null Beeld Marco Mertens Humo 2018
Beeld Marco Mertens Humo 2018

televisie★★★☆☆

‘Zomerhuis met boeken’ op Radio 1: ‘Een aangenaam zondags uurtje radio’

Iedereen vult zijn zondagmiddag in zoals hij wilt, maar wie zich op de dag des Heren zo rond een uur of één in de luie zetel bevindt om aldaar de alweer iets te royale portie vers gesneden frieten met huisgemaakte stoverij te verteren, zal met Lieven Van Gils’ nieuwe radioprogramma ‘Zomerhuis met boeken’ een aangenaam kabbelend literair uurtje beleven dat de spijsvertering niet per se in de weg staat. Zelfs een klein tukje behoort tot de mogelijkheden voor wie zijn toestel niet al te luid heeft staan.

Sam De Wilde

De grootste verrassing uit de eerste aflevering van Lieven Van Gils’ boekenprogramma is niet dat fotograaf Stephan Vanfleteren een uiterst wollige prater is, maar wel dat hij klinkt als wijlen dokter Le Compte terwijl hij platitudes over zijn eigen werk rondstrooit. De 51-jarige West-Vlaming die zich doorgaans uitdrukt in stemmige zwart-witfotografie mocht aanschuiven bij de nieuwe zomerreeks op Radio 1 omdat hij voor het eerst een boek zonder zelfgemaakte prentjes heeft geproduceerd. In zijn ‘Dagboek van een fotograaf’ doet Vanfleteren kond van de coronawandelingen die hij tussen 13 maart en 31 mei heeft gemaakt. Van Gils vroeg Alicja Gescinska om het boekwerkje te lezen en hoewel de filosofe heel erg haar best deed om het niet te laten merken, bleek zij toch niet zo heel veel te kunnen met een dagboek waarin de auteur donderdag 16 april gewoon als ‘kut met peren’ omschrijft, terwijl hij zich de dag voordien nog stond te verwonderen over het feit dat koeien wél en duiven níét gemolken worden.

Heel erg boeiend blijkt Vanfleterens eerste pennenvrucht dus niet te zijn, en dat toont meteen ook de zwakte van een boekenprogramma waarin slechts over één boek gepraat wordt. De sterkte van het programma hangt dan vrij recht evenredig samen met de sterkte van het boek in kwestie. Aan Van Gils’ stemgeluid of de muziekkeuze (van First Aid Kit via Beck tot Collegium Vocale) zal het niet gelegen hebben, maar wie klaar zat met pen en papier om enkele leestips te noteren om voor de vakantie nog snel even mee naar de boekenwinkel te trekken, zal met ‘Zomerhuis met boeken’ toch ietwat bedrogen uitkomen. Al probeerde ook hier Gescinska andermaal de meubelen te redden door aan het eind nog snel even de Bijbel te tippen. Je zult die maar net vorige zomer al gelezen hebben.

Met de juiste gasten en een iets uitgebreider boekenpakket zou ‘Zomerhuis met boeken’ precies het programma kunnen zijn waar de liefhebber van de letteren op zit te wachten. Nu is het niet meer, maar zeker ook niet minder, dan een aangenaam zondags uurtje radio.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234