U draait, wij vragen: Dries Laheye, bassist van BRZZVLL

162
1200

Dries Laheye «Ik beluister heel veel dingen door elkaar. Wat vaak passeert, is oude Indische muziek van bijvoorbeeld fluitist Hariprasad Chaurasia. Checken!

»Qua nieuwe dingen heb ik het erg voor het debuut van Iglooghost, een kerel uit de Brainfeeder-stal van Flying Lotus. Hij maakt intense, hypersnelle elektronica: een beetje Aphex Twin, maar dan op het tempo van footwork.»

HUMO Wat is je favoriete plaat aller tijden?

Laheye «De eerste plaat van jazzbassist Jaco Pastorius uit 1976. Dat deed toen de jazz- en zeker de baswereld op zijn grondvesten daveren: het was zijn debuut en hij kwam zomaar aanzetten met een nieuwe manier om dat instrument te bespelen! En naast een virtuoos is hij ook een uitstekende componist, met heel maffe bezettingen.»

HUMO Wat is de eerste plaat die je ooit kocht?

Laheye «Allicht ‘Kill ’Em All’: ik heb als puber een zware Metallica-periode doorgemaakt. Die is gestopt toen ik ze voor het eerst live zag. Ze speelden exact dezelfde solo’s als op de plaat: saai! Nu vind ik het eerlijk gezegd echt niet goed meer (lacht).»

HUMO Welke muzikant wilde je vroeger worden?

Laheye «Ik bewonder vooral figuren die een eigen stem wisten te vinden: Jaco Pastorius, Wayne Shorter, Miles Davis, Michael Jackson… Of ik die nu wilde wórden, dat is iets anders (lachje).»

HUMO Wat zijn de beste zaterdagavond- en zondagochtendplaten?

Laheye «Africa Hitech met ‘93 Million Miles’ is één van mijn favoriete dansplaten vol Afrikaanse beats, van één van mijn favoriete producers: Mark Pritchard. Zondag mag dat altijd ‘What’s Going On’ van Marvin Gaye zijn. Ook één van mijn favorieten.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: