijsmateriaal

De juridische teams van beide acteurs kwamen over en weer met bizarre sms’jes, mails en geluidsfragmenten. Zo voerde Heards team mails en sms’jes aan waarin Depp haar ‘een glibberige hoer’ noemt ‘aan wie hij zijn sperma doneert’. Ook had hij het over ‘haar rottende lijk dat ligt te ontbinden in de koffer’. Heards advocaten toonden ook een heimelijk opgenomen filmpje waarin Depp tegen deuren schopt, luidkeels ‘motherfucker’ roept en de mobiel van de actrice uit haar handen slaat.

Depps team kwam op de proppen met een geluidsfragment waarin Heard toegeeft hem geslagen te hebben. En een opname uit 2016 waarin zij, na hun scheiding, hem aanspoort om het verhaal naar buiten te brengen dat hij het slachtoffer is van mishandeling. ‘Vertel het de wereld, Johnny’, zegt ze in het fragment. ‘Zeg ze dat jij, een man, ook slachtoffer bent van huiselijk geweld.’ Daarop zegt Depp: ‘Ja, dat ben ik.’

Lees ook

Amber Heard en de crazy/hot-schaal: waarom een ‘geile’ vrouw wel ‘gestoord’ móét zijn

Kate Moss en Elon Musk als getuigen

Zowel Heard als Depp kan nog getuigen oproepen. Zo had zij Tesla-baas Elon Musk - met wie Heard na Depp een kortstondige relatie had - op haar lijstje staan, evenals collega-acteur en goede vriend James Franco, aan wie ze blauwe plekken zou hebben laten zien.

Depp zou topmodel Kate Moss kunnen oproepen, over wie Heard het verhaal vertelde dat zij tijdens haar relatie met de acteur eens van de trap is geduwd. ‘Ik twijfelde geen moment. Ik dacht aan Kate Moss onder aan de trap en ik haalde uit’, zei Heard in de rechtbank over de volgens haar enige keer dat zij zelf geweld gebruikte tegen Depp.

Musk heeft echter eind april al via zijn advocaat laten weten dat hij niet zal getuigen en volgens bronnen rond Franco zal ook de acteur niet deelnemen. Overigens verwachten Amerikaanse media niet dat deze beroemde getuigen ook daadwerkelijk hun zegje komen doen. Ze kunnen daartoe ook niet verplicht worden.

Lees ook

Hoe belangrijk is de publieke opinie in dit proces? ‘Johnny Depp wint sympathie omdat hij als de rebelse underdog overkomt’

Hoe moet het nu verder?

Na een weeklange pauze is maandag het kruisverhoor van Heard aangevat. Ze vertelde dat ze het opiniestuk in The Washington Post schreef om aandacht te vestigen op partnergeweld en gaf ook een gedetailleerde beschrijvinging van een dagelijkse make-uproutine om blauwe plekken mee te maskeren.

Deze week, of volgende week, worden de slotpleidooien gehouden; daarna zal de jury uitspraak doen. Dat kan al binnen enkele uren, maar de zevenkoppige jury kan er ook meer tijd voor nemen. Zij besluit over een eventuele schadevergoeding, die mogelijk tot in de vele tientallen miljoenen kan lopen. Het is een civiele zaak, geen strafzaak, en er staat dan ook geen celstraf op het spel. Maar het lijkt erop dat, hoe de zaak ook eindigt, het imago van beide acteurs voorgoed beschadigd is.

null Beeld Reporters / Cover Images
Beeld Reporters / Cover Images

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234