'Mijn borsten komen dit keer niet in beeld, maar iedereen weet toch al hoe ze eruitzien’ Beeld Netflix
'Mijn borsten komen dit keer niet in beeld, maar iedereen weet toch al hoe ze eruitzien’Beeld Netflix

HoofdrolspelersSex Education

‘Zodra je elkaars orgasmegezicht hebt gezien, is de druk meteen van de ketel’

Ondanks alle grote tv-geweld was ‘Sex Education’, een kleine Britse komedie over seks en schaamte, misschien wel het meest opvallende succes van 2019. Met seizoen twee van de Netflixreeks in aantocht trok Humo naar Londen om er onder de lakens te kruipen met vier hoofdrolspelers. ‘Of we niet nerveus werden van zoveel seks op de set? Geloof me, zodra je elkaars orgasmegezicht hebt gezien, is de druk meteen van de ketel.’

Elmo Lê van

In ‘Sex Education’ zet Otis Milburn, de knullige en onervaren zoon van twee sekstherapeuten, samen met medestudente Maeve Wiley en zijn beste vriend Eric een handel op in seks- en relatieadvies. In ruil voor een zakcent biedt de tiener een luisterend oor en probeert hij de onzekerheden van zijn leeftijdsgenoten de kop in te drukken. Otis kampt zélf met problemen, maar dankzij het jarenlange luistervinken tijdens de therapiesessies van zijn moeder Jean ontpopt hij zich tot de seksgoeroe van de Moordale Secondary School.

Otis maakt niet alleen de andere scholieren wegwijs in de woelige wereld van seks, ‘Sex Education’ is ook een uitstekende les seksuele opvoeding voor de kijker. Zelden durfde een entertainmentprogramma met humor, respect en – euh – diepgang thema’s als erectieproblemen, vaginisme, maagdelijkheid en slutshaming uit de taboesfeer te halen. Het resultaat: overal ter wereld stond de serie in de top 10 van meest bekeken Netflixprogramma’s van 2019 – in België op plaats vier – en de jonge hoofdrolspelers werden op slag beroemd. In Londen spreken we met vier van hen: Emma Mackey en Aimee Lee Wood, die Maeve Wiley en Aimee Gibbs spelen, en Asa Butterfield en Ncuti Gatwa, alias Otis Milburn en zijn beste vriend Eric Effiong.

Asa Butterfield «Er staat véél te gebeuren in seizoen twee. Je leert de personages beter kennen en er zijn enkele nieuwkomers op school. Maar de grootste verandering is dat Otis en Eric ditmaal populaire jongens zijn, wat voor mij een hele verrassing was.»

HUMO In de trailer lijkt Otis’ moeder aan te pappen met de vader van Ola, Otis’ eerste liefje, ondanks zijn uitdrukkelijke vraag om daar niet aan te beginnen.

Butterfield «Dat is natuurlijk heel ongemakkelijk en vreemd (lacht). Otis lijkt een zorgeloos bestaan te leiden, maar in werkelijkheid is hij een getroebleerde jongen. Hij wil dat de relatie met Ola werkt, maar dat scenario met beide ouders vergemakkelijkt de zaken niet. It’s not all easy in the Milburn household. Trouwens, jij en ik weten héél goed dat Otis in gedachten bij Maeve zit, al gaan de zaken niet lopen zoals jij nu denkt.»

HUMO Eric Effiong is in korte tijd een homo-icoon geworden. Herinner je je nog wat je dacht toen je het script voor het eerst las, Ncuti?

Ncuti Gatwa «Ik was aangenaam verrast, want ik kende geen personage als Eric, of toch niet met dezelfde achtergrond en wilskracht. (Trots) Het is een eer om Eric te mogen spelen, omdat hij zo’n uitgesproken persoon dúrft te zijn. Hij lijkt misschien een lachebek, maar hij heeft al door de loopgraven van zijn ziel geploeterd. Het is vooral een moedig iemand. Ik hoop dat jongeren moed putten uit zijn personage, dat hij ze aanmoedigt te zijn wie ze willen zijn, ongeacht hun kleur of geaardheid.»

HUMO Waaraan zien jullie dat ‘Sex Education’ impact heeft op de jeugd?

Gatwa «Ik krijg dagelijks berichten van jongeren die zich in Eric herkennen. Ze vragen raad of delen persoonlijke verhalen, sommigen komen uit landen waar homoseksualiteit illegaal is. Dat raakt mij diep, maar het stemt mij ook gelukkig dat een entertainmentprogramma jongeren een hart onder de riem kan steken. Het zijn trouwens niet enkel jongeren die mij aanspreken: onlangs stond ik op de metro te wachten toen een grootmoeder met haar kleindochter mij aanklampte om de serie te loven. Zelden zo’n enthousiaste oma ontmoet, terwijl haar kleindochter van mijn leeftijd geen idéé had wie ik was (lacht).»

HUMO Hoe hebben jullie families op de reeks gereageerd?

Butterfield «Mijn grootvader was enthousiast! Mijn familie is het intussen gewend om mij op het scherm te zien, maar ze zagen mij nog nooit op deze manier. (Droog) Of dat hoop ik toch.»

Gatwa «Mijn ouders vonden het prima. We hebben er geen diepgaande gesprekken over gevoerd. Meer dan ‘well done’ zeiden ze niet, maar ik wéét dat ze diep vanbinnen fier zijn. (Enthousiast) Ik was onlangs trouwens in Rwanda (Gatwa is Schots-Rwandees, red.) en daar zijn de mensen enórm trots. Dat was toch enigszins verrassend: uit mijn opvoeding heb ik geleerd dat Rwandezen doorgaans traditionele opvattingen hebben.»

HUMO ‘Sex Education’ behandelt onderwerpen die meestal in de doofpot zitten. Wat hebben jullie eruit geleerd?

Butterfield «Het is een torenhoog cliché, maar ik weet nu dat je je niet hoeft te schamen voor wie je bent. Ik voel me beter in mijn vel nu ik me bewust ben van de mentale en seksuele problemen waar mee mensen van alle leeftijden kampen. En ik had, net als vele andere mannen, nog nooit van vaginisme gehoord, dus dat heb ik ook bijgeleerd (lacht).»

HUMO Als kijker was het vooral een verrijking om een serie te zien waarin de personages klungelen in bed.

Gatwa (lacht) «We wisten op voorhand dat een reeks die ‘Sex Education’ heet seks zou bevatten, en dat bracht rust. Alle acteurs zaten in hetzelfde schuitje: vroeg of laat zou je naakt op de set rondlopen, of een scène filmen met enkel een cock sock aan. It wasn’t a big deal, en daardoor krijg je scènes die dicht bij de werkelijkheid staan. Geloof me, als je elkaars orgasmegezicht hebt gezien, is de druk van de ketel.»


Eerste seksscènes

Emma Mackey en Aimee Lee Wood maakten in ‘Sex Education’ hun acteerdebuut, en hoe: beiden kregen meteen hun eerste seksscènes voor de kiezen, en Aimee was al in de eerste minuut naakt in beeld te zien.

Emma Mackey «Straight in there! Ook ik had nog nooit eerder een seksscène gefilmd, maar het heeft mij geholpen die eerste keer met anderen te kunnen delen. We were all in the same boat. We wisten in een vroeg stadium dat zulke scènes van ons werden verwacht, maar er werd heel open over gecommuniceerd. We konden met onze vragen bij de intimiteitscoördinator en het productieteam terecht. It felt safe.»

HUMO Een intimiteitscoördinator? Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Aimee Lee Wood «Ze maakt een safe space van de omgeving. Enerzijds als aanspreekpunt – je kunt bij haar terecht met je bedenkingen, onzekerheden en suggesties – anderzijds door choreografieën uit te schrijven voor seksscènes. Ik zie doorgaans onbegrip wanneer ik daarover vertel: ‘Is dat niet vréémd?’ Integendeel! Je voelt je net veiliger en vrijer omdat je weet wat, hoe en waar.»

Mackey «Klopt, al heb ik in het nieuwe seizoen geen seksscènes gekregen.»

Wood «Ik ook niet. Nu ja, iedereen heeft mijn borsten toch al gezien (lacht).»

HUMO Hebben jullie het eerste seizoen bekeken in het bijzijn van jullie ouders?

Mackey «Mijn ouders wonen in het buitenland, dat kwam goed uit (lacht).»

Wood «Ik heb mijn ouders verwittigd: ‘Aflevering 1 en 6 moeten jullie overslaan. Voor de rest: veel plezier!’ (hilariteit)

»Ik was zenuwachtiger voor de reacties op de masturbatiescène dan voor die op de seksscène, omdat je bij een scène met twee mensen je aandacht nog kunt verleggen, terwijl dat in het andere geval moeilijker is. Maar mijn ouders hebben heel positief gereageerd. Al betekent dat niet dat ik voortaan bereid ben al mijn seksscènes te bekijken in het bijzijn van mijn familie.»

HUMO Na vier weken had ‘Sex Education’ wereldwijd 40 miljoen kijkers. Wat doet dat met onervaren acteurs?

Wood «Ik had er alle vertrouwen in dat de reeks zou aanslaan. We hadden plezíér op de set, en dat stralen we uit op het scherm.»

Mackey «Het merendeel maakte nooit eerder deel uit van zo’n grote productie. Alleen al de ervaring was voor mij een persoonlijke overwinning. Op de dag van de release woonde ik in New York een persvoorstelling bij met Asa Butterfield. We zijn hand in hand voor de tv gaan zitten, stijf van de stress en bang voor wat zou komen. We hadden er een goed gevoel bij, maar het zijn de kijkers die bepalen wat een hit wordt. Er is online zó veel te zien: je kunt opgepikt worden, maar je kunt nog sneller in de vergeetput belanden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234