I'm not a hero Beeld Humo
I'm not a heroBeeld Humo

Video'I am not a hero'

Zo verloopt de harde strijd op de covidafdeling: bekijk hier de beklijvende docu ‘I Am Not a Hero’

Toen het land een jaar geleden op slot ging, trokken regisseurs Pablo Crutzen en Robin Smit naar het Brusselse Erasmusziekenhuis om te filmen hoe men de eerste weken van de lockdown en de pandemie beleefde. Het beklijvende eindresultaat ‘I Am Not a Hero’ werd al vertoond op filmfestivals in Londen en Vancouver en is vanaf 2 april te zien op humo.be.

Bekijk de film hieronder en lees daaronder het interview met regisseur Pablo Crutzen:

PABLO CRUTZEN «Wij wilden de menselijke verhalen achter de cijfers vertellen. In het nieuws moet alles snel gaan, wij hebben onze tijd genomen om dieper te graven dan enkele rake oneliners. Deze documentaire gaf ons beiden ook een doel, want we voelden ons zo nutteloos in ons kot.»

HUMO Herinner je je eerste opnamedag in het ziekenhuis nog?

CRUTZEN «De lockdown was nog geen twee weken afgekondigd en na de verontrustende beelden uit Italië, met ziekenhuisbedden in de gang, was ik best zenuwachtig. Maar het Erasmusziekenhuis bleek goed voorbereid. We volgden spoedarts Fabio, die advies had gevraagd aan Italiaanse collega’s en wist waar hij mee bezig was. Maar het bleef slopend: na een paar dagen werden we al geconfronteerd met de dood.»

HUMO Waren er momenten waarop de ellende jou te veel werd?

CRUTZEN «Toen een verpleegster de telefoon voor een oude stervende man moest ophouden. De zoon aan de andere kant vertelde zijn papa dat mama gestorven was, maar dat hij hem dat nieuws wegens de coronamaatregelen niet persoonlijk kon brengen. De verpleegster barstte nadien in tranen uit (zucht).

»Zorgverleners draaien lange dagen, maar bovenal: ze doen momenteel werk waar ze niet per se voor gekozen hebben of voor opgeleid zijn. Neem nu Meryem, de vranke verpleegster die het hart van deze film vormt. Zij werkte voordien in een vruchtbaarheidskliniek, waar ze koppels hielp een kind te krijgen. In plaats daarvan moest ze nu psychologische bijstand verlenen aan mensen die in hun eentje lagen weg te kwijnen. Nu, het laatste wat ik van Meryem heb gehoord, is dat ze haar vruchtbaarheidskliniek opnieuw mocht openen, dus dat is toch een beetje goed nieuws.»

HUMO Tijdens de eerste lockdown kwamen mensen elke avond buiten om te applaudisseren voor de zorg. Vanwaar de titel ‘I Am Not a Hero’?

CRUTZEN «Dat is een quote van Meryem. Ze houdt niet van vergelijkingen tussen verpleging en oorlog: ‘Ik doe gewoon mijn werk, zoals ik dat al zoveel jaar doe.’ Ze waardeert het applaus, maar nog liever krijgt ze fysieke steun: meer professioneel materiaal en een hoger loon. In het begin van de pandemie leken politici gehoor te geven aan de bekommernissen van zorgverleners, maar uiteindelijk is er een jaar later bitter weinig veranderd.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234